Norweskie ciasto bezowe
Przepis na pyszne przekładane ciasto bezowe z kremem budyniowym
Wypróbuj razem ze mną przepis na najlepsze ciasto świata – przynajmniej tak twierdzą wszyscy Norwegowie, bo to norweskie ciasto bezowe przekładane lekkim kremem. Muszę przyznać, że mogą się oni nie mylić. Ciasto jest rewelacyjne i smakuje każdemu, a do tego wygląda jak milion dolarów. Jeśli lubicie tradycyjne ciasta norweskie, albo nie znasz ich, ale chcielibyście je poznać, to spróbujcie koniecznie i zaskoczcie całą rodzinę tym wspaniałym ciastem.
Spis treści
Norweskie ciasto bezowe przepis krok po kroku
Jeśli chcesz zachwycić rodzinę i gości wyjątkowym ciastem, to koniecznie zrób to najlepsze ciasto na świecie!
Norweskie ciasto bezowe przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 20/30 albo 24/24 cm.
Składniki
składniki na ciasto ucierane
składniki na bezę do ciasta
- 6 białek (z jajek rozmiar L)
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)
- 50 g płatków migdałowych (pól szklanki)
składniki na krem do ciasta
- 4 żółtka
- 90 g miodu (1/4 szklanki)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (lekko czubate)
- 500 ml mleka
- 1 laska cynamonu
- 4 goździki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
Instrukcja
Jak zrobić ucierane ciasto
- Zmiksuj masło z cukrem na białą i puszystą masę (możesz użyć cukier puder, to masło łatwiej się zmiksuje).225 g masła, 200 g cukru
- Dodaj do masła po jednym żółtku i krótko zmiksuj.6 żółtek
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.225 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj mąkę do ciasta na zmianę z letnim mlekiem – zmiksuj tylko do połączenia.185 ml mleka
- Ciasto podziel na dwie równe części – przełóż do formy go pieczenia i piecz około 20 minut w 160 stopniach (termoobieg) – ja piekłam je oddzielnie, bo mam jedną taką foremkę.
- Po upieczeniu ciasta odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić bezę
- Gdy spod stygną przygotuj bezę.
- Białka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.6 białek, 300 g cukru
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet i krótko zmiksuj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
- Wyłóż bezę na upieczone spody i posyp płatkami migdałowymi.50 g płatków migdałowych
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej pół godziny (ja już piekłam je razem – jeden spód w foremce, a drugi bez foremki.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przełóż kremem.
Jak zrobić krem do ciasta
- Mleko zagotuj z laską cynamonu, goździkami i wanilią.500 ml mleka, 1 laska cynamonu, 4 goździki, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- W tym czasie żółtka zmiksuj z miodem i mąką ziemniaczaną na gładką masę.4 żółtka, 90 g miodu, 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- Usuń z mleka cynamon i goździki.
- Wlej część gorącego mleka do żółtek i krótko zmiksuj.
- Przelej masę do reszty mleka i gotuj jak budyń – aż masa zgęstnieje.
- Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki, aby krem mocno się schłodził.
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki
- Dodaj ją do schłodzonego budyniu i wymieszaj dokładnie łyżką.
- Wyłóż krem na jeden ze spodów i przykryj drugim.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Norweskie ciasto bezowe – uwagi
Już od dłuższego czasu miałam ogromną ochotę na to norweskie ciasto bezowe i wreszcie go upiekłam :)
W internecie nazywane jest bardzo często jako „najlepsze ciasto świata” i muszę przyznać, że coś w tym jest.
Bo to ciasto bezowe jest rewelacyjne!
To fakt, że wymaga trochę więcej pracy, ale jest tego warte.
Zresztą, jeśli się odpowiednio zorganizujecie i podzielicie pracę na etapy, to wszystko pójdzie sprawnie.
Jak zrobić najlepsze ciasto świata – wskazówki
Najlepiej najpierw przygotować budyń, który jest podstawą kremu. Musi być on mocno schłodzony w lodówce, więc można go zrobić dzień wcześniej, wystudzić i schować do lodówki. Ja przygotowałam budyń „od zera” – z żółtek zmiksowanych z miodem i mąką. Ale możecie też zrobić zwykły budyń waniliowy – musi być on gęsty, więc dodajcie do niego łyżkę mąki ziemniaczanej.
Jako spody mamy fajne i lekkie ciasto ucierane, które pieczemy w oddzielnych foremkach. Potem robimy bezę i ponownie pieczemy ciasto z tą bezą. Na koniec zostaje już nam tylko przełożenie ciasta z bezą kremem budyniowym i gotowe! Ciasto łatwiej się kroi, gdy postoi trochę z kremem, ale ja dobrałam się do niego zaraz po złożeniu i było pyszne.
Warto więc je schować do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziło i smaki się razem „przegryzły”.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na norweskie ciasto bezowe! Nie zawiedziecie się tym smakiem, ja je pokochałam miłością dozgonną :)
A przy okazji polecam wam również przepisy na inne ciasta z kremem oraz ciasta bezowe.
Ps. Zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możecie sobie łatwo zapisać na później.
Przepis znalazłam na stronie Delicious – podaję z moimi małymi zmianami.
Polecane przepisy na ciasta z kremem
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem, które będą idealne na rodzinne uroczystości i różne imprezy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Norweskie tradycyjne ciasto bezowe
Przepis na ciasto bezowe rodem ze Skandynawii ciekawił mnie już od dawna. "Najlepsze ciasto na świecie" przewijało się mi co jakiś czas przez internet i zbudzało moje zainteresowanie. W przygotowaniu jest trochę podobne do naszej Pani Walewskiej, czyli ciasta pychotka. Tu też mamy blaty ciasta pieczone z bezą i przekładane kremem budyniowym. Ale tu się właściwie kończą podobieństwa. Tu mamy ciasto trochę inne od typowego ciasta kruchego i najpierw pieczemy samo ciasto, a potem pieczemy je jeszcze ponownie z bezą z migdałami. Krem budyniowy też jest zupełnie inny i dużo lżejszy od tego z ciasta pychotka. Gotujemy budyń z przyprawami i miodem i mocno go schładzamy. A potem dodajemy budyń do bitej śmietany. To ciasto bezowe z kremem budyniowym wychodzi lekkie i przepyszne. Myślę, że nazwa "najlepsze ciasto na świecie" może tu być całkowicie zasłużone.
Ciasto bezowe przepis
Przepis na to ciasto z bezą i kremem wymaga trochę więcej pracy, ale przy odpowiednim rozdzieleniu na etapy wszystko się wam uda bez problemu. Przygotujcie sobie wcześniej budyń i go schowajcie do lodówki. Potem na spokojnie upieczcie norweskie ciasto bezowe z migdałami. Te blaty ciasta możecie owinąć delikatnie folią spożywczą i w ten sposób przechować do momentu przełożenia kremem z bitej śmietany i budyniu. Norweskie ciasto bezowe schowajcie po przełożeniu kremem do lodówki na kilka godzin, tak aby smaki się razem przeszły. Przed krojeniem wyjmijcie ciasto z lodówki z pół godziny wcześniej, aby się lekko ogrzało. Wtedy będzie łatwiej kroić ładne kawałki. Mi to ciasto z bezą i kremem budyniowym smakowało bardzo i myślę, że jeszcze nie raz go upiekę!
Zapraszam was do wypróbowania również innych moich przepisów na bezy oraz na ciasta przekładane z kremem.