Kruche ciasto z pianką i owocami
Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
Kruche ciasto z pianką i owocami to niebiańska kombinacja smaków i tekstur, która zachwyci Twoje podniebienie. Delikatne, kruche ciasto stanowi idealne tło dla orzeźwiających owoców, które dodają świeżości i naturalnej słodyczy. Największą atrakcją tego wypieku jest słodka pianka bezowa pieczona z dodatkiem budyniu, która jest lekka i puszysta, rozpływając się w ustach. Całość jest zwieńczona kuszącą kruszonką, która nadaje dodatkowego smakowego urozmaicenia. To ciasto jest prawdziwym gratką dla miłośników słodkich i owocowych smaków. Doskonale sprawdzi się jako deser na letnie spotkania, rodzinne uroczystości czy jako słodki poczęstunek przy kawie z koleżankami. Gorąco polecam!
Spis treści
Kruche ciasto z pianką i owocami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste ciasta z owocami, ale lubisz gdy jednocześnie wyglądają tak jakby wymagały wiele pracy, to to ciasto będzie idealne! Świetnie wygląda i można je zrobić z przeróżnymi owocami!
Kruche ciasto z pianką i owocami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto
- 375 g mąki pszennej (- 2,5 szklanki)
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek (z jaj rozmiar L)
składniki na budyniową piankę z białek
- 5 białek
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu (waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g))
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
dodatkowo do ciasta z pianką bezową
- 500-600 g owoców (ja użyłam maliny i borówki amerykańskie)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto:
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli będziesz mieć trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji możesz dodać odrobinę zimnej wody.375 g mąki pszennej, 250 g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek
- Podziel ciasto na dwie części – w proporcji około 60/40, każdą z nich włóż do oddzielnego woreczka i schłodź w lodówce przez około godzinę.
- Przygotuj blaszkę (wymiar około 30/20 cm) – ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Większą porcję ciasta zetrzyj do blaszki, rozprowadź równo po całej powierzchni, a następnie lekko ugnieć.
- Podpiecz spód przez 20 minut w 190 stopniach (tryb góra-dół), a następnie go wystudź.
Jak zrobić piankę bezową z budyniem
- Gdy spód będzie się studził, zacznij przygotowywać piankę.
- Ubij białka ze szczyptą soli na puszystą masę, dodawaj stopniowo cukier i cukier waniliowy – po każdej porcji dokładnie zmiksuj białka.5 białek, 200 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Miksuj aż piana będzie biała i bardzo gęsta.
- Dodaj budynie i na koniec wlej powoli olej – zmiksuj całość.2 opakowania budyniu, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- Na podpieczonym spodzie ułóż owoce – maliny dziurką do góry, jeśli używasz przekrojone owoce, to powierzchnia krojona ma być u góry.500-600 g owoców
- Wyłóż piankę na owoce, lekko wyrównaj.
- Na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto.
- Piecz w 190 stopniach (góra-dół) przez około 30-40 minut – do zrumienia.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z budyniową pianka i owocami – uwagi
Dziś zapraszam was na proste, ale za to przepyszne kruche ciasto z pianką i owocami.
To ciasto było bardzo popularne na polskich blogach w zeszłym roku – było dosłownie wszędzie :)
Ja się ciągle nie mogłam za nie zabrać, bo wydawało mi się, że muszę mieć do nich dużą liczbę białek – słabo zapamiętałam składniki ;)
W poszukiwaniach fajnego przepisu na ciasto na przyjęcie urodzinowe córki, znowu wróciłam do tego ciacha.
Okazało się, że wcale nie potrzebuję dodatkowej ilości białek :)
Jak zrobić kruche ciasto z pianką i owocami – wskazówki
Przede wszystkim zacznijcie do przygotowania kruchego ciasta, bo trzeba je schłodzić w lodówce, a potem jeszcze podpiec samo w piekarniku.
Za budyniową piankę zabieracie się dopiero wtedy, gdy ciasto jest już podpieczone i stygnie.
Sama pianka jest bardzo łatwa do zrobienia.
Najpierw ubijacie białka z cukrem na gęstą i puszystą masę – zupełnie jak na bezę.
Gdy piana będzie biała, gęsta i lśniąca, wtedy zmniejszacie obroty i wsypujecie po jednym budyniu waniliowym i mieszacie do połączenia.
Na koniec wlewacie cienkim strumieniem olej – ciągle miksując.
Tak przygotowaną piankę budyniową wykładacie na ciasto.
Muszę jeszcze dodać, że ta pianka jest obłędna – przypomina ptasie mleczko – i już planuję ją wykorzystać do jakiegoś jabłecznika :)
Co do owoców, to możecie użyć dowolne – ja miałam maliny i trochę czarnej porzeczki.
Poza sezonem możecie użyć konfiturę – posmarujcie nią wtedy ciasto i piankę wyłóżcie na wierzch.
Owoce też możecie wyłożyć albo na spód, albo na samą piankę. Ja osobiście wolę dawać je na ciasto – wtedy mogę ich użyć więcej.
A jakie owoce wy byście dali do tego kruchego ciasta z pianką i owocami?
Wypróbujcie również przepis na sernik z piankową bezą :D
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na kruche ciasta oraz na ciasta z owocami.
A poniżej pierwsze moje zdjęcia tego ciasta z 2013 roku :)
Polecane przepisy na kruche ciasta z owocami
Wszystkim polecam również inne moje przepisy na pyszne kruche ciasta pieczone z różnymi owocami i nie tylko! Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Zapraszam dziś na przepyszne ciasto owocowe z pyszną i lekką bezą budyniową. To kruche ciasto możecie przygotować z dowolnymi owocami, a owoce możecie dać bezpośrednio na kruche ciasto, albo na piankę budyniową. Co to jest ta pianka budyniowa? To ubita beza, do której dodajemy budynie i olej. Proszek budyniowy zapewnia bezie dużą stabilność oraz smak. Dzięki temu to kruche ciasto z bezą nie opada po upieczeniu i jest w stanie utrzymać sporą ilość owoców. Zobacz mój przepis na kruche ciasto z owocami i bezą i sprawdź jak zrobić ciasto z budyniową pianką. Takie kruche owocowe ciasto z bezą to świetne ciasto na upalne lato, ale równie dobrze, możecie je przygotować w inne pory roku. Możecie tu użyć dowolne owoce, a jeśli nie macie owoców, to posmarujcie kruche ciasto ulubioną konfiturą - ale nie dżemem. Dżem się tu może słabo sprawdzić, bo podczas pieczenia będzie się rozpuszczał. Sprawdź mój przepis na kruche ciasto z pianką i owocami i przygotuj go na weekend dla swojej rodziny. To ciasto na dużą blachę, więc wystarczy go zarówno dla domowników jak i dla gości. Takie ciasto z bezą i owocami możecie zabrać na grilla albo na piknik. A prezentuje się ono tak doskonale, że możecie je upiec na święta lub jakieś rodzinne święta i uroczystości. Samo przygotowanie nie jest trudne i podzielone na etapy przebiegnie prosto i bez problemów. Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami to bardzo popularny przepis, a to dlatego, że to ciasto jest takie smaczne, że trudno się mu oprzeć. Jeśli jeszcze nie jedliście takiego ciasta z budyniową pianką, to koniecznie musicie to szybko nadrobić. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na kruche ciasta.
7 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na kruche ciasto z pianką i owocami
Ciasto z bezą i owocami przepis
Przepis na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
Robie juz drugi raz, ciasto przesmaczne, budyn w proszku dodany do piany z poczatku mnie dziwil ale to wychodzi. Juz drugi raz mi wyszlo i wszyscy (domownicy/goscie) zachwyceni. Super przepis, polecam!
Świetnie Grażynka :)
Wydaje mi się ze budyń jednak trzeba zrobic bo przez ten proszek to za bardzo czuc nawet po upieczeniu ale ciasto ogólnie smaczne
We wszystkich przepisach na to ciasto, które widziałam w sieci, daje się sam czysty proszek budyniowy. Nie bardzo widzę, jak by wyglądało dodanie ugotowanego budyniu do piany z białek i upieczenie tego. Zawsze można jednak wypróbować taką wersję :)
I chyba coś nie tak- ciasto kruche robimy bez spulchniaczy
Ten proszek :)
Ale dodaj budyń zrobiony, czy ten proszek – nie znam się w ogóle i nie wiem