Przepis na urocze makaroniki wielkanocne
Dziś mam dla Was wyjątkowe makaroniki wielkanocne w kształcie uroczych zajączków i w pięknych pastelowych kolorach!
Takie makaroniki to idealna propozycja dla tych, którzy kochają słodkie wypieki i chcą wyczarować na swoim stole klimat wiosny i świąt. Delikatne migdałowe ciasteczka przełożone są lekkim kremem truskawkowym, który idealnie łączy się z makaronikami. Kolorowe, pastelowe odcienie dodają tym makaronikom jeszcze więcej uroku i zachęcają do spróbowania każdego z nich. Idealne jako słodka przekąska w ciągu dnia lub jako dodatek do świątecznego stołu. Gorąco polecam!
Spis treści
Makaroniki wielkanocne przepis krok po kroku
Jeśli lubisz makaroniki i masz trochę czasu, to na te święta przygotuj takie niezwykłe i bardzo urocze małe makaroniki w pastelowych kolorach. Będą ozdobą każdego stołu!
Makaroniki wielkanocne przepis
Składniki
składniki na makaroniki:
- 100 g białek ((trzymanych przez przynajmniej kilka godzin na zewnątrz lodówki))
- 50 g cukru
- 120 g migdałów (zmielonych blanszowanych )
- 200 g cukru pudru
- niebieski barwnik spożywczy
składniki na krem truskawkowy do makaroników
- 125 serka mascarpone
- 4 łyżki dżemu (truskawkowego)
- różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie )
Instrukcja
Jak zrobić makaroniki krok po kroku
- Białka zmiksuj aż będą puszyste, dodaj zwykły cukier (50 g) i miksuj aż białka będą białe i lśniąca, a cały cukier się rozpuści.100 g białek, 50 g cukru
- Zmielone migdały zmiksuj razem z cukrem pudrem, a następnie przesiej przez gęste sito.120 g migdałów, 200 g cukru pudru
- Dodaj w dwóch porcjach migdały do białek i mieszaj łopatką, aż ciasto będzie gładkie i aksamitne.
- Odłóż 2 łyżki ciasta, a do reszty dodaj odrobinę niebieskiego barwnika, wymieszaj dokładnie.niebieski barwnik spożywczy
- Przełóż obydwie części ciasta do worków cukierniczych.
- Na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj nieduże ciasteczka – tak około 2 cm średnicy, na co drugim dorób z ciasta uszy.
- W uszach zrób białe środki, a na zwykłych okrągłych zrób białe okrągłe ogonki.
- Blachy z makaronikami pozostaw do wyschnięcia – zależnie od wilgotności w mieszkaniu zajmie to 30-60 minut (ciasteczka przy dotyku nie mogą się kleić).
- Wysuszone ciasteczka piecz w 150 stopniach (góra-dół) przez około 8-10 minut.
- Po upieczeniu ostudź i dopiero wtedy ostrożnie zdejmij ciastka z blachy – gdyby się kleiły to delikatnie podważ je nożem.
Jak zrobić krem do makaroników
- Dżem truskawkowy podgrzej krótko w rondelku – tylko tyle, aby stał się lekko płynny.4 łyżki dżemu
- Dżem od razu przetrzyj przez gęste sitko i dodaj do serka mascarpone – zmiksuj razem.125 serka mascarpone
- Możesz też dodać trochę różowego barwnika jeśli chcesz mieć mocniejszy kolor.
- Krem schłodź w lodówce aż będzie gęsty.
- Kremem przełóż makaroniki.
- Na króliczkach namaluj czarnym barwnikiem w żelu oczy i udekoruj np. cukierkowymi kwiatkami :)
Prywatne
Pastelowe makaroniki na Wielkanoc – uwagi
Co powiecie na takie makaroniki wielkanocne w apetycznych pastelowych kolorach i w kształcie zajączków, tudzież króliczków?
Powiem jedno – wyglądają wręcz rozkosznie, wiosennie i apetycznie :)
A do tego – jak to makaroniki są przepyszne.
Ale to w sumie okazało się ich największą wadą – ja sama – SAMA – zeżarłam prawie wszystkie ciasteczka – mąż się załapał ledwie na kilka i tak samo córka.
Porcję syna zjadałam bez mrugnięcia okiem ;)
Makaroniki są słodkie – jak to makaroniki, ale przez swój mały rozmiar i delikatność same znikają, a że do pogryzienia jest niewiele, to się sięga po następny i następny, i następny ….
Także ten tego – czujcie się ostrzeżeni.
Makaroniki wielkanocne pieczecie na własną odpowiedzialność i najlepiej zamknijcie je od razu na jakąś kłódkę, albo do Wielkanocy nie doczekają ;)
Aby uzyskać ładne kolory musicie użyć mielone blanszowane migdały – jeśli będą mielone ze skórką, wtedy makaroniki już na starcie będą miały kolor beżowy.
Ja przed zabarwieniem ciasta odlałam troszkę, aby mieć biały kolor, do reszty dodałam odrobinę barwnika w żelu.
Co do kształtu króliczków, to ich wykonanie jest banalnie proste.
Najpierw wyciskacie nieduże kółko z ciasta, a potem dorabiacie mu uszy – możecie na uszach zrobić białe środki, a w części tylnej zrobić biały okrągły ogonek :)
Makaroniki przełożyłam kremem truskawkowym, ale kiedyś robiłam krem żurawinowy do makaroników bożonarodzeniowych i też był pyszny :)
Polecane przepisy na ciasta na Wielkanoc
Jeśli szukasz jeszcze innych inspirujących przepisów na ciasta wielkanocne, to koniecznie zobacz moje propozycje. Tu na szybko podrzucam Ci trzy z nich: