Łaciata babka z wiśniami
Przepis na łaciatą babkę majonezową z wiśniami
wpis sponsorowany
Dziś u mnie łaciata babka z wiśniami, a dokładnie babka majonezowa z dodatkiem kakao i wiśni. Majonezowa babka to bardzo popularna w Polsce babka, tu wersja marmurkowa sprawia, że babka jest jeszcze smaczniejsza! Jeśli do tej pory nie robiliście babki na majonezie, to koniecznie upieczcie to ciasto!
Spis streści
Łaciata babka z wiśniami przepis krok po kroku
Już dziś zróbcie taką pyszną i fajnie puszystą babkę majonezową z kakao i wiśniami. To ciasto będzie doskonałe na deser i do kubka kawy lub herbaty.
Łaciata babka majonezowa z wiśniami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki
składniki na łaciatą babkę majonezową
- 4 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 75 g mąki pszennej ((pół szklanki) )
- 90 g mąki ziemniaczanej ((pół szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g majonezu ((około 3/4 szklanki) )
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- około 100 g Konfitury ( z Wiśni Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić majonezową babkę z kakao i wiśniami
- Formę do babki dokładnie wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.4 jajka, 200 g cukru
- Obydwie mąki przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.75 g mąki pszennej, 90 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do ubitych jajek dodaj połowę porcji mąki oraz po łyżce majonez.150 g majonezu
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj.
- Odlej do drugiej miski około 1/3 ciasta i dodaj do odlanej części łyżkę gorzkiego kakao – dokładnie wymieszaj.1 łyżka gorzkiego kakao
- Do przygotowanej formy na babki wlej około połowę białego ciasta.
- Nałóż na niego 3-4 łyżki ciasta kakaowego robiąc kleksy.
- Wylej resztę ciasta białego i znowu wyłóż łyżką ciasto czekoladowe.
- Patyczkiem do szaszłyków lub ostrzem noża przemieszaj kilkakrotnie ciasto, tak aby zrobiły się esy floresy :)
- Na wierzch nałóż kilka łyżek Konfitury z Wiśni Stovit (w trakcie pieczenia konfitura trochę opadnie).około 100 g Konfitury
- Piecz babkę w 170 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie delikatnie wyjmij z foremki.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, serwuj z dodatkową porcją konfitury :)
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Łaciata babka na majonezie – uwagi
Dziś poleca się wam łaciata babka z wiśniami.
Mega puszysta i leciutka, a jednocześnie lekko wilgotna i nic, a nic nie sucha :)
Ta wilgotność to zasługa dodanego do środka majonezu.
Pomimo delikatności i puszystości sprawia on, że ciasto nie obsycha.
Babki majonezowe to znane i popularne ciasta.
Ja postanowiłam przygotować wersję marmurkową – waniliowo-czekoladową.
Aby dodatkowo ją podkręcić dodałam na koniec Konfiturę z Wiśni Stovit.
Babka wyszła tak mega pyszna, że piekłam ją dwa razy, bo ta pierwsza za szybko znikła :D
Gorąco zapraszam was do wypróbowania również innych moich przepisów przygotowanych we współpracy z marką Stovit – polecam wam sernik cassis i babeczki brzoskwiniowe. A jeśli lubicie wytrawne dania, to zachęcam do przygotowania burgerów halloumi z żurawiną.
Polecane przepisy na babki z kakao
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babki z dodatkiem gorzkiego kakao. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Najlepsza babka majonezowa przepis
Zobaczcie mój przepis na babkę majonezową zrobioną z dodatkiem gorzkiego kakao i przekonajcie się jak smakuje najlepsza babka majonezowa! Dobra babka z majonezem będzie fajnie wilgotna i smakowita. Majonez do babki sprawia, że ciasto nabiera tłustości i dzięki temu nie jest po upieczeniu suche. Sprawdźcie mój dokładny przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić babkę majonezową, aby nie opadła po upieczeniu. Warto tu użyć dobre składniki i bardzo dobrze zmiksować jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę. Dobrze ubite jajka zapewnią, że ciasto babka majonezowa będzie super puszysta i lekka. Moja szybka babka majonezowa jest do przygotowania w kilkanaście minut. Sprawdźcie koniecznie ten przepis i przygotujcie babkę z majonezem w swoim domu.
Wilgotna babka majonezowa przepis
Łaciata babka z wiśniami zrobiona na majonezie zasmakuje każdemu - i dzieciom i dorosłym. Jeśli nie lubicie wiśni, możecie tu użyć inny smak konfitury, albo zupełnie z niej zrezygnować. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak przygotować babkę majonezową. To ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i sądzę, że poradzi sobie z nią każdy niezależnie od umiejętności w pieczeniu ciast! Gorąco polecam.