Kruche maślane ciastka choinki

Przepis na świąteczne maślane kruche ciasteczka jak choinki
Czas wprowadzić do kuchni odrobinę świątecznej magii! Kruche, maślane ciastka choinki w kształcie zielonych drzewek to idealny sposób, by poczuć klimat nadchodzących Świąt już od pierwszego kęsa. Pachną masłem, delikatnie rozpływają się w ustach i wyglądają tak uroczo, że trudno się im oprzeć. To świetny pomysł na słodką dekorację stołu, drobny upominek dla bliskich albo wspólne pieczenie z dziećmi. Przepis jest prosty, a efekt – zachwycający. Jeśli szukasz wypieku, który wprowadzi dom w świąteczny nastrój i wywoła uśmiechy, koniecznie wypróbuj te maślane choinki!
Spis treści
- Kruche maślane ciastka choinki przepis krok po kroku
- Dlaczego warto zrobić kruche choinki na święta?
- Jakie składniki są potrzebne do upieczenia ciasteczek choinek?
- Jak urozmaicić smak kruchych maślanych ciastek?
- Jak uniknąć zbytniego rozlewania ciasteczek?
- Jak przechowywać maślane ciastka choinki?
- Polecane przepisy na świąteczne ciastka

Kruche maślane ciastka choinki przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe świąteczne ciastka, to koniecznie wypróbuj ten przepis i upiecz takie zielone ciastka choinki!

Kruche maślane ciastka choinki przepis z filmem
Składniki
Składniki na maślane ciastka choinki
- 250 g masła (miękkiego)
- 100 g cukru pudru (⅔ szklanki)
- 225 g mąki pszennej (1½ szklanki)
- 25 g mąki ziemniaczanej (1 bardziej czubata łyżka)
- ok 0,5 łyżeczki gorzkiego kakao
- zielony barwnik spożywczy
- aromat (opcjonalnie)
- cukrowe posypki (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić maślane ciastka choinki krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nich kształt choinki zachowując między nimi odstępy (ciastka będą się lekko rozpływać podczas pieczenia) – ja do tego użyłam foremkę do wycinania ciasteczek.
- Przesiej razem przez sitko obydwie mąki.225 g mąki pszennej, 25 g mąki ziemniaczanej
Krok 2 – przygotowanie ciasta na ciastka
- Do misy przełóż masło i cukier puder (oraz ewentualnie aromat).250 g masła, 100 g cukru pudru, aromat
- Zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera przez około 3 minuty – aż masa nabierze jasnego koloru i widocznie zwiększy objętość.
- Wtedy zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodawaj porcjami przesiane mąki krótko je miksując.
- Odłóż do miski około 1-1,5 łyżki ciasta i dodaj do niego gorzkie kakao – wymieszaj łyżką.ok 0,5 łyżeczki gorzkiego kakao
- Do większej porcji ciasta dodaj trochę zielonego barwnika spożywczego.zielony barwnik spożywczy
- Zmiksuj dokładnie masę i jeśli trzeba dodaj trochę więcej barwnika – pamiętaj, że kolor przy pieczeniu zrobi się trochę bardziej intensywny.
- Przełóż obydwa ciasta do oddzielnych woreczków – mój z zielonym ciastem miał dodatkowo założoną tylkę Wilton 6B.
Krok 3 – wyciskanie ciastek choinek
- W woreczku z brązowym ciastem odetnij lekko róg i wyciśnij trochę ciasta na dole choinki – jako pień drzewka.
- Zaczynając od dołu wyciskaj nieduże porcje zielonego ciasta – u mnie 4-5 porcji. Potem w następnym rzędzie lekko nachodząc na dolny brzeg wyciśnij około 3 porcje ciasta, potem 2 i jedną.
- Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciastkami, bo będą się lekko rozpływać podczas pieczenia!
- Jeśli chcesz to możesz teraz dodatkowo posypać wierzch choinek kolorowymi posypkami cukrowymi.cukrowe posypki
- Blachy z ciastkami schłodź przez około godzinę.
Krok 4 – pieczenie ciasteczek choinek
- Gdy ciastka się schładzają rozgrzej piekarnik do 170℃ (termoobieg).
- Wstaw blachy do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut (po 10 minutach dobrze jest zamienić blachy miejscami).
- Wyjmij blachy z piekarnika i zostaw ciastka do ostudzenia – zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie więc nie ściągaj ich od razu!
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze

Dlaczego warto zrobić kruche choinki na święta?
Takie podobne ciastka choinki widziałam jakiś czas temu na TikToku i tak bardzo się mi spodobały, że postanowiłam upiec podobne. Już kiedyś robiłam świąteczne ciastka laski więc wiedziałam, że takie kruche ciastka w kształcie zielonych choinek zrobią furorę w domu i wśród dzieci. Same ciasteczka nie są trudne do zrobienia, chociaż wymagają poświęcenia im trochę czasu – szczególnie na schładzanie. Po upieczeniu prezentują się niesłychanie ładnie i do tego świetnie smakują – są maślane, kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Koniecznie wypróbuj ten przepis i podziel się ciasteczkami i przepisem z przyjaciółmi.

Jakie składniki są potrzebne do upieczenia ciasteczek choinek?
Aby upiec w domu takie ciastka będzie potrzebować tylko 6 składników i to w większości bardzo łatwo dostępnych. Poniżej podaję produkty, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- masło – najlepsze tu będzie masło extra 82%, pamiętaj, aby wyjąć je wcześniej z lodówki, aby się ogrzało i nabrało miękkości!
- mąka pszenna – najlepsza będzie mąka typ 450 albo 500
- kakao gorzkie – możesz ewentualnie zastąpić je brązowym barwnikiem spożywczym
- zielony barwnik spożywczy – na ogół barwniki nie są dostępne w zwykłych sklepach, chociaż czasami się w nich trafiają w okolicy świąt. Najlepiej kupić go w internecie – np. na Allegro, albo w internetowych sklepach cukierniczych. Najlepiej się tu sprawdzi barwnik w żelu albo w proszku, nie polecam barwnika w płynie, bo za bardzo rozrzedzi ciasto.
Co jeśli nie chcę używać sztucznego barwnika?
Jeśli nie możesz nigdzie dostać barwnika, albo nie lubisz ich używać, to opcjonalnie możesz zabarwić ciasto proszkiem matcha, albo np. zieloną spiruliną. Tylko wtedy pamiętaj, że wpłyną one na smak ciasteczek!

Jak urozmaicić smak kruchych maślanych ciastek?
Ciastka choinki same z siebie są lekko słodkie i mają maślany smak. Ale możesz je „podkręcić” dodając do nich trochę aromatu w olejku – może to być np. aromat migdałowy, albo pomarańczowy, które świetnie się sprawdzają na Boże Narodzenie. Możesz też użyć aromat waniliowy, albo dodać ziarenka wydłubane z wanilii. Możesz również dodać drobno tartą skórkę z pomarańczy albo cytryny.
Jak uniknąć zbytniego rozlewania ciasteczek?
Aby ciasteczka jak choinki podczas pieczenia nie rozlewały się zbyt mocno (trochę i tak się rozleją) ważne jest aby je porządnie schłodzić przed pieczeniem. Na początku masa na ciastka musi być miękka, aby dało się wycisną ciastka, ale potem trzeba je schłodzić. Najwygodniej jest przykryć blachy folią spożywczą i wystawić je na balkon albo taras. Chłodna temperatura na dworzu sprawi, że ciastka zastygną. Jeśli nie masz jak wystawić ciastka na dwór, to niestety musisz je jakoś schować do lodówki. Jeśli nie zmieścisz blachy, to możesz papier z ciasteczkami pokroić na mniejsze kawałki i przenieść tak ciastka do lodówki.

Jak przechowywać maślane ciastka choinki?
Kruche ciasteczka choinki zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie i delikatne, więc musisz je pozostawić na blaszce aż zupełnie wystygną. Wtedy lekko stwardnieją i będzie można je bezpiecznie zdjąć. Najlepiej przełożyć je do puszki na ciastka, albo do szczelnego pojemnika z pokrywką.
Mam nadzieję, że przepis cię zainteresuje i go wypróbujesz. Pieczenie ciasteczek, to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu z dziećmi. Dodatkowo ciastka możesz spakować w ładne opakowanie i podarować komuś bliskiemu na święta. Taki własnoręcznie wykonany prezent DIY to zawsze świetny pomysł!
Koniecznie daj znać w komentarzu jak ci wyszły ciasteczka. Zobacz również mój profil na instagramie, gdzie znajdziesz ten i inne moje przepisy, a możesz je łatwo zapisać na później.

Polecane przepisy na świąteczne ciastka
Jeśli uwielbiasz w Boże Narodzenie domowe ciastka i ciasteczka, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne, chrupiące i aromatyczne ciastka. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na kruche maślane ciasteczka choinki
Kruche maślane ciastka choinki to idealny świąteczny wypiek dla wszystkich, którzy kochają proste, efektowne i wyjątkowo smaczne receptury. Te zielone ciasteczka wyglądają jak małe, zimowe drzewka i wspaniale prezentują się zarówno na świątecznym stole, jak i w pudełku przygotowanym na słodki prezent. Przepis jest bardzo łatwy, dlatego świetnie sprawdzi się także podczas rodzinnego pieczenia z dziećmi. W moim przepisie znajdziesz dokładny opis krok po kroku, a także film i zdjęcia z przygotowań, dzięki którym bez problemu zobaczysz, jak powinno wyglądać ciasto, jak formować ciasteczka i jak osiągnąć piękny, zielony kolor. To sprawia, że nawet początkujący cukiernicy mogą czuć się pewnie. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na świąteczne ciasteczka, które zachwycą smakiem i wyglądem – ten przepis na maślane choinki będzie strzałem w dziesiątkę!
















