Marmurkowe ciasto z makiem

Przepis na puszyste ucierane ciasto z makiem
Jeśli lubisz klasyczne, domowe wypieki, które łączą w sobie prostotę przygotowania i wyjątkowy smak – to marmurkowe ciasto z makiem na pewno Cię zachwyci! To puszyste, ucierane ciasto z delikatnym wzorem z masy makowej wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Każdy kęs to idealne połączenie maślanej słodyczy i aromatycznego maku – idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu, z tym przepisem na pewno sobie poradzisz. Spróbuj raz, a to ciasto szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych!
Spis treści
- Marmurkowe ciasto z makiem przepis krok po kroku
- Dlaczego warto upiec to ucierane ciasto z makiem?
- Składniki na marmurkowe ciasto z makiem
- Jak udekorować marmurkowe ciasto z makiem?
- Ile kalorii ma ciasto z makiem i polewą czekoladową?
- Jak przechowywać ciasto z makiem, żeby pozostało świeże?
- Polecane przepisy na ciasta z makiem

Marmurkowe ciasto z makiem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z makiem, a nie masz czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca na cieście drożdżowym, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Marmurkowe ciasto z makiem przepis z filmem
Wyposażenie
- Podłużna forma keksowa o wymiarach około 27/10 cm.
Składniki
składniki na marmurkowe ciasto z makiem
- 200 g cukru pudru (1⅓ szklanki)
- 120 g masła (miękkiego)
- 40 g oleju
- 4 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 250 g mąki pszennej (1⅔ szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g migdałów (mielonych na mąkę)
- 150 ml mleka (w temp. pokojowej)
- 90 g maku (mielonego (1 szklanka))
- 45 g mleka (do maku)
Instrukcja
Jak zrobić marmurkowe ciasto z makiem krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół).
- Przesiej razem przez sito mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g migdałów
Krok 2 – przygotowanie ucieranego ciasta
- Zmiksuj razem na puszystą i jasną masę masło, cukier i olej – ja miksuję kilka minut na maksymalnych obrotach miksera.200 g cukru pudru, 120 g masła, 40 g oleju
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdym bardzo krótko zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.4 jajka
- Dodaj około połowę przesianej mąki i krótko zmiksuj.
- Wlej mleko i krótko zmiksuj.150 ml mleka
- Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
Krok 3 – przygotowanie ciasta z makiem
- Do miski odłóż trochę ponad 1/3 ciasta.
- Dodaj do odłożonego ciasta mielony mak oraz mleko.90 g maku, 45 g mleka
- Wymieszaj do połączenia.
Krok 4 – nakładanie ciasta do formy
- Łyżką nakładaj porcje jednego i drugiego ciasta tworząc łaty.
- Na koniec przemieszaj ciasto nożem, albo patyczkiem.
Krok 5 – pieczenie marmurkowego ciasta z makiem
- Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 70 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Uwagi
Wartości Odżywcze

Dlaczego warto upiec to ucierane ciasto z makiem?
Pomysł na to puszyste ciasto z makiem zaczerpnęłam na instagramie – a że uwielbiam ciasta z makiem, to przygotowałam swoją wersję tego smakowitego ciasta. Samo ciasto to jak dla mnie obowiązkowy „must bake”. Bardzo proste i szybkie, do tego mega puszyste i wilgotne, z obłędną makową masą. To ciasto sprawdzi się idealnie zarówno na weekendowy deser, ale również na święta Bożego Narodzenia albo na Wielkanoc. Szczególnie jeśli nie masz czasu na pieczenie drożdżowego makowca. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!

Składniki na marmurkowe ciasto z makiem
Aby zrobić taką ucieraną babkę z makiem będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników, które są bardzo łatwo dostępne w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- mak niebieski – potrzebujesz tu zmielony mak – najlepiej kupić do razu taki mielony, jeśli nie masz takiego, tylko zwykły w ziarnach, to musisz go wcześniej ugotować, ostudzić, a następnie 2-3 krotnie zmielić w maszynce do mięsa
- migdały – możesz kupić już od razu mielone migdały (tzw. mąka migdałowa), albo zmielić na drobno zwykłe migdały
- masło – u mnie to masło extra 82%, opcjonalnie może to być również masło typu mix, albo masło roślinne
- mleko – u mnie to mleko 1,5%, ale możesz użyć dowolne inne mleko, nawet mleko roślinne
- mąka pszenna – najlepiej taka w przedziale 450-550
- cukier – ja przy ucieranych ciastach wolę używać cukier puder – masa szybciej się miksuje i jest bardziej puszysta, ale jak nie masz cukru pudru, to użyj zwykły cukier kryształ – tylko wtedy wydłuż czas miksowania cukru z masłem

Jak udekorować marmurkowe ciasto z makiem?
Ja swoje ciasto z makiem po upieczeniu i ostudzeniu posmarowałam prostą polewą czekoladową, ale możesz też przygotować na nie lukier, albo posypać wierzch samym cukrem pudrem.
Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto z makiem?
Aby zrobić prostą polewę czekoladową podgrzej w rondelku 50 ml śmietany kremówki 30%, gdy będzie gorąca dodaj do niej 100 g połamanej mlecznej czekolady. Wymieszaj dokładnie, tak aby czekolada się rozpuściła. Ostudź polewę i gdy lekko zgęstnieje polej nią wierzch ciasta.
Jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, to przygotuj taką polewę ze 100 ml śmietany kremówki i 100 g gorzkiej czekolady.

Jak zrobić lukier na ucierane ciasto z makiem?
Jeśli wolisz lukier na to ciasto, to do miseczki wsyp około 150 g cukru pudru. Dodaj do niego porcjami 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj na gęsty, ale lekko lejący lukier. Posmaruj nim zupełnie wystudzone ciasto. Jeśli masz ochotę, to możesz dodać takiemu lukrowi smaku dodając zamiast części mleka łyżeczkę soku z cytryny. Możesz też dodać odrobinę aromatu do ciasta – np. migdałowego lub rumowego :)

Ile kalorii ma ciasto z makiem i polewą czekoladową?
Moje ucierane ciasto z makiem i polewą czekoladową miało w jednej porcji (przy pokrojeniu ciasta na 12 kawałków) 399 kcal (węglowodany – 36 g, białka – 9 g, tłuszcze – 24 g).

Jak przechowywać ciasto z makiem, żeby pozostało świeże?
Marmurkowe ciasto z makiem po upieczeniu i ostudzeniu warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką, aby dłużej zachowało swoją świeżość i puszystość. Nie musisz go chować do lodówki. W warunkach pokojowych może spokojnie postać około 5 dni. Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

Polecane przepisy na ciasta z makiem
Jeśli lubisz ciasta z makiem i makowce, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Na blogu jest ich już ogromny wybór, a ja polecam tu między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na puszyste ciasto z makiem
Marmurkowe ciasto z makiem to prosty i pyszny przepis na domowe ciasto ucierane, które zawsze się udaje. Puszyste, wilgotne i pięknie wyglądające dzięki efektownemu wzorowi z masy makowej, zachwyci każdego miłośnika tradycyjnych wypieków. To idealny deser do kawy, na święta lub rodzinne spotkania. Zobacz nasz sprawdzony przepis krok po kroku ze zdjęciami i filmem, dzięki któremu przygotujesz to ciasto bez żadnych trudności. Poznaj sekrety, jak zrobić idealne marmurkowe ciasto z makiem – delikatne, maślane i pełne aromatu!












