Kokosowa kostka bez pieczenia
Przepis na kokosową kostkę bez pieczenia na herbatnikach
Dziś u mnie kokosowa kostka bez pieczenia, czyli pyszne ciasto na herbatnikach z lekkim kokosowym kremem i bitą śmietaną. To cudne ciasto możecie przygotować nawet na specjalne okazje, bo wspaniale się prezentuje i smakuje każdemu. Gorąco polecam!
Spis treści
Kokosowa kostka bez pieczenia przepis krok po kroku
Już dziś przygotuj to niezwykle pyszne kokosowe ciasto bez pieczenia i zaskocz wszystkich jego wspaniałym smakiem.
Kokosowa kostka bez pieczenia przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na spód do ciasta kokosowego
- 280 g herbatników (mniej więcej)
- 200 g mlecznej ((lub gorzkiej) czekolady)
- 200 ml śmietany kremówki
składniki na krem budyniowo-kokosowy:
składniki na wierzch do ciasta kokosowego
- 200 g biszkoptów (użyłam podłużne)
- 250 ml kawy (ostudzonej – może być lekko posłodzona)
- 500 ml śmietanki kremówki (mocno schłodzonej )
- 125 g serka mascarpone (zimnego)
- 1 łyżka cukru pudru ( – lub do smaku)
- wiórki kokosowe ( do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić kokosową kostkę bez pieczenia
- W rondelku podgrzej 200 ml śmietany kremówki, dodaj połamaną czekoladę i zamieszaj aby się rozpuściła – odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.200 ml śmietany kremówki, 200 g mlecznej
- Formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie ułóż pojedynczą warstwę herbatników.280 g herbatników
- Wyłóż na herbatniki rozpuszczoną czekoladę i delikatnie rozprowadź po ciastkach.
- Ułóż drugą warstwę herbatników i lekko je dociśnij.
- Z 700 ml mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj razem z cukrem.700 ml mleka, 50 g cukru
- W odlanym mleku rozpuść obydwa budynie, dodaj do gotującego się mleka i mieszaj aż budyń zgęstnieje.2 budynie śmietankowe
- Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą, tak aby go dotykała – ostudź do temperatury pokojowej.
- W misie miksera utrzyj na wysokich obrotach miękkie masło – miksuj z 10 minut, a potem zacznij po łyżce dodawać budyń.200 g masła
- Na koniec wlej likier kokosowy i krótko zmiksuj.100 ml likieru kokosowego
- Wyłóż krem budyniowy na wierzch herbatników.
- Biszkopty zamaczaj w kawie i układaj na wierzchu kremu budyniowego.200 g biszkoptów, 250 ml kawy
- Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone i miksuj aż masa będzie gęsta.500 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Jeśli chcesz to dodaj więcej cukru do bitej śmietany.125 g serka mascarpone
- Wyłóż krem na wierzch biszkoptów.
- Na koniec posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.wiórki kokosowe
- Schłodź w lodówce – najlepiej przez noc – tak aby herbatniki zmiękły.
Prywatne
Składniki Odżywcze
<
Kokosowe ciasto bez pieczenia – uwagi
Zapraszam na ciasto kokosowa kostka bez pieczenia.
Dziś będzie na blogu bardzo kokosowo, czekoladowo i kawowo jednocześnie.
I oczywiście bardzo smacznie :)
Przygotowałam ciasto idealne dla mnie!
Na herbatnikach, z biszkoptami maczanymi w kawie, z lekkim i nie za słodkim kremem budyniowym z dodatkiem likieru kokosowego.
Ja tu użyłam kupny likier kokosowy, ale możecie zrobić sobie jego domową wersję – nie pożałujecie, bo jest pyszna.
Jeśli się obawiacie alkoholu, to możecie użyć likier kokosowy barmański – taki bez alko 😆
Biszkopty zamiast zwykłą kawą możecie nasączyć w kawie zbożowej. Wtedy ciasto mogą też zjeść dzieci.
Jak zrobić kokosową kostkę – wskazówki
Zaczynacie od ułożenia w foremce warstwy herbatników, na nie wylewacie rozpuszczoną czekoladę, dokładnie ją rozsmarowujecie i przykrywacie drugą warstwą ciastek.
Przygotowujcie krem budyniowy i wykładacie go na ciastka.
Krem budyniowy jest zmiksowany z masłem. Jak przy wszystkich kremach opartych na maśle, ważne jest aby produkty były w podobnej temperaturze.
Inaczej krem może się zwarzyć!
Najpierw przygotujcie budyń i go ostudźcie w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło porządnie zmiksujcie – ja miksuję nawet z 10 minut – aż masło zrobi się prawie białe w kolorze. Dopiero wtedy zaczynam dodawać po łyżce budyń.
Mimo wszystko czasami zdarza się, że krem maślany i tak się zwarzy.
Jak uratować zwarzony krem?
Gdy krem maślany się zważy, to możecie spróbować go uratować – ustawcie na kuchence garnek z wodą na dnie i ją zagotujcie. Miskę z kremem postawcie na garnku i podgrzewajcie krem jednocześnie go miksując. Krem po podgrzaniu przez parę wodną powinien odzyskać właściwą konsystencję.
Jeśli to jednak nie pomoże, to niestety koniecznie się może okazać przygotowanie kolejnej porcji kremu :(
Na kremie układacie biszkopty zamoczone w kawie, a na nie krem z bitej śmietany i serka mascarpone.
Ciasto kokosowe bez pieczenia trzeba jeszcze schłodzić w lodówce przez kilka godzin (a nawet najlepiej przez noc). Wtedy herbatniki i biszkopty lekko zmiękną od kremu i kostka kokosowa będzie się łatwo kroić.
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na kokosowe ciasta, oraz na pyszne ciasta bez pieczenia :)
Polecane przepisy na ciasta warstwowe z kremem
Koniecznie wypróbujcie inne moje pyszne przepisy na ciasta idealne na imprezy i święta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia
Zapraszam na pyszne kokosowe ciasto na zimno. To ciasto kokosowe przygotowałam na herbatnikach przełożonych czekoladą oraz kokosowym kremem budyniowym z masłem. Do tego dodałam biszkopty zamoczone w kawie oraz wierzch z kremu śmietankowego. Ta kostka kokosowa może wygląda na skomplikowaną, ale taka nie jest! Jedyne na co musicie uważać to krem budyniowo-maślany. Takie kremy lubią się warzyć jeśli są źle przygotowane. Ważne jest aby budyń, masło i likier były w takich samych temperaturach oraz ważne jest dobre zmiksowanie masła.
Kokosowa kostka przepis
Zobaczcie mój przepis opisany powyżej krok po kroku. Przygotujcie wcześniej budyń i ostudźcie go w temperaturze pokojowej. Wyjmijcie też wcześniej masło z lodówki, tak aby dobrze zmiękło. Za to śmietana kremówka i serek mascarpone do kremu na wierzch ciasta muszą być mocno schłodzone. Jeśli kremówka nie będzie dobrze schłodzona, to jej nie ubijecie na bitą śmietanę! Ciasto kokosowe bez pieczenia po schłodzeniu w lodówce fajnie się "przegryza", a ciastka nabierają miękkości. Dzięki temu ciasto budyniowe na herbatnikach można ładnie pokroić na porcje. Samo ciasto kokosowe zrobione jest w dużej foremce, więc wystarczy go dla wielu osób. Dlatego możecie przygotować je na jakąś rodzinną uroczystość, albo na święta. Kokosowe ciasto na zimno bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje, dlatego na pewno zasmakuje wszystkim gościom. Koniecznie sprawdźcie więc mój przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia i przygotujcie go na weekend. Jeśli lubicie takie ciasta z kremem oraz ciasta bez pieczenia na zimno, to zobaczcie również inne moje przepisy na takie słodkości. Na blogu znajdziecie mnóstwo inspirujących przepisów idealnych na różne okazje. Serdecznie zapraszam do skorzystania z moich przepisów!