Norweskie ciasto bezowe

Zaktualizowany: 2024 29 kwietnia
norweskie ciasto bezowe

Przepis na pyszne przekładane ciasto bezowe z kremem budyniowym

Wypróbuj razem ze mną przepis na najlepsze ciasto świata – przynajmniej tak twierdzą wszyscy Norwegowie, bo to norweskie ciasto bezowe przekładane lekkim kremem. Muszę przyznać, że mogą się oni nie mylić. Ciasto jest rewelacyjne i smakuje każdemu, a do tego wygląda jak milion dolarów. Jeśli lubicie tradycyjne ciasta norweskie, albo nie znasz ich, ale chcielibyście je poznać, to spróbujcie koniecznie i zaskoczcie całą rodzinę tym wspaniałym ciastem.

ciasto bezowe z kremem patissiere

Norweskie ciasto bezowe przepis krok po kroku

Jeśli chcesz zachwycić rodzinę i gości wyjątkowym ciastem, to koniecznie zrób to najlepsze ciasto na świecie!

norweskie ciasto bezowe

Norweskie ciasto bezowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne ciasto bezowe przekładane kremem budyniowym.
4.67 z 33 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 20 minut
2 hours
Czas całkowity 4 hours 20 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 24
Kalorie 268 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 20/30 albo 24/24 cm.
Składniki

składniki na ciasto ucierane

  • 225 g masła (miękkiego)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 6 żółtek (z jajek rozmiar L)
  • 225 g mąki (1,5 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 185 ml mleka (letniego – 3/4 szklanki)

składniki na bezę do ciasta

  • 6 białek (z jajek rozmiar L)
  • 300 g cukru (1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)
  • 50 g płatków migdałowych (pól szklanki)

składniki na krem do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić ucierane ciasto

  • Zmiksuj masło z cukrem na białą i puszystą masę (możesz użyć cukier puder, to masło łatwiej się zmiksuje).
    225 g masła, 200 g cukru
  • Dodaj do masła po jednym żółtku i krótko zmiksuj.
    6 żółtek
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj mąkę do ciasta na zmianę z letnim mlekiem – zmiksuj tylko do połączenia.
    185 ml mleka
  • Ciasto podziel na dwie równe części – przełóż do formy go pieczenia i piecz około 20 minut w 160 stopniach (termoobieg) – ja piekłam je oddzielnie, bo mam jedną taką foremkę.
  • Po upieczeniu ciasta odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić bezę

  • Gdy spod stygną przygotuj bezę.
  • Białka zmiksuj z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
    6 białek, 300 g cukru
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet i krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
  • Wyłóż bezę na upieczone spody i posyp płatkami migdałowymi.
    50 g płatków migdałowych
  • Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez mniej więcej pół godziny (ja już piekłam je razem – jeden spód w foremce, a drugi bez foremki.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przełóż kremem.

Jak zrobić krem do ciasta

  • Mleko zagotuj z laską cynamonu, goździkami i wanilią.
    500 ml mleka, 1 laska cynamonu, 4 goździki, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • W tym czasie żółtka zmiksuj z miodem i mąką ziemniaczaną na gładką masę.
    4 żółtka, 90 g miodu, 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Usuń z mleka cynamon i goździki.
  • Wlej część gorącego mleka do żółtek i krótko zmiksuj.
  • Przelej masę do reszty mleka i gotuj jak budyń – aż masa zgęstnieje.
  • Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki, aby krem mocno się schłodził.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj ją do schłodzonego budyniu i wymieszaj dokładnie łyżką.
  • Wyłóż krem na jeden ze spodów i przykryj drugim.
Notatki
Jeśli chcesz, to możesz przygotować krem na bazie zwykłego budyniu waniliowego. Przygotuj go wg przepisu na opakowaniu, dodaj tylko dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej, aby budyń był bardziej gęsty.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 268kcalWeglowodany: 31gBiałko: 5gTłuszcz: 14g
Słowa kluczowe bezowe ciasto z kremem, najlepsze ciasto świata
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
przekładane ciasto z bezą i kremem budyniowych

Norweskie ciasto bezowe – uwagi

Już od dłuższego czasu miałam ogromną ochotę na to norweskie ciasto bezowe i wreszcie go upiekłam :)

W internecie nazywane jest bardzo często jako „najlepsze ciasto świata” i muszę przyznać, że coś w tym jest.

Bo to ciasto bezowe jest rewelacyjne!

To fakt, że wymaga trochę więcej pracy, ale jest tego warte.

Zresztą, jeśli się odpowiednio zorganizujecie i podzielicie pracę na etapy, to wszystko pójdzie sprawnie.

pyszne przekładane ciasto z bezą i kremem budyniowym

Jak zrobić najlepsze ciasto świata – wskazówki

Najlepiej najpierw przygotować budyń, który jest podstawą kremu. Musi być on mocno schłodzony w lodówce, więc można go zrobić dzień wcześniej, wystudzić i schować do lodówki. Ja przygotowałam budyń „od zera” – z żółtek zmiksowanych z miodem i mąką. Ale możecie też zrobić zwykły budyń waniliowy – musi być on gęsty, więc dodajcie do niego łyżkę mąki ziemniaczanej.

Jako spody mamy fajne i lekkie ciasto ucierane, które pieczemy w oddzielnych foremkach. Potem robimy bezę i ponownie pieczemy ciasto z tą bezą. Na koniec zostaje już nam tylko przełożenie ciasta z bezą kremem budyniowym i gotowe! Ciasto łatwiej się kroi, gdy postoi trochę z kremem, ale ja dobrałam się do niego zaraz po złożeniu i było pyszne.

Warto więc je schować do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziło i smaki się razem „przegryzły”.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis na norweskie ciasto bezowe! Nie zawiedziecie się tym smakiem, ja je pokochałam miłością dozgonną :)

A przy okazji polecam wam również przepisy na inne ciasta z kremem oraz ciasta bezowe.

Ps. Zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możecie sobie łatwo zapisać na później.

norweskie ciasto bezowe z kremem budyniowym
ciasto bezowe z kremem budyniowym
ciasto bezowe przekładane kremem budyniowym

Przepis znalazłam na stronie Delicious – podaję z moimi małymi zmianami.

Polecane przepisy na ciasta z kremem

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z kremem, które będą idealne na rodzinne uroczystości i różne imprezy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2021 17 grudnia

Podziel się przepisem

4.67 from 33 votes (32 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

15 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Norweskie tradycyjne ciasto bezowe

Przepis na ciasto bezowe rodem ze Skandynawii ciekawił mnie już od dawna. "Najlepsze ciasto na świecie" przewijało się mi co jakiś czas przez internet i zbudzało moje zainteresowanie. W przygotowaniu jest trochę podobne do naszej Pani Walewskiej, czyli ciasta pychotka. Tu też mamy blaty ciasta pieczone z bezą i przekładane kremem budyniowym. Ale tu się właściwie kończą podobieństwa.  Tu mamy ciasto trochę inne od typowego ciasta kruchego i najpierw pieczemy samo ciasto, a potem pieczemy je jeszcze ponownie z bezą z migdałami. Krem budyniowy też jest zupełnie inny i dużo lżejszy od tego z ciasta pychotka. Gotujemy budyń z przyprawami i miodem i mocno go schładzamy. A potem dodajemy budyń do bitej śmietany. To ciasto bezowe z kremem budyniowym wychodzi lekkie i przepyszne. Myślę, że nazwa "najlepsze ciasto na świecie" może tu być całkowicie zasłużone.

Ciasto bezowe przepis

Przepis na to ciasto z bezą i kremem wymaga trochę więcej pracy, ale przy odpowiednim rozdzieleniu na etapy wszystko się wam uda bez problemu. Przygotujcie sobie wcześniej budyń i go schowajcie do lodówki. Potem na spokojnie upieczcie norweskie ciasto bezowe z migdałami. Te blaty ciasta możecie owinąć delikatnie folią spożywczą i w ten sposób przechować do momentu przełożenia kremem z bitej śmietany i budyniu. Norweskie ciasto bezowe schowajcie po przełożeniu kremem do lodówki na kilka godzin, tak aby smaki się razem przeszły. Przed krojeniem wyjmijcie ciasto z lodówki z pół godziny wcześniej, aby się lekko ogrzało. Wtedy będzie łatwiej kroić ładne kawałki. Mi to ciasto z bezą i kremem budyniowym smakowało bardzo i myślę, że jeszcze nie raz go upiekę!

Zapraszam was do wypróbowania również innych moich przepisów na bezy oraz na ciasta przekładane z kremem.