Pizza z patelni przepis

Zaktualizowany: 2024 15 kwietnia
pizza z patelni

Przepis na szybką pizzę z patelni

wpis sponsorowany

Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić pizzę z patelni, to koniecznie zobacz mój dzisiejszy przepis. Pizza z patelni to rozwiązanie jest idealne dla osób, które nie mają dostępu do piekarnika, albo piekarnik się im zepsuł. Bo zrobienie pizzy na patelni jest jak najbardziej możliwe i Ty też możesz zrobić taką pizzę w domu! Spróbuj koniecznie.

pizza robiona na patelni

Pizza z patelni przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę na pizzę, ale Twój piekarnik szwankuje, lub go wcale nie masz, to możesz ją zrobić na patelni!

pizza z patelni

Pizza z patelni przepis

Wypieki Beaty
Niezwykła pizza smażona na patelni. Kaloryczność podaję dla pizzy margherity.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 2 hours 12 minut
Danie Obiad
Porcje 5
Kalorie 733 kcal
Składniki

składniki na ciasto na pizzę z patelni (na około 4-5 sztuk):

składniki na sos pomidorowy do pizzy

  • 200 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz ( do smaku)
  • 1 ząbek czosnku ( lub pół łyżeczki czosnku granulowanego)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

dodatkowo do pizzy z patelni

  • około 3 kulki sera mozzarella (duże :))
  • inne dodatki
Instrukcja
 

Jak zrobić pizzę na patelni

  • Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier i połowę mleka – wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, około 200 ml mleka
  • Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj jajko i olej lub oliwę, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    500 g mąki pszennej, 1 jajko, 4 łyżki oleju
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  • Podziel ciasto na 4-5 części, każdą rozwałkuj na wielkość patelni.
  • Wymieszaj razem wszystkie składniki sosu pomidorowego – dopraw do smaku solą i pieprzem.
    200 ml passaty pomidorowej, sól i pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • Patelnię posmaruj olejem za pomocą pędzelka, ułóż na dnie spód od pizzy.
  • Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, ułóż na nim pokrojoną w plasterki mozzarellę – wierzch możesz dodatkowo posypać bazylią i oregano.
    około 3 kulki sera mozzarella
  • Patelnię przykryj szczelną przykrywą (jeśli ma odpowietrznik, to zaklej go taśmą).
  • Smaż pizzę na niedużym ogniu przez około 10-12 minut – sprawdź podnosząc ja delikatnie, czy spód jest dobrze wypieczony.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1pizzaKalorie: 733kcalWeglowodany: 81.6gBiałko: 27.2gTłuszcz: 33.5gBłonnik: 2.8g
Słowa kluczowe pizza robiona na patelni
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Prosta pizza z patelni – uwagi

Tak, to możliwe, a na dodatek jest na prawdę proste i wręcz ekspresowe – zrobienie pizzy zajęło mi jakieś 10-12 minut.

Nie potrzeba do tego jakiegoś specjalnego ciasta – używałam zwykłe tradycyjne ciasto na pizzę.

Za to nie przesadzałam z ilością dodatków, bo się bałam, czy się wszystkie dobrze zrobią.

Dzieciom zrobiłam pizzę margheritę oraz wersję z dodatkiem kukurydzy, a mi i mężowi zrobiłam pizzę z szynką i ostrą papryką.

W sumie przygotowaliśmy na obiad 5 szybkich pizz :)

Musicie koniecznie wypróbować tą metodę.

pizza margherita z patelni

Jak zrobić pizzę na patelni – wskazówki

Będziecie potrzebować do tego dobrą patelnię – taką, do której ciasto nie będzie przywierać i dodatkowo musi mieć ona dobrze dopasowaną pokrywkę.

Pizzę smażymy pod przykryciem – całość nagrzewa się a ciasto wyrasta i opieka się momentalnie.

Ja nawet nie przewracałam ciasta na drugą stronę – widziałam w internecie przepisy, które wymagały podsmażenia samego ciasta z jednej strony, potem ciasto się przewraca na drugą stronę i dopiero teraz nakłada się dodatki. Ja to sobie darowałam, a pizza wyszła świetna :)

Swoją pizzę smażyłam na patelni marki Woll, którą namiętnie testowałam od dłuższego czasu – na blogu możecie przeczytać jej recenzję.

A jak się wam widzi taka pizza z patelni? Jesteście na tak, czy nie bardzo?

pizza z patelni

Ile smażyć pizzę na patelni?

Ja swoje pizze smażyłam po około 10 minut – bez konieczności przewracania ciasta na drugą stronę. Długość smażenia pizzy zależy od tego jak grube ciasto będziecie mieli i jak mocna jest moc palnika.

domowa pizza margherita

Ile kcal ma pizza z patelni?

Kaloryczność pizzy z patelni zależy w dużej mierze od użytych dodatków. U mnie jedna cała pizza margherita miała trochę ponad 700 kcal. Ogólnie jej kaloryczność jest zbliżona do kaloryczności tradycyjnej pizzy, bo jedyna różnica jest tu w sposobie upieczenia.

domowa pizza margherita

Polecane przepisy na pizzę dla całej rodziny

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszną pizzę o różnych smakach i zrobioną z różnymi dodatkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 27 listopada

Podziel się przepisem

5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

4 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Pizza z patelni przepis

Dziś u mnie pizza z patelni, czyli pyszna pizza na cienkim spodzie  przygotowana na patelni. Taka pizza ma bardziej chrupiący spód i delikatniejsze dodatki. Pizza robiona na patelni to świetny pomysł dla osób, które nie mają jak jej upiec w piekarniku. Do tego przygotowanie pizzy na patelni jest bardzo szybkie. Ciasto na pizzę musi być dość cienkie, aby się ładnie i dobrze zrobiło. Nie przesadzajcie też z ilością dodatków, bo pamiętajcie, że całe pieczenie pizzy zachodzi od spodu - góra będzie tylko ogrzana a nie zapieczona.

Jak zrobić pizzę z patelni

Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na pizzę z patelni i przygotujcie sobie proste ciasto drożdżowe na pizzę oraz ulubione dodatki. Na jakiej patelni smażyć pizzę? Najlepiej aby była ona dość szeroka, tak aby zrobić większą pizzę. Do tego polecam tu patelnię z grubszym dnem, tak aby ciasto na pizzę podczas smażenia się nie przypaliło. I jeszcze jedna ważna sprawa - dobrze dopasowana pokrywka. Pokrywka to podstawa - tak aby zamknąć ciepło i aby ciasto na pizzę mogło swobodnie rosnąć.

Pizza z patelni kcal

Kaloryczność pizzy z patelni jest podobna do kaloryczności tradycyjnej pizzy - w końcu jedyna różnica jest jej końcowe upieczenie. Jak zwykle kaloryczność będzie zależała do użytych składników i ich ilości. Pizza serowa będzie bardziej kaloryczna od pizzy z samymi warzywami. Nie  musicie więc jakoś specjalnie przejmować się tą kalorycznością jeśli lubicie pizzę. Zróbcie więc ciasto na pizzę i usmażcie dziś pizzę na patelni - zaskoczycie taką pizzą wszystkich :)