Kruche ciasto z pianką i owocami
Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
Kruche ciasto z pianką i owocami to niebiańska kombinacja smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie. Delikatne, kruche ciasto stanowi idealne tło dla orzeźwiających owoców, które dodają świeżości i naturalnej słodyczy. Największą atrakcją tego wypieku jest słodka pianka bezowa pieczona z dodatkiem budyniu, która jest lekka i puszysta, rozpływając się w ustach. Całość jest zwieńczona kuszącą kruszonką, która nadaje dodatkowego smakowego urozmaicenia. To ciasto jest prawdziwym gratką dla miłośników słodkich i owocowych smaków. Doskonale sprawdzi się jako deser na letnie spotkania, rodzinne uroczystości czy jako słodki poczęstunek przy kawie z koleżankami. Koniecznie sprawdź jak zrobić ciasto z budyniową pianką na dużą blachę. Gorąco polecam!
Spis treści
Kruche ciasto z pianką i owocami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste ciasta z owocami, ale lubisz gdy jednocześnie wyglądają tak jakby wymagały wiele pracy, to to ciasto będzie idealne! Świetnie wygląda i można je zrobić z przeróżnymi owocami!
Kruche ciasto z pianką i owocami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto
- 375 g mąki pszennej (- 2,5 szklanki)
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek (z jaj rozmiar L)
składniki na budyniową piankę z białek
- 5 białek
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu (waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g))
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
dodatkowo do ciasta z pianką bezową
- 500-600 g owoców (ja użyłam maliny i borówki amerykańskie)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto:
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli będziesz mieć trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji możesz dodać odrobinę zimnej wody.375 g mąki pszennej, 250 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek
- Podziel ciasto na dwie części – w proporcji około 60/40, każdą z nich włóż do oddzielnego woreczka i schłodź w lodówce przez około godzinę.
- Przygotuj blaszkę (wymiar około 30/20 cm) – ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Większą porcję ciasta zetrzyj do blaszki, rozprowadź równo po całej powierzchni, a następnie lekko ugnieć.
- Podpiecz spód przez 20 minut w 190 stopniach (tryb góra-dół), a następnie go wystudź.
Jak zrobić piankę bezową z budyniem
- Gdy spód będzie się studził, zacznij przygotowywać piankę.
- Ubij białka ze szczyptą soli na puszystą masę, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy – po każdej porcji dokładnie zmiksuj białka.5 białek, 200 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Miksuj aż piana będzie biała i bardzo gęsta.
- Dodaj budynie i na koniec wlej powoli olej – zmiksuj całość.2 opakowania budyniu, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- Na podpieczonym spodzie ułóż owoce – maliny dziurką do góry, jeśli używasz przekrojone owoce, to powierzchnia krojona ma być u góry.500-600 g owoców
- Wyłóż piankę na owoce, lekko wyrównaj.
- Na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto.
- Piecz w 190 stopniach (góra-dół) przez około 30-40 minut – do zrumienia.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami – uwagi
Dziś zapraszam was na proste, ale za to przepyszne kruche ciasto z pianką i owocami.
To ciasto było bardzo popularne na polskich blogach w zeszłym roku – było dosłownie wszędzie :)
Ja się ciągle nie mogłam za nie zabrać, bo wydawało mi się, że muszę mieć do nich dużą liczbę białek – słabo zapamiętałam składniki ;)
W poszukiwaniach fajnego przepisu na ciasto na przyjęcie urodzinowe córki, znowu wróciłam do tego ciacha.
Okazało się, że wcale nie potrzebuję dodatkowej ilości białek :)
Jak zrobić kruche ciasto z pianką i owocami – wskazówki
Przede wszystkim zacznijcie do przygotowania kruchego ciasta, bo trzeba je schłodzić w lodówce, a potem jeszcze podpiec samo w piekarniku.
Za budyniową piankę zabieracie się dopiero wtedy, gdy ciasto jest już podpieczone i stygnie.
Sama pianka jest bardzo łatwa do zrobienia.
Najpierw ubijacie białka z cukrem na gęstą i puszystą masę – zupełnie jak na bezę.
Gdy piana będzie biała, gęsta i lśniąca, wtedy zmniejszacie obroty i wsypujecie po jednym budyniu waniliowym i mieszacie do połączenia.
Na koniec wlewacie cienkim strumieniem olej – ciągle miksując.
Tak przygotowaną piankę budyniową wykładacie na ciasto.
Muszę jeszcze dodać, że ta pianka jest obłędna – przypomina ptasie mleczko – i już planuję ją wykorzystać do jakiegoś jabłecznika :)
Co do owoców, to możecie użyć dowolne – ja miałam maliny i trochę czarnej porzeczki.
Poza sezonem możecie użyć konfiturę – posmarujcie nią wtedy ciasto i piankę wyłóżcie na wierzch.
Owoce też możecie wyłożyć albo na spód, albo na samą piankę. Ja osobiście wolę dawać je na ciasto – wtedy mogę ich użyć więcej.
A jakie owoce wy byście dali do tego kruchego ciasta z pianką i owocami?
Wypróbujcie również przepis na sernik z piankową bezą :D
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na kruche ciasta oraz na ciasta z owocami.
Ps.
Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy znajdziesz w bardzo łatwej do zapisania na później formie.
A poniżej pierwsze moje zdjęcia tego ciasta z 2013 roku :)
Polecane przepisy na kruche ciasta z owocami
Wszystkim polecam również inne moje przepisy na pyszne kruche ciasta pieczone z różnymi owocami i nie tylko! Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na kruche ciasto z pianką i owocami
Zapraszam dziś na przepyszne ciasto owocowe z pyszną i lekką bezą budyniową. To kruche ciasto możecie przygotować z dowolnymi owocami, a owoce możecie dać bezpośrednio na kruche ciasto, albo na piankę budyniową. Co to jest ta pianka budyniowa? To ubita beza, do której dodajemy budynie i olej. Proszek budyniowy zapewnia bezie dużą stabilność oraz smak. Dzięki temu to kruche ciasto z bezą nie opada po upieczeniu i jest w stanie utrzymać sporą ilość owoców.
Ciasto z bezą i owocami przepis
Zobacz mój przepis na kruche ciasto z owocami i bezą i sprawdź jak zrobić ciasto z budyniową pianką. Takie kruche owocowe ciasto z bezą to świetne ciasto na upalne lato, ale równie dobrze, możecie je przygotować w inne pory roku. Możecie tu użyć dowolne owoce, a jeśli nie macie owoców, to posmarujcie kruche ciasto ulubioną konfiturą - ale nie dżemem. Dżem się tu może słabo sprawdzić, bo podczas pieczenia będzie się rozpuszczał.
Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
Sprawdź mój przepis na kruche ciasto z pianką i owocami i przygotuj go na weekend dla swojej rodziny. To ciasto na dużą blachę, więc wystarczy go zarówno dla domowników jak i dla gości. Takie ciasto z bezą i owocami możecie zabrać na grilla albo na piknik. A prezentuje się ono tak doskonale, że możecie je upiec na święta lub jakieś rodzinne święta i uroczystości. Samo przygotowanie nie jest trudne i podzielone na etapy przebiegnie prosto i bez problemów. Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami to bardzo popularny przepis, a to dlatego, że to ciasto jest takie smaczne, że trudno się mu oprzeć. Jeśli jeszcze nie jedliście takiego ciasta z budyniową pianką, to koniecznie musicie to szybko nadrobić. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na kruche ciasta.