Miękkie bułki maślane
Przepis na miękkie pszenne bułeczki idealne na śniadanie i nie tylko
Zapraszam na idealne miękkie bułki maślane idealne na pyszne śniadanie, a także na przekąskę w ciągu dnia. Bułeczki są super puszyste i mięciutkie – nawet jak trochę poleżą. Można je jeść same, albo przygotować jako kanapki do pracy, czy też do szkoły. Koniecznie spróbujcie!
Spis treści
Miękkie bułki maślane przepis krok po kroku
Upieczcie dziś ze mną rewelacyjne puszyste bułeczki maślane i zaskoczcie całą rodzinę ich miękkością i smakiem.
Miękkie bułki maślane przepis
Składniki
składniki na ciasto na bułeczki maślane
- 15 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml mleka (letniego)
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
Instrukcja
Jak zrobić miękkie bułki maślane
- Drożdże wymieszaj z cukrem aż staną się bardziej płynne, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
- Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia.
- Do misy miksera włóż pozostałe składniki.300 g mąki pszennej, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie gęste i ma odchodzić od ścianek.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyjmij ciasto na blat posypany mąką i krótko zagnieć.
- Podziel na 8 porcji.
- Z każdego kawałka ciasta utocz kulkę.
- Ułóż bułeczki w posmarowanej masłem formie do pieczenia – zachowaj odstępy między bułeczkami.
- Przykryj foremkę ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- W między czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
- Napuszone bułeczki posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem.1 jajko, 1-2 łyżki mleka
- Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i od razu posmaruj wierzch bułeczek odrobiną rozpuszczonego masła.trochę masła
- Niezjedzone bułeczki schowaj do woreczka foliowego, to zachowają swoją miękkość.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Miękkie i puszyste bułeczki maślane – uwagi
Dziś mam dla was przepis na miękkie bułki maślane.
Takie bułeczki są idealne na śniadanie i nie tylko.
Świetnie smakują posmarowane jedynie samym masłem, albo twarożkiem, ale równie pyszne są do kanapek.
Moje bułeczki przygotowałam z mąki pszennej (ja tu użyłam mąkę typ 500) i świeżych drożdży.
Bułeczki upiekłam w naczyniu żaroodpornym, a one rosnąc poprzytulały się do siebie :)
Sam przepis na pszenne bułki na drożdżach jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego gorąco wam polecam takie bułeczki.
Dodam jeszcze, że te bułeczki są miękkie nawet następnego dnia!
Ja schowałam bułeczki, których nie zjedliśmy od razu do foliowego woreczka i rano zrobiłam córce do szkoły.
Bułeczka dalej była fajnie miękka i sprężysta!
Jak zrobić bułeczki śniadaniowe – wskazówki
Jak już pisałam wcześniej to są bułeczki na drożdżach, więc zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego.
Sprawdźcie najpierw, czy wasze drożdże są jeszcze dobre.
Nie mogą być wysuszone, albo z nalotem.
Ja używam świeże drożdże, ale jeśli macie suszone (instant), to użyjcie ich o połowę mniej niż świeżych.
Drożdże wkładam do szklanki, dodaję cukier i razem mieszam, aż drożdże staną się lekko płynne.
Wtedy dodaję ciepłe (ale nie gorące) mleko i mieszam razem.
Tak przygotowane drożdże przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 20 minut – w tym czasie powinny zgęstnieć i utworzyć gęstą pianę – jak mus.
Gdy drożdże pracują, ja przygotowuję resztę składników.
Do misy miksera wsypuję mąkę, dodaję sól oraz rozpuszczone ostudzone masło.
Dodaję wyrośnięte drożdże i wyrabiam ciasto drożdżowe.
Ja zawsze wyrabiam ciasto drożdżowe mikserem z założonym hakiem (albo świderkami). Nie wyrabiam ręcznie ciasta, bo mam w nich za mało siły i szczerze mówiąc – nie chce mi się :D
Ciasto na bułeczki śniadaniowe będzie dość gęste i powinno odchodzić od miski.
Wtedy miskę z ciastem przykrywam ręcznikiem i odstawiam na około godzinę do napuszenia.
Uwaga!
Jeśli masz mało czasu, to możesz pominąć ten krok i od razu przygotować bułeczki.
Ciasto wykładam na blat kuchenny, który wcześniej lekko posypuję mąką i krótko zagniatam.
Tworzę z ciasta gruby placek i dzielę na porcje.
Ja zrobiłam 8 miękkich bułeczek maślanych.
Jak podzielić ciasto drożdżowe na bułeczki?
Ja swoje ciasto uformowałam w okrągły placek i przekroiłam na ćwiartki.
Potem każdą ćwiartkę przekroiłam na pół – w ten sposób otrzymałam 8 w miarę podobnych bułeczek.
Potem każdy kawałek ciasta utoczyłam w kulkę i ułożyłam w foremce posmarowanej masłem.
Foremkę z bułeczkami przykryłam ręcznikiem kuchennym i odstawiłam na około 30 minut, aby bułeczki się napuszyły.
Moje miękkie bułki maślane po upieczeniu posmarowałam od razu odrobiną rozpuszczonego masła.
To dodało im maślanego smaku oraz dodało bułeczkom miękkości.
Takie pszenne bułki możecie podać jeszcze na ciepło, albo po ostudzeniu :)
Życzę smacznego i zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na bułki oraz domowe chleby.
Polecane przepisy na bułki idealne na śniadanie
Na pyszne domowe śniadanie możecie również upiec inne moje pyszne bułeczki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na miękkie bułki maślane
Zapraszam was dziś po przepis na domowe bułki pszenne na drożdżach. Te pszenne bułki drożdżowe są bardzo proste do zrobienia i każdy sobie poradzi z ich przygotowaniem. Te domowe bułki wymagają jedynie podstawowych składników dostępnych zawsze w domu. To są bułki na drożdżach, więc potrzebujecie drożdże - ja użyłam świeże drożdże, ale mogą też być suszone - tych potrzebujecie o połowę mniej. Poza drożdżami niezbędne jest mleko, mąka i masło. W końcu do bułeczki maślane - masło jest nieodzowne :)
Pszenne bułki na drożdżach
Zobaczcie mój dokładny przepis na miękkie bułeczki maślane opisany krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić maślane bułki na śniadanie. Przepis ze zdjęciami pomoże wam przygotować pyszne i puszyste bułeczki maślane. Takie bułeczki śniadaniowe to świetny pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Z tego przepisu otrzymacie 8 puszystych bułeczek. Jeśli potrzebujecie ich więcej, to zróbcie podwójną porcję ciasta :) Bułeczki, których nie zjecie schowajcie do woreczka foliowego. To pozwoli im zachować świeżość i puszystość. U mnie bułeczki nawet na drugi dzień były super miękkie i puszyste :) Spróbujcie koniecznie jak pyszne są te bułeczki śniadaniowe i zróbcie je dla swojej rodziny. Gorąco polecam wam także mój przepis na chałkę z kruszonką albo na dwukolorową brioszkę z kakao - ona cudownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.