Kremowy tort weselny
Przepis na kremowy tort weselny – piętrowy
Przygotowałam ostatnio taki kremowy tort weselny. Ten tort piętrowy urzeka swoją elegancją, prostotą i wyjątkowym połączeniem smaków. Warstwy puszystego kremu śmietankowego tworzą świetne połączenie z lekko kwaśną frużeliną z wiśni, która dodaje ciastu soczystości i wyrazistości. Drugi torcik zawiera w sobie mus malinowy o intensywnym smaku i delikatnej konsystencji, który wprowadza świeżość i owocowy akcent. Ten tort jest prawdziwą gratką dla miłośników słodkości i perfekcji wypieków. Doskonale sprawdzi się jako efektowna i smakowita gwiazda na uroczystych okazjach, takich jak przyjęcia, wesela czy urodziny. To tort, który nie tylko kusi swoim wyglądem, ale także zachwyca zmysłowe doznania smakowe.
Spis treści
Kremowy tort weselny przepis krok po kroku
Jeśli planujecie samodzielnie zrobić piętrowy tort na ważną okazję – taką jak wesele, Komunia św., Chrzest św. czy też urodziny dla całej rodziny, to wypróbujcie ten przepis na lekki śmietankowy tort z wiśniami i malinami.
Kremowy tort weselny przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 26 cm oraz o średnicy 16 cm.
Składniki
składniki na czekoladowy biszkopt na foremkę 26 cm
- 7 białek (z jajek rozmiar L)
- 7 żółtek
- 230 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 50 g gorzkiego kakao
składniki na biszkopt na foremkę 16 cm
- 2 białka (z jajek rozmiar L)
- 2 żółtka
- 90 g cukru (- pół szklanki)
- 80 g mąki pszennej (- trochę ponad pół szklanki)
- 25 g mąki ziemniaczanej
składniki na frużelinę wiśniową do tortu
- 1 duży słoik wiśni (drylowanych (taki około 700 g))
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 50 g cukru (- lub do smaku)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w dwóch łyżkach zimnej wody)
składniki na mus malinowy do tortu
- około 150 g malin (świeżych lub mrożonych )
- 2 duże łyżki dżemu malinowego
składniki na krem śmietankowy do tortu
- 1 litr śmietany kremówki (zimnej)
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- 6 łyżek cukru pudru (lub do smaku)
składniki na krem do obłożenia tortu
- 1 litr śmietany kremówki (zimnego)
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- 6 łyżek cukru pudru
składniki na poncz do tortu
- 300 ml wrzącej wody
- 4 łyżeczki cukru
- sok (wyciśnięty z połówki cytryny)
dodatkowo do tortu
- 3 patyczki drewniane ( lub plastikowe do stabilizacji tortu)
- truskawki ( i czekoladowe ozdoby do dekoracji)
- listki melisy ( lub mięty do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopty do tortu
- Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao (w wersji z białym biszkoptem mąkę przesiej razem z mąką ziemniaczaną).200 g mąki pszennej, 50 g gorzkiego kakao
- Białka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę dodaj cukier i miksuj aż się rozpuści.7 białek, 230 g cukru
- Dodaj żółtka i krótko zmiksuj.7 żółtek
- Wyłącz mikser.
- Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę i mieszaj całość delikatnie łopatką.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
- Upieczone biszkopty odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będą zimne, to zdejmij z niech obręcze.
- Przekrój obydwa na trzy blaty.
Jak zrobić frużelinę z wiśni do tortu
- Owoce wlej do garnka razem z sokiem i lekko podgotuj razem z sokiem z cytryny i cukrem.1 duży słoik wiśni, 50 g cukru, 2 łyżki soku z cytryny
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – mniej więcej tyle, aby zakryła żelatynę i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej lekko żelatynę, aby się rozpuściła (możesz to zrobić w mikrofalówce).3 płaskie łyżeczki żelatyny
- Do mąki ziemniaczanej możesz dodać trochę soku, wymieszać i dodać do owoców. Całość dokładnie wymieszaj.2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Do żelatyny również dodaj trochę soku z owoców i dodaj do garnka i energicznie wymieszaj – uważaj, żeby nie utworzyły się grudki.
- Odstaw frużelinę do wystygnięcia i zagęszczenia.
Jak zrobić mus malinowy do tortu
- Maliny podgrzej razem z dżemem aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.około 150 g malin, 2 duże łyżki dżemu malinowego
- Wystudź.
Jak zrobić poncz do nasączenia tortu
- Przygotuj z podanych składników poncz i go wystudź.300 ml wrzącej wody, 4 łyżeczki cukru, sok
Jak zrobić krem śmietankowy do przełożenia tortu
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie sztywna, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.1 litr śmietany kremówki, 6 łyżek cukru pudru
- Dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj – pilnuj, aby nie zrobiło się masło ;)500 g serka mascarpone
Piętrowy tort śmietankowy złożenie
- Blaty czekoladowego biszkoptu nasącz, nałóż na nie krem, a na jego wierzch nałóż frużelinę wiśniową (zrób dwie takie warstwy).
- Mniej więcej na środku tortu wbij trzy patyczki (tworząc kształt trójkąta) – przytnij je do wysokości ciasta – patyczki będą stabilizować dolny biszkopt, aby się nie zapadł pod ciężarem tego górnego.
- Biały mały biszkopt przełóż kremem i malinami.
- Ostrożnie ułóż go na czekoladowym biszkopcie (proponuję, aby mały biszkopt leżał na podkładce tortowej o średnicy biszkopta).
- Przygotuj krem do obłożenia tortu (tak samo jak krem na nadzienie) i obłóż grubą warstwą obydwa biszkopty.500 g serka mascarpone, 1 litr śmietany kremówki, 6 łyżek cukru pudru
- Wyrównaj powierzchnię łopatką.
- Część kremu przełóż do rękawa cukierniczego i zrób ozdobny szlaczek wzdłuż dolnych krawędzi tortów.
- Całość udekoruj świeżymi truskawkami, listkami mięty lub melisy oraz czekoladowymi ozdobami.truskawki, listki melisy
- Tort schłodź w lodówce.
Notatki
Prywatne
Śmietankowy tort na wesele – uwagi
Kolega mojego męża poprosił mnie o przygotowanie dla niego tortu.
Nie był to byle jaki tort tylko tort weselny.
Jeszcze nigdy nie robiłam takiego tortu, dlatego moje zdenerwowanie było chyba nie mniejsze niż przyszłej panny młodej ;)
Po konsultacjach z Młodą Parą stanęło na torcie piętrowym udekorowanym bitą śmietaną – myślę, że to było główne wyzwanie, gdyż z masą cukrową pracuje się nam znacznie lepiej.
Chwyciłam „byka za rogi” i tort przygotowałam.
Przyznaję się z ręką na sercu, że łatwo nie było – wygładzanie masy to jakiś koszmar – w końcu poszliśmy w celowe „nierówności” :)
Tort się spodobał i co najważniejsze – bardzo wszystkim smakował :)
Wszystkiego najlepszego dla Młodej Pary!
Ps. Poniżej zamieszczam przepis – może się komuś przyda :)
Zapraszam również do obejrzenia innych moich tortów – mam nadzieję, że znajdziecie tam wiele inspiracji.
Polecane przepisy na torty idealne na specjalne okazje
Na wesela i inne okazje rodzinne polecam również inne moje przepisy na torty. Tutaj mam dla Was takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Kremowy tort weselny
Przepis na piętrowy tort weselny obłożony bitą śmietaną. Ten tort to dwa rodzaje tortów - jedne tort z czekoladowym biszkoptem, bitą śmietaną i wiśniami - tort schwarzwaldzki. Drugi mniejszy tort to biały biszkopt, krem śmietankowy z mascarpone oraz maliny. Cały tort piętrowy obłożony został kremem śmietankowym i udekorowany truskawkami. Taki tort wystarczy na około 50 osób.
Przepis na tort piętrowy
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na tort piętrowy i zobacz jak zrobić śmietankowy tort weselny. Taki kremowy tort weselny jest tak uniwersalny, że przy zmianie dekoracji może być tortem komunijnym albo tortem na chrzciny. Przygotowany w podstawowych smakach na pewno przypadnie do gustu każdemu gościowi. Jeśli szukacie pomysłu na tort piętrowy, to wypróbujcie ten przepis.