Pączki pieczone przepis

Zaktualizowany: 2024 24 stycznia
pączki pieczone

Przepis na pyszne pieczone pączki z piekarnika

Czy pączki można piec w piekarniku? Czy takie pączki z piekarnika będą smaczne? Ależ oczywiście! Zobacz mój przepis na szybkie pączki pieczone w piekarniku i sam się przekonaj jak doskonale smakują. Takie pączki z piekarnika mają jedną podstawową zaletę – mają mało kalorii! Jeśli więc nie możesz jeść smażonych słodkości, albo liczysz kalorię, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić pieczone pączki w piekarniku.

pieczone pączki z dżemem

Pączki pieczone przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pączki, ale liczysz kalorie, to przygotuj takie pączki z piekarnika.

pączki pieczone

Pączki pieczone przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i niskokaloryczne pączki pieczone nadziewane konfiturą.
4.85 z 85 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 2 hours 12 minut
Porcje 13
Kalorie 163 kcal
Składniki

składniki na pączki pieczone

  • 15 g drożdży (świeżych (lub opakowanie suszonych) )
  • 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
  • 200-240 ml mleka (letniego )
  • 375 g mąki pszennej ((2,5 szklanki) )
  • 30 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego )
  • 1 jajko ( rozmiar L)
  • 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
  • 200 g dżemu ((o małych kawałkach owoców) lub konfitury)
Instrukcja
 

Jak zrobić pieczone pączki w piekarniku

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i wlej mniej więcej 200 ml letniego mleka – dokładnie wymieszaj – przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut – tak aby drożdże zaczęły pracować.
    15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 200-240 ml mleka
  • W dużej misce umieść mąkę, jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz cukier.
    375 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g cukru, 30 g masła
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – jeśli jest za gęste, to dodaj więcej mleka.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aby wyrosło.
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko zagnieć, wyłóż na lekko posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm.
  • Szklanką lub okrągłą foremką wycinaj pączki (moja foremka miała średnicę 7 cm) i układaj placki na blaszce do pieczenia (zachowaj odstępy między pączkami).
  • Pozostałe ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij pączki – i tak aż do wykorzystania całego ciasta.
  • Blachę z pączkami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (tryb góra-dół), wstaw pączki i piecz około 10-12 minut – do ładnego złotego koloru.
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
  • Dżem przełóż do szprycy cukierniczej (albo worka z długą tylką) – jeśli dżem ma duże kawałki owoców, to dobrze jest go wcześniej zmiksować.
  • Wąskim nożem zrób nieduże nacięcie w pączki i nadziej dżemem.
  • Na koniec posyp pączki cukrem pudrem.
Notatki
Jeśli nie masz ja nadziać pączków po ich upieczeniu, to możesz upiec pączki od razu z nadzieniem. Wycięty placek z ciasta delikatniej rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż łyżeczkę nadzienia (najlepiej konfitury), a następnie dokładnie zlep ciasto. Pączki odłóż do lekkiego wyrośnięcia, a następnie je upiecz – przez około 15 minut. Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 163kcalWeglowodany: 26gBiałko: 5gTłuszcz: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste pączki pieczone

Jak zrobić pączki w piekarniku?

Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami i w ten dzień wypada zjeść chociaż jednego pączka. A co z osobami, które starają się jeść zdrowiej, liczą kalorie, są na redukcji, albo chociażby nie lubią produktów głęboko smażonych? Dla nich też znajdzie się coś dobrego!

Zróbcie sobie pączki pieczone!

Smakują wyśmienicie i możecie je nadziać ulubionym dżemem, konfiturą, czy też kremem. Jeden pieczony pączek z mojego przepisu ma trochę ponad 160 kalorii – to ponad połowa mniej niż pączka tradycyjnego! Aby zrobić pączki musisz najpierw przygotować ciasto drożdżowe – podobne jak w pączkach tradycyjnych. Tylko zamiast smażyć pączki w głębokim tłuszczu będziemy je piec w piekarniku.

pączki z dżemem pieczone

W jakiej temperaturze piec pączki?

Polecam piec je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i w trybie termoobiegu.

W czym piec pączki? Nie potrzebujecie jakichś specjalnych foremek, aby upiec pączki. Wystarczy duża blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia.

Ile piec pączki w piekarniku?

Pączki pieczemy około 10-12 minut – aż będą ładnie rumiane. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej, więc w razie konieczności dostosuj czas pieczenia do swojego piekarnika.

niskokaloryczne pączki pieczone

Czy piec pączki z nadzieniem?

Ja piekłam samo ciasto i dopiero po upieczeniu nadziałam je konfiturą. To zapobiegło wypływaniu nadzienia i rozmiękczaniu ciasta. Jeśli więc masz w domu jakąś tylkę albo szprycę cukierniczą, którą możesz użyć do nadziania pączków, to dodaj nadzienie do upieczonych pączków. Kiedy nadziać pączki? Pączki nadziewamy gdy są jeszcze ciepłe, ale już nie gorące.

Pączki pieczone kcal

Jeden taki pączek pieczony z nadzieniem z konfitury ma około 160 kalorii – przy założeniu, że z przepisu zrobicie 13 pączków. Jeśli będziecie je robić większe, to będą miały oczywiście więcej kalorii. Mam nadzieję, że takie pączki z piekarnika Wam zasmakują i nie przejmujcie się jak ludzie będą się oburzać, że pączek pieczony to nie pączek, tylko drożdżówka ;) Pączek, to pączek i już!

Zapraszam was również na pieczone faworki, albo na pieczone oponki :D

A jeśli kalorie wam nie straszne, to zajrzyjcie do moich przepisów na Tłusty Czwartek, a tam znajdziecie również pączki i faworki.

dietetyczne pączki pieczone pieczone pączki z dżemem
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.85 z 85 ocen
Postaw mi kawę

Polecane fit przepisy na Tłusty Czwartek

Zobacz również inne moje przepisy na nieco zdrowsze i mniej kaloryczne słodkości, które możesz przygotować na Tłusty Czwartek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 17 lutego

Podziel się przepisem

26 komentarzy

  1. 1fed05e74ac636d3da908729694e1772?s=54&d=mm&r=g
    Paulina 2024 17 stycznia w 12:18- Odpowiedz

    Czy jeśli mam suche drożdże to dać tylko 1 paczkę 7g czy 2 paczki tak, żeby było tyle co mokrych? Wolę się upewnić

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2024 17 stycznia w 13:17- Odpowiedz

      Użyj 1 opakowanie

  2. 7d072cf59e83dca9da562f440702ddd0?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2022 8 października w 18:07- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Wiadomo, po pieczonych pączkach nie można oczekiwać, że będą smakować jak smażone. Mimo wszystko, uważam, że są wyśmienite. Puszyste jak chmurka – jest w nich coś co przypomina tradycyjne pączki :).
    Ciasto przed pieczeniem bardzo plastyczne. Na pewno wrócę do przepisu.

  3. 53d30eaaa9dc6f91374e2ec45174d534?s=54&d=mm&r=g
    Maria 2022 23 lutego w 22:13- Odpowiedz

    Polecam, wyszły cudowne
    23 paczki mi wyszły z przepisu ale mniejsze a składniki za zaledwie 10zł! I jakie zdrowe

  4. cf6b5723904a6fe3d4ebcf8efa0986e9?s=54&d=mm&r=g
    Anna 2022 21 lutego w 19:52- Odpowiedz

    Czy mąka przenna pełnoziarnista da radę?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 21 lutego w 20:11- Odpowiedz

      Pączki mogą być gniotowate

  5. 23bf466ae873de1a2e2ad970630324fd?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2022 16 lutego w 10:15- Odpowiedz

    A czy mąka orkiszowa będzie się nadawała ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 16 lutego w 10:51- Odpowiedz

      Nie będzie tak dobra jak pszenna, ale powinna dać radę

  6. a75d25e4cb42ca05e2c1527a7f330d84?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2022 8 lutego w 01:18- Odpowiedz

    cos poszło nie tak u mnie :( jak zwykle 2 lewe ręce :D uzyłam mąki żytniej organicznej do zrobienia ciasta i ciasto wyszło takie ze nie dąło rady odkleic od reki :( i jeynie co zrobie to włoze do blachy na zakalca z dzemem :D czy maka jest tutaj problemem ? czy moje dwie lewe ręce ze nawet z przepisu nie umiem zrobic jak trzeba ?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 8 lutego w 06:49- Odpowiedz

      Nie, to kwestia mąki. Mąka żytnia zupełnie się tu nie nadaje. To musi być mąka pszenna

  7. 77a64608b7e2c7af8d2b82433866de80?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2022 6 lutego w 18:05- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Przepis doskonały!I bardzo za niego dziękuję:)Pyszne,lekkie i delikatne pączki.Żadna z obaw,iż mogą być bardziej jak drożdżówki się nie potwierdziła.Bardzo puszyste.Zdecydowanie miłość od pierwszego ugryzienia:)

  8. a14014c4569bc1c7f8ba9da8247654e5?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2022 18 stycznia w 22:29- Odpowiedz

    Dobry wieczór,
    W jakiej temperaturze i w jakim czasie można upiec pączki, jeśli nie posiadam termoobiegu?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 19 stycznia w 07:01- Odpowiedz

      Temperatura 180 stopni – czas podobny. Tak aby były rumiane

  9. 55c733957153ef685ee48b65a446e346?s=54&d=mm&r=g
    Jagoda 2021 25 listopada w 08:48- Odpowiedz

    Czy paczka drożdży to 7g??

  10. a6ddd72f26c59b75be385664895f2f15?s=54&d=mm&r=g
    Paula 2021 11 lutego w 20:06- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Polecam bardzo lekkie i pyszne

  11. 211ad0bdcf7baed5bed49141c0263665?s=54&d=mm&r=g
    Wiki 2021 11 lutego w 13:11- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Super, wiele razy robiliśmy

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 11 lutego w 14:01- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że smakują!

  12. e6b3f0d47db09552b8be72578c519536?s=54&d=mm&r=g
    Ewa 2021 6 lutego w 20:14- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Super przepis.Bardzo polecam.
    Dziękuję.

  13. a3cde1d697a845f755832e3a33bfa66c?s=54&d=mm&r=g
    Jadwiga 2020 25 maja w 19:25- Odpowiedz

    To nie są pączki, tyko bułki drożdżowe!. Prawdziwe pączki od wieków są smażone w tłuszczu.

  14. 0e92039f6f4f000dae99404ac29c0963?s=54&d=mm&r=g
    Łukasz 2020 19 lutego w 08:29- Odpowiedz

    Tylko raz spróbowałem zrobić pączki pieczone i stwierdziłem, że niestety smakują jak zwykłe drożdżówki, ale w Twoim wykonaniu wyglądają znakomicie! Może by mnie przekonały, aby przejść na „beztłuszczową” stronę mocy? :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 19 lutego w 08:34- Odpowiedz

      No niestety, z tymi pączkami pieczonymi, to zawsze będzie tak, że to bardziej drożdżówka, niż pączek :( Ale po upieczeniu smakują wyśmienicie :)

    • b706db4ff0d9317809154315612c2c04?s=54&d=mm&r=g
      Inez 2023 16 lutego w 12:19- Odpowiedz

      Pączki pieczone najlepiej piec w ustawieniu piekarnika góra-dół a nie termoobieg.
      Termoobieg bardziej je wysusza i są bardziej spieczone, chrupiące, jak bułka drożdżowa. Ja ostatnio piekłam góra-dól i jak stygły to robiły się coraz bardziej miękkie na zewnątrz, ale dalej puszyste. Dużo bardziej przypominały pączki smażone, niż po upieczeniu z termoobiegiem.
      Polecam!

  15. d6d28d396f50c2bff1b27b1f06713188?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2020 19 lutego w 07:19- Odpowiedz

    W końcu pączki, które nie są całe w tłuszczu. Kradnę przepis i jutro go wypróbuję!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Pączki pieczone przepis

Nie znam nikogo, kto zrezygnowałby z pączków. Wszyscy uwielbiają te mięciutkie bułeczki napełnione dżemem lub jeszcze słodszym toffi. Jednak nie każdy pozwala sobie na zjedzenie ich w dużej ilości, dlatego mój przepis na pączki pieczone jest idealny również dla osoby na diecie! Fit pączki powstają z ciasta drożdżowego, podobnie jak te klasyczne, smażone na oleju. Składniki się za bardzo nie różnią, a ten przepis na pączki jest ekstremalnie prosty. Gwarantuję, że Ci się uda.

Lubisz trudniejsze i bardziej angażujące wyzwania w kuchni? Wypróbuj mój przepis na pączki z kremem patissiere . Krem wywodzący się z Francji wykonasz samodzielne w domu z żółtek, mąki, cukru, cukrów i mleka.

Przepis na pieczone pączki

Pączki pieczone posmakują każdemu, dlatego wprowadź nową tradycję do swojego domu świętując najtłustszy dzień w roku i upiecz moje fit pączki! Przede wszystkim te pączki mają mniej kalorii, bo nie są pieczone na głębokim oleju. Są mięciutkie i puszyste, a kiedy je jemy, przenoszą nas po prostu do nieba. Pączki pieczone są niezwykle smaczne, a także i zdrowsze, a do tego jak cudownie wyglądają. Aż szkoda je zjadać! Nawet największy miłośnik tradycyjnych pączków nie odmówi skosztowania kilku.

Pączki z piekarnika

Pieczone pączki zrobisz bez problemu z moim dokładnym przepisem krok po kroku. Zerknij na mój przepis i sprawdź jak zrobić pączki z piekarnika. To jest proste!

Jeśli szukasz innego wspaniałego przepisu na Tłusty Czwartek, wypróbuj także pączki twarogowe, ale bez drożdży! Nie jest to taka fit wersja, bo smaży się je na głębokim oleju, jednak wspaniałego smaku im nie brakuje.