Migdałowa drożdżówka z czekoladą
Przepis na pyszne migdałowe ciasto drożdżowe z czekoladą
Rozkoszuj się aromatem i smakiem jaki zapewnia ta migdałowa drożdżówka z czekoladą. Dzięki mojemu prostemu przepisowi możesz to ciasto bardzo łatwo przygotować we własnym domu. Ta puszysta i aromatyczna drożdżówka zawijana z nadzieniem z rozpuszczonej czekolady sprawi, że Twoje podniebienie będzie zachwycone. Wypróbuj ten przepis już dziś i delektuj się domowym smakołykiem przy kubku kawy albo herbaty.
Spis treści
Migdałowa drożdżówka z czekoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne ciasta drożdżowe z dodatkiem czekoladowego nadzienia, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Migdałowa drożdżówka z czekoladą przepis
Składniki
składniki na migdałowe ciasto drożdżowe
- 20 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka (letniego )
- 1 łyżeczka cukru ((do drożdży))
- 50 g migdałów (mielonych – pół szklanki)
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 50 g masła (rozpuszczonego )
- 75 g cukru (1/3 szklanki)
- 20 ml amaretto ((opcjonalnie))
składniki na nadzienie do drożdżówki
- 150 g czekolady ((użyłam deserową) rozpuszczonej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej)
składniki na lukier:
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- kilka łyżek wody (, mleka lub amaretto)
Instrukcja
Jak zrobić migdałową drożdżówkę z czekoladą
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zamieszaj, zalej letnim mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
- Odstaw zaczyn na około pół godziny w ciepłe miejsce.
- W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta.50 g migdałów, 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 75 g cukru, 20 ml amaretto
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ręcznie lub mikserem).
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto wyrosło.
- Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i krótko zagnieć.
- Rozwałkuj na płaski placek.
- Posmaruj wierzch rozpuszczoną czekoladą (omijając brzegi ciasta).150 g czekolady
- Zwiń ciasto w rulon, ostrożnie przetnij wzdłuż ostrym nożem na dwie części i przepleć je sobą kilkakrotnie tworząc formę warkocza.
- Przełóż ciasto na dużą blachę i odstaw na pół godziny.
- Włóż ciasto do zimnego piekarnika, włącz go na temperaturę 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 30-40 minut – aż ciasto będzie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Do cukru pudru dodawaj po trochu wodę, mleko lub amaretto – gdy będzie miało lekko lejącą konsystencję posmaruj nim ciasto.150 g cukru pudru, kilka łyżek wody
Prywatne
Drożdżówka migdałowo-czekoladowa – uwagi
Po niesamowitym sukcesie pączków orzechowych stwierdziłam, że przepis ma duży potencjał i że trzeba go koniecznie powtórzyć. Żeby nie było tak samo, to orzechy zamieniłam na migdały i po zmieleniu dodałam je do ciasta drożdżowego (dla zwiększenia aromatu migdałowego dodałam też likier amaretto). Jako nadzienie wykorzystałam rozpuszczoną deserową czekoladę (mam jej spory zapas po ostatnich zakupach). Samo ciasto i nadzienie nie były zbyt słodkie, więc bez większych skrupułów polałam gotową drożdżówkę lukrem z cukru pudru i amaretto.
Efekt – mocno migdałowa drożdżówka z czekoladą, która wręcz rozpuszcza się w buzi podczas jedzenia – rewelacja! Migdałowa drożdżówka z czekoladą. Polecam gorąco wszystkim wielbicielom ciast drożdżowych :)
Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i puszyste ciasta drożdżowe pieczone z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Migdałowa drożdżówka z czekoladą
Przepis na migdałowe ciasto drożdżowe z nadzieniem czekoladowym. Ta drożdżówka z migdałami i amaretto smakuje wyśmienicie z farszem z rozpuszczonej czekolady - ja użyłam gorzką czekoladę. Zamiast niej możecie użyć mleczną czekoladę, albo nawet krem czekoladowy jak Nutella. Ta puszysta drożdżówka z czekoladą po upieczeniu jest puszysta i tak aromatyczna, że trudno się od niej oderwać. Jeśli nie będą jej jadły dzieci, to polecam wam dodać do lukru trochę amaretto. Ten włoski likier migdałowy dodatkowo podkreśli migdałowy smak ciasta.
Migdałowe ciasto drożdżowe z czekoladą i amaretto
Jeśli lubicie ciasta drożdżowe, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na drożdżówkę z czekoladą. Sami się zdziwicie jak szybko zniknie to ciasto! Zajrzyjcie do mojego przepisu krok po kroku i sprawdźcie jak upiec ciasto drożdżowe. Ciasta drożdżowe nie są trudne do zrobienia, a smakują zawsze tak dobrze, że nikt nie odmówi kawałeczka. Migdałowa drożdżówka z czekoladą zasmakuje każdemu!
Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe - znajdziecie tu wiele ciekawych przepisów na drożdżówki.