Marmurkowe ciasto z makiem

Zaktualizowany: 2025 25 października
puszyste i miękkie marmurkowe ciasto z makiem i czekoladową polewą

Przepis na puszyste ucierane ciasto z makiem

Jeśli lubisz klasyczne, domowe wypieki, które łączą w sobie prostotę przygotowania i wyjątkowy smak – to marmurkowe ciasto z makiem na pewno Cię zachwyci! To puszyste, ucierane ciasto z delikatnym wzorem z masy makowej wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Każdy kęs to idealne połączenie maślanej słodyczy i aromatycznego maku – idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Przygotowanie jest naprawdę proste, więc nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu, z tym przepisem na pewno sobie poradzisz. Spróbuj raz, a to ciasto szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych!

prosty makowiec puszysty i miękki

Marmurkowe ciasto z makiem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z makiem, a nie masz czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca na cieście drożdżowym, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

marmurkowe ciasto z makiem przepis krok po kroku

Marmurkowe ciasto z makiem przepis z filmem

Wypieki Beaty
Sprawdzony przepis na marmurkowe ciasto z makiem – proste, pyszne i efektowne. Zobacz zdjęcia i film!
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina 10 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Porcje 12
Kalorie 341 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma keksowa o wymiarach około 27/10 cm.
Składniki

składniki na marmurkowe ciasto z makiem

Instrukcja
 

Jak zrobić marmurkowe ciasto z makiem krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
    • Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół).
    • Przesiej razem przez sito mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia.
      250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g migdałów
      przesiewanie przez sito mąki z mielonymi migdałami

    Krok 2 – przygotowanie ucieranego ciasta

    • Zmiksuj razem na puszystą i jasną masę masło, cukier i olej – ja miksuję kilka minut na maksymalnych obrotach miksera.
      200 g cukru pudru, 120 g masła, 40 g oleju
      dodawanie składników na ciasto marmurkowe
    • Dodaj pojedynczo jajka i po każdym bardzo krótko zmiksuj na niskich obrotach – tylko do połączenia.
      4 jajka
      dodawanie jajek do ciasta na babkę marmurkową
    • Dodaj około połowę przesianej mąki i krótko zmiksuj.
      dodawanie przesianej mąki do miski z ciastem
    • Wlej mleko i krótko zmiksuj.
      150 ml mleka
      mieszanie ciasta z mlekiem
    • Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.

    Krok 3 – przygotowanie ciasta z makiem

    • Do miski odłóż trochę ponad 1/3 ciasta.
    • Dodaj do odłożonego ciasta mielony mak oraz mleko.
      90 g maku, 45 g mleka
      przygotowanie ciasta z makiem do babki
    • Wymieszaj do połączenia.

    Krok 4 – nakładanie ciasta do formy

    • Łyżką nakładaj porcje jednego i drugiego ciasta tworząc łaty.
      nakładanie warstw ciasta z makiem i zwykłego do formy do pieczenia
    • Na koniec przemieszaj ciasto nożem, albo patyczkiem.
      mieszanie warstw ciasta z makiem

    Krok 5 – pieczenie marmurkowego ciasta z makiem

    • Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 70 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu ciasto ostudź.
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 341kcalWeglowodany: 32gBiałko: 9gTłuszcz: 20g
    Słowo kluczowe babka z makiem, puszyste ciasto z makiem, ucierane ciasto z makiem
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    puszysty makowiec ucierany z czekoladą

    Dlaczego warto upiec to ucierane ciasto z makiem?

    Pomysł na to puszyste ciasto z makiem zaczerpnęłam na instagramie – a że uwielbiam ciasta z makiem, to przygotowałam swoją wersję tego smakowitego ciasta. Samo ciasto to jak dla mnie obowiązkowy „must bake”. Bardzo proste i szybkie, do tego mega puszyste i wilgotne, z obłędną makową masą. To ciasto sprawdzi się idealnie zarówno na weekendowy deser, ale również na święta Bożego Narodzenia albo na Wielkanoc. Szczególnie jeśli nie masz czasu na pieczenie drożdżowego makowca. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!

    ciasto marmurkowe waniliowe z makiem

    Składniki na marmurkowe ciasto z makiem

    Aby zrobić taką ucieraną babkę z makiem będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników, które są bardzo łatwo dostępne w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • mak niebieski – potrzebujesz tu zmielony mak – najlepiej kupić do razu taki mielony, jeśli nie masz takiego, tylko zwykły w ziarnach, to musisz go wcześniej ugotować, ostudzić, a następnie 2-3 krotnie zmielić w maszynce do mięsa
    • migdały – możesz kupić już od razu mielone migdały (tzw. mąka migdałowa), albo zmielić na drobno zwykłe migdały
    • masło – u mnie to masło extra 82%, opcjonalnie może to być również masło typu mix, albo masło roślinne
    • mleko – u mnie to mleko 1,5%, ale możesz użyć dowolne inne mleko, nawet mleko roślinne
    • mąka pszenna – najlepiej taka w przedziale 450-550
    • cukier – ja przy ucieranych ciastach wolę używać cukier puder – masa szybciej się miksuje i jest bardziej puszysta, ale jak nie masz cukru pudru, to użyj zwykły cukier kryształ – tylko wtedy wydłuż czas miksowania cukru z masłem
    marmurkowa babka z makiem i czekoladą przepis

    Jak udekorować marmurkowe ciasto z makiem?

    Ja swoje ciasto z makiem po upieczeniu i ostudzeniu posmarowałam prostą polewą czekoladową, ale możesz też przygotować na nie lukier, albo posypać wierzch samym cukrem pudrem.

    Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto z makiem?

    Aby zrobić prostą polewę czekoladową podgrzej w rondelku 50 ml śmietany kremówki 30%, gdy będzie gorąca dodaj do niej 100 g połamanej mlecznej czekolady. Wymieszaj dokładnie, tak aby czekolada się rozpuściła. Ostudź polewę i gdy lekko zgęstnieje polej nią wierzch ciasta.

    Jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, to przygotuj taką polewę ze 100 ml śmietany kremówki i 100 g gorzkiej czekolady.

    vanilla poppy seed cake with chocolate ganache

    Jak zrobić lukier na ucierane ciasto z makiem?

    Jeśli wolisz lukier na to ciasto, to do miseczki wsyp około 150 g cukru pudru. Dodaj do niego porcjami 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj na gęsty, ale lekko lejący lukier. Posmaruj nim zupełnie wystudzone ciasto. Jeśli masz ochotę, to możesz dodać takiemu lukrowi smaku dodając zamiast części mleka łyżeczkę soku z cytryny. Możesz też dodać odrobinę aromatu do ciasta – np. migdałowego lub rumowego :)

    proste ciasto makowiec z polewą czekoladową przepis krok po kroku

    Ile kalorii ma ciasto z makiem i polewą czekoladową?

    Moje ucierane ciasto z makiem i polewą czekoladową miało w jednej porcji (przy pokrojeniu ciasta na 12 kawałków) 399 kcal (węglowodany – 36 g, białka – 9 g, tłuszcze – 24 g).

    babka marmurkowa z makiem oblana czekoladą

    Jak przechowywać ciasto z makiem, żeby pozostało świeże?

    Marmurkowe ciasto z makiem po upieczeniu i ostudzeniu warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką, aby dłużej zachowało swoją świeżość i puszystość. Nie musisz go chować do lodówki. W warunkach pokojowych może spokojnie postać około 5 dni. Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    przepis na puszyste i lekkie ciasto z makiem i czekoladą

    Polecane przepisy na ciasta z makiem

    Jeśli lubisz ciasta z makiem i makowce, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy. Na blogu jest ich już ogromny wybór, a ja polecam tu między innymi trzy takie przepisy:

    Opublikowano: 2025 27 października

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na puszyste ciasto z makiem

    Marmurkowe ciasto z makiem to prosty i pyszny przepis na domowe ciasto ucierane, które zawsze się udaje. Puszyste, wilgotne i pięknie wyglądające dzięki efektownemu wzorowi z masy makowej, zachwyci każdego miłośnika tradycyjnych wypieków. To idealny deser do kawy, na święta lub rodzinne spotkania. Zobacz nasz sprawdzony przepis krok po kroku ze zdjęciami i filmem, dzięki któremu przygotujesz to ciasto bez żadnych trudności. Poznaj sekrety, jak zrobić idealne marmurkowe ciasto z makiem – delikatne, maślane i pełne aromatu!