Muffinki z owocami
Przepis na proste babeczki z owocami i kruszonką
Muffinki z owocami i kruszonką to pyszna i pożywna przekąska, która doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i jako deser. Ich smak i konsystencja zostały wzmocnione dzięki dodatkowi masła i maślanki, a dodatek owoców i chrupiącej kruszonki sprawia, że są one bardzo apetyczne i zadowalające dla podniebienia. Babeczki są również doskonałym wyborem na drugie śniadanie lub przekąskę do zabrania ze sobą do szkoły lub pracy. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Muffinki z owocami – przepis krok po kroku
Jeśli lubicie fajne nieduże wypieki z dużą ilością owoców i kruszonki, to koniecznie upieczcie te proste babeczki z owocami i podzielcie się nimi z rodziną i przyjaciółmi :)
Muffinki z owocami przepis
Składniki
składniki na muffinki z owocami
- 340 g mąki pszennej ((2 i 1/4 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu ((możecie zastąpić mielonym cynamonem))
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 170 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego )
- 2 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 360 ml maślanki (- )
- 200 g owoców
składniki na kruszonkę do muffinek
- 60 g masła (miękkiego )
- 75 g mąki pszennej ((pół szklanki) )
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
składniki na lukier do muffinek
- 70 g cukru pudru ((pół szklanki) )
- trochę mleka (- do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić muffinki z owocami i kruszonką
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (tryb góra/dół).
- Aby przygotować muffinki zmieszaj razem wszystkie suche składniki.340 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
- Masło zmieszaj z jajkami, sokiem z cytryny oraz maślanką.1 łyżeczka soku z cytryny, 170 g masła, 2 jajka, 360 ml maślanki
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką
- Dodaj owoce i ostrożnie wymieszaj.200 g owoców
- Przełóż ciasto do foremek na babeczki.
- Przygotuj kruszonkę – połącz razem składniki kruszonki – tak aby były lekko sypkie.60 g masła, 75 g mąki pszennej, 50 g cukru
- Posyp kruszonką wierzch babeczek.
- Wstaw muffinki do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez 15 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 (góra/dół) i piecz babeczki jeszcze przez około 10 minut – do suchego patyczka (jeśli pieczesz muffinki w małych foremkach, to upieką się znacznie szybciej).
- Po upieczeniu babeczki lekko ostudź, a następnie polej je lukrem.
- Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miski i dodaj po łyżeczce mleko – aż lukier będzie lekko lejący.70 g cukru pudru, trochę mleka
Prywatne
Składniki Odżywcze
Proste babeczki z owocami i kruszonką – uwagi
Muffinki z owocami i kruszonką to świetny deser, ale także będą idealne do zabrania do szkoły, czy pracy.
Te muffinki są w wersji XL, więc jedną najecie się na pewno :)
A nie dość, że są sycące, to są też oczywiście pyszne.
Co potrzeba aby zrobić proste muffinki z owocami?
Potrzebujecie oczywiście dowolne owoce :)
Ja do ich zrobienia użyłam borówki i czarne porzeczki – wykorzystałam zapasy z zamrażarki.
Jeśli macie zamrożone owoce, to spokojnie możecie je użyć – nie trzeba ich nawet wcześniej rozmrażać.
Idealne tu będą wszystkie drobniejsze, ale twarde owoce – ciasto jest dość gęste, więc delikatne maliny mogą się mocno rozpaść – je możecie ułożyć na wierzchu muffinek tuż przed pieczeniem.
Możecie też użyć duże owoce, ale wcześniej je pokrójcie w kostkę.
Poza owocami, reszta jest standardowa – mąka, cukier, jajka, masło i maślanka.
Zamiast maślanki możecie też użyć kefir, a w ostateczności nawet mleko – tylko dajcie go trochę mniej.
Jeśli robicie babeczki w wersji „gigant” to wyjdzie ich wam ich około 10, możecie je też upiec w zwykłej foremce na babeczki – wtedy otrzymacie ich 16, albo nawet więcej :)
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów, np na:
Polecane przepisy na muffinki
Gorąco polecam wszystkim inne moje przepisy na pyszne i proste muffinki, które idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie, czy też deser, a także jako drugie śniadanie do pracy czy też do szkoły. Tutaj polecam trzy takie przepisy: