Muffiny piernikowe przepis
Przepis na świąteczne muffiny piernikowe z kremem z białej czekolady
Muffinki piernikowe z delikatnym kremem z białej czekolady i mascarpone to kulinarna przyjemność, która przypomina o magicznym świątecznym czasie. W tych piernikowych muffinkach ukrywa się głęboki smak przypraw korzennych, który doskonale komponuje się z lekkim, kremem z białej czekolady. To prawdziwa uczta dla podniebienia na każdą porę roku. Gorąco polecam!
Spis treści
Muffiny piernikowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pierniki i piernikowe ciasta, to koniecznie upiecz takie szybkie muffinki.
Muffiny piernikowe przepis
Składniki
składniki na muffinki piernikowe
- 375 g mąki pszennej ((2,5 szklanki) )
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika ((lub do smaku))
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 ml oleju
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 170 g miodu ((pół szklanki) )
- 1 jajko (- użyłam rozmiar L)
- 320 ml maślanki
składniki na krem z białej czekolady
- 125 serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
Instrukcja
Jak zrobić muffinki piernikowe z kremem z białej czekolady
- Najpierw przygotuj krem – śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
- Serek mascarpone krótko zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
- Schowaj krem do lodówki, aby stężał.
- W misce zmieszaj razem mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia.
- W drugiej misce zmieszaj razem maślankę, jajko, olej, cukier i miód.
- Wlej mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj lub zmiksuj.
- Nałóż ciasto do foremek na muffinki – tak do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie posmaruj kremem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Piernikowe muffinki z białą czekoladą – uwagi
Muffiny piernikowe to świetna przekąska zimową porą. Są bardziej zwarte i bardziej sycące niż babeczki, a korzenne przyprawy świetnie poprawiają ich smak. Zjedzenie jednej takie muffiny gwarantuje wam, że będziecie najedzeni. Przynajmniej u mnie wystarcza jedna.
Jak przygotować muffinki piernikowe – wskazówki
Duża zaletą większości muffinek jest ich bardzo łatwe przygotowanie. Te również są niezwykle proste do zrobienia, a powiem, że możecie je nawet przygotować bez użycia miksera. Te muffinki robicie łyżką, którą mieszacie składniki w dwóch miskach. Wystarczy potem połączyć mokre składniki z suchymi i przełożyć do przygotowanych papilotek. Całość zajmuje góra 10 minut – a potem pieczenie.
Jak piec piernikowe muffinki?
Muffinki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (w trybie góra dół) lub na termoobiegu – wtedy temperaturę zmniejsz o 10 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem – np. wykałaczką czy muffinki się już upiekły. Wystarczy w środek babeczki włożyć wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu wykałaczka nie jest oblepiona mokrym ciastem, to oznacza, że muffinki są już dobrze upieczone. Jeśli jednak patyczek jest mokry, to należy wydłużyć czas pieczenia. Ja często w takiej sytuacji ustawiam piekarnik na grzanie samego dołu, tak aby wierzch muffinek nie spiekł się za mocno. Gotowe piernikowe muffinki wyjmij i ostudź – najlepiej na kratce. Dopiero na takie wystudzone muffinki możesz nałożyć krem z białej czekolady.
Jak udekorować piernikowe muffinki?
Jeśli się ci spieszy, to wystarczy posypać muffinki cukrem pudrem. A jak chcesz trochę większą rozpustę, to przygotuj sobie krem z białej czekolady i mascarpone – jak ja. Ten słodki krem z czekolady świetnie smakuje z lekko korzennymi muffinkami.
Możesz dodatkowo ułożyć na muffinkach nieduże ciasteczka pierniczki, albo kilka z nich pokruszyć i takimi okruszkami posypać muffinki. Fajnie się też tu sprawdzi świeża żurawina, której czerwony kolor będzie pięknie kontrastował z bielą kremu. Takie połączenie biało-czerwone będzie idealne na Boże Narodzenie. Ja jeszcze wykorzystałam tu nieduże gałązki świeżego rozmarynu, który dodał muffinkom bardziej świątecznego charakteru. Oczywiście te gałązki – mimo że jadalne – tu są jedynie ozdobą i nie są przewidziane do spożycia ;)
Polecam wam także muffiny cynamonowe, z czekoladą oraz cytrynowe z makiem.
Zachęcam do przejrzenia innych moich przepisów na Boże Narodzenie.
Polecane przepisy na piernikowe wypieki
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta i inne wypieki z przyprawą do piernika. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na proste i pyszne muffiny piernikowe
Muffinki piernikowe to idealne babeczki na Boże Narodzenie. Babeczki pachnące przyprawą do piernika zasmakują i dużym i małym. Przygotowanie muffinek piernikowych nie zajmie dużo czasu, więc nie utrudnią one przygotowań do świąt. Babeczki piernikowe wyśmienicie smakują posmarowane lekkim kremem z serka mascarpone i posypane pokruszonymi pierniczkami. Zamiast kremu możesz rozpuścić mleczną czekoladę z niedużą ilością śmietany kremówki i gdy ostygnie posmarować nią wierzch muffinek. Na koniec posyp je pokruszonymi pierniczkami albo posiekanymi orzechami.
Babeczki piernikowe na Boże Narodzenie
Babeczki będą świetnym rozwiązaniem, dla osób, które w kuchni czują się mniej swobodnie i boją się pieczenia skomplikowanych ciast. Babeczki piernikowe zrobią bardzo prosto i szybko. Smak babeczek piernikowych można dodatkowo wzbogacić dodatkiem powideł śliwkowych. Wystarczy w ostudzonych babeczkach zrobić łyżeczką niedużą dziurkę i do jej środka nałożyć trochę powideł. Wtedy muffinki piernikowe będą przypominać nadziane pierniki na Boże Narodzenie.