Nocne placuszki przepis
Przepis na pyszne słodkie drożdżowe placuszki robione nocą
Zapraszam na rewelacyjne nocne placuszki. Tutaj ciasto na placuszki drożdżowe robimy wieczorem, wstawiamy do lodówki i rano smażymy puchate placki. Dlatego mimo że to placki na drożdżach rano ich przygotowanie nie zajmie już dużo czasu, bo wystarczy je usmażyć! Spróbuj koniecznie.
Spis treści
Drożdżowe nocne placuszki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz racuszki i placki zrobione na drożdżach, to koniecznie wypróbuj ten przepis na francuskie placuszki.
Nocne placuszki przepis
Składniki
składniki na drożdżowe nocne placuszki
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 20 g świeżych drożdży ((lub 10 g suchych))
- 1 łyżeczka cukru do drożdży ((świeżych))
- 250 ml mleka (ciepłego )
- 55 g cukru trzcinowego (- 1/4 szklanki)
- 2 żółtka (z jajek rozmiar M)
- 2 jajka (rozmiar M)
- 75 g masła
Instrukcja
Jak zrobić francuskie placuszki drożdżowe
- Jeśli używasz świeże drożdże to rozkrusz je do miseczki i zmieszaj z łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą – miseczkę przykryj i odstaw na około 15 minut.20 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 1 łyżeczka cukru do drożdży
- W tym czasie rozpuść masło i je ostudź.75 g masła
- W dużej misce umieść mąkę, cukier, żółtka i jajka (jeśli używasz suszone drożdże, to też dodaj je teraz do mąki).250 g mąki pszennej, 55 g cukru trzcinowego, 2 żółtka, 2 jajka
- Wlej rozczyn drożdżowy, albo ciepłe mleko (jeśli używasz suszone drożdże), wyrób ciasto.
- Pod koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło – wyrabiaj jeszcze przez kilka minut.
- Miskę z ciastem owiń folią spożywczą (radzę aby miska była spora, bo mi ciasto przez noc postanowiło z niej uciec ;)), albo szczelną pokrywką i schowaj do lodówki na noc.
- Rano wyjmij miskę, zamieszaj ciasto i smaż od razu małe placuszki na teflonowej patelni – bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością.
- Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami (moja metoda na utrzymanie ich ciepła do końca smażenia, to umieszczenia gotowych placuszków w piekarniku nagrzanym do temperatury około 80 stopni :)).
Prywatne
Drożdżowe francuskie placuszki nocne – uwagi
Nocne placuszki to już kolejny przepis z książki „Mikołajek i słodkie przekąski” Alaina Ducasse. Wcześniej pojawiły się już przepisy na pianki marshmallows oraz na gorącą czekoladę.
Ta książka nie ma może ogromnej ilości przepisów, za to na prawdę każdy jest wart wypróbowania :)
Dlatego właśnie wzięłam się za te placuszki.
Dlaczego nocne? Bo robicie ciasto wieczorem (ciasto jest na drożdżach), w nocy siedzi sobie ono grzecznie w lodówce (chociaż moje takie grzeczne wcale nie było, bo rano się okazało, że postanowiło sobie wyjść z lodówki i przywitać się z twarożkiem leżącym koło niego ;)).
Muszę przyznać, że w ten sposób zyskuje się mnóstwo czasu, wieczorkiem sobie przygotowujemy, a rano już tylko smażymy – co najważniejsze – nie trzeba czekać na ocieplenie ciasta. Po wyjęciu ciasta z lodówki, mieszacie go i można od razu smażyć.
Super prawda?
Ja na pewno będę je piekła jeszcze nie raz, szczególnie, że to jedne z lepszych placuszków jakie jadłam – delikatne, puszyste i wysokie (co widać na zdjęciach).
Smakują obłędnie z bitą śmietaną i owocami – ja dałam do nich frużelinę wiśniową :) a Alain Ducasse uwielbia je z syropem klonowym albo z sosem karmelowym :D
Z tej porcji otrzymacie sporo placuszków – ja je smażyłam na patelni z dołkami do jajek sadzonych – to moja ulubiona patelnia do placuszków – najlepiej smażyć je na małych ogniu pod przykryciem, wtedy wyrastają jeszcze bardziej.
Nie ma co się dłużej ociągać – bierzcie dzieci do kuchni i przygotujcie ciasto na jutrzejsze placuszki :D
Polecane przepisy na słodkie placuszki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne placki idealne na śniadanie i przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na nocne placuszki drożdżowe
Przygotuj dziś razem ze mną rewelacyjne francuskie placki idealne na śniadanie. Tutaj ciasto drożdżowe na placuszki robimy wieczorem, przykrywamy i chowamy na całą noc do lodówki. Przez noc ciasto sobie powoli wyrasta w lodówce, tak aby być gotowe do smażenia z samego rana. Rano wystarczy ciasto wyjąć z lodówki i usmażyć pyszne i puszyste placki drożdżowe. Jak usmażyć placuszki drożdżowe? Najlepiej smażyć je na patelni teflonowej na małym ogniu. Ja polecam dodatkowo przykryć patelnię przykrywką, tak aby placuszki jeszcze lepiej wyrosły. Jeśli chcesz aby placuszki nocne miały ładny i regularny kształt, to możesz je usmażyć na patelni z dołkami - takiej do jajek sadzonych.