Odwrócone ciasto z morelami
Przepis na pyszne ciasto z morelami i migdałami
Zapraszam na odwrócone ciasto z morelami. To lekko migdałowe ciasto upieczone jest z morelami na dnie, dzięki temu karmelizują się one w trakcie pieczenia, a potem smakują niebiańsko. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Odwrócone ciasto z morelami przepis krok po kroku
Jeśli macie w domu świeże soczyste morele, to koniecznie zróbcie odwrócone ciasto morelowe z mielonymi migdałami.
Odwrócone ciasto z morelami przepis
Wyposażenie
- Szczelna forma do pieczenia o średnicy około 20-23 cm.
Składniki
składniki na sos do ciasta
składniki na migdałowe ciasto
- 1.5 szklanki mąki pszennej (- 225 g)
- 0,5 szklanki migdałów ( – najpierw podpraż je na patelni, a potem zmiksuj lub zmiel)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 120 g masła (miękkiego )
- 3/4 szklanki cukru (- 150 g)
- 2 jajka (rozmiar L)
- aromat migdałowy (odrobina – do smaku)
- 120 ml mleka (lekko ciepłego )
dodatkowe składniki do odwróconego ciasta z morelami
- 6-8 moreli (dużych)
- 1 garść płatków migdałowych (lub słupków )
Instrukcja
Jak zrobić sos do odwróconego ciasta
- Wszystkie składniki sosu umieść w rondelku i podgrzej, aż się rozpuszczą i połączą.3 łyżki miodu, 1 łyżka masła, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Formę do ciasta o średnicy 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej sos na dno i kolistymi ruchami foremki rozprowadź go po dnie.
- Morele przekrój na pół, usuń pestki i ułóż je na dnie foremki przecięciem do dołu.6-8 moreli
- Przestrzenie między morelami wypełnij płatkami lub słupkami migdałowymi.1 garść płatków migdałowych
Jak zrobić odwrócone ciasto migdałowe z morelami
- Masło zmiksuj z cukrem, aż będzie białe i puszyste,120 g masła, 3/4 szklanki cukru
- Dodaj do niego aromat migdałowy.aromat migdałowy
- Mąkę zmieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami.1.5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki migdałów, 1 szczypta soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mieszaniny mącznej.2 jajka
- Krótko zmiksuj i powtórz czynności z drugim jajkiem.
- Dodaj mleko i resztę mąki – krótko zmiksuj.120 ml mleka
- Wyłóż ciasto na wierzch owoców i wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu odstaw ciasto na około 15 minut, a następnie ostrożnie wyjmij je na talerz, tak aby warstwa owocowa była u góry.
Prywatne
Migdałowe ciasto z morelami – uwagi
Powiem tak, odwrócone ciasto z morelami, to sama przyjemność – jest lekkie, przepyszne, mocno owocowe i zachwycające w swoim wyglądzie :)
Morele lekko się karmelizują i miękną, przez co rozpływają się w ustach, płatki migdałowe nadają zaś chrupkość.
Pomarańczowy miąższ owoców wygląda wręcz obłędnie (a jeśli dodatkowo posmarujecie go odrobiną podgrzanego miodu, to owoce nabiorą połysku) i siedząc na balkonie można poczuć się jak w rozgrzanej słońcem Toskanii :)
Najlepiej zjeść jeszcze ciepły kawałek ciasta morelowego z gałką lodów – będziecie w niebie :)
Przy okazji zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z owocami – znajdziecie tu mnóstwo pysznych pomysłów.
Przepis znalazłam na tej stronie.
Polecane przepisy na ciasto odwrócone
Zobaczcie inne moje przepisy na ciasta pieczone w sposób odwrócony. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na odwrócone ciasto z morelami
Przepis na migdałowe ciasto z morelami pieczone do góry nogami to pyszne ciasto na lato. Na czym polega to pieczenie do góry nogami? Otóż owoce układamy na dnie foremki i przykrywamy ciastem, a nie jak tradycyjnie gdy owoce układamy na wierzchu ciasta. Dzięki temu zabiegowi owoce nie wypuszczają soku do ciasta, za to ładnie się karmelizują podczas pieczenia. potem trzeba ciasto po upieczeniu ostrożnie obrócić, tak aby morele były na górze ciasta. Najlepiej odczekać chwilę, aby nie oparzyć się ewentualnym sokiem z owoców.
Migdałowe ciasto z morelami
Zobaczcie mój przepis na ciasto z morelami i sprawdźcie jak zrobić odwrócone ciasto z owocami. Z moim dokładnym przepisem przygotujecie przepyszne ciasto morelowe, które zasmakuje każdemu. Skąd się w ogóle wzięły te ciasta odwrócone? Otóż najpopularniejszym ciastem tego typu jest tarta tatin - czyli odwrócona tarta z karmelizowanymi jabłkami. Od niej się zaczęło, a teraz ciągle powstają nowe przepisy z różnymi owocami. Moje odwrócone ciasto z morelami to taka uwspółcześniona wersja ciasta tarta tatin :) Spróbujcie koniecznie jednego i drugiego ciasta.