Prosta babka dyniowo-kawowa

Babka dyniowo-kawowa – prosty i szybki przepis krok po kroku
Szukasz prostego, a jednocześnie efektownego ciasta do kawy lub na jesienny podwieczorek? Mam dla Ciebie coś wyjątkowego – babkę dyniowo-kawową! To niezwykle wilgotne, puszyste i aromatyczne ciasto, w którym delikatna słodycz dyni łączy się z wyrazistą nutą kawy. Przygotujesz je naprawdę szybko, bo wystarczy tylko kilka podstawowych składników i chwila mieszania. Całość dopełnia kawowy lukier, który sprawia, że babka smakuje jeszcze bardziej wyrafinowanie. Koniecznie wypróbuj ten przepis – gwarantuję, że pokochasz go od pierwszego kawałka!
Spis treści

Przepis na babkę dyniową z kawą krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne jesienne wypieki z dynią, to koniecznie wypróbuj to połączenie dyni i kawy!

Prosta babka dyniowo-kawowa przepis z filmem
Wyposażenie
- Duża forma do pieczenia babki z kominem.
Składniki
składniki na babkę dyniowo-kawową
- 400 g puree z dyni
- 300 g cukru (1½ szklanki)
- 240 ml oleju
- 3 jajka (rozmiar L)
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- trochę mleka (opcjonalnie – do konsystencji)
składniki na lukier kawowy
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- ok 30 ml espresso
Instrukcja
Jak zrobić babkę dyniowo-kawową krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką – możesz też zrobić specjalne smarowidło do foremek (zobacz w uwagach pod spodem).
- Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Krok 2 – przygotowanie ciasta na babkę dyniową
- W misce zmieszaj mokre składniki oraz cukier (oprócz mleka!) – wymieszaj je łyżką lub rózgą kuchenną.400 g puree z dyni, 300 g cukru, 240 ml oleju, 3 jajka
- W drugiej większej misce zmieszaj suche składniki na ciasto.450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj je dokładnie razem – jeśli ciasto jest zbyt gęste to dodaj do niego trochę mleka (ja nie musiałam go dodawać).trochę mleka
- Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
Krok 3 – jak upiec babkę dyniowo-kawową
- Formę z babką wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 55-60 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babkę wyjmij i odstaw na około 15 minut, po tym czasie delikatnie obkrój ją przy ściankach i ostrożnie przełóż na talerz – wystudź.
Krok 4 – jak zrobić lukier kawowy do babki
- Cukier przesyp do miseczki i dodawaj porcjami kawę – mieszaj aż otrzymasz lekko lejący lukier.150 g cukru pudru, ok 30 ml espresso
- Posmaruj lukrem babkę.
Film
Uwagi
Wartości Odżywcze
Dlaczego warto upiec babkę dyniowo-kawową?
Zapraszam dziś na wyjątkowe ciasto – wspaniałą jesienną babkę dyniową o kawowym aromacie. Ta babka jest niezwykle prosta i szybka do przygotowania – nie musisz tu nawet używać miksera. W zupełności wystarczy wymieszanie składników łyżką! Do tego do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku bardzo podstawowych składników! Babka dyniowa wychodzi cudownie puszysta i wilgotna, do tego bardzo długo zachowuje świeżość. To idealny wypiek na jesień, wspaniale smakuje i jest idealna do kubka kawy albo herbaty. Przepis bardzo dokładnie opisałam, a dodatek zdjęć z przygotowań oraz mój krótki film, gdzie pokazuję jak ja robiłam tą babkę sprawia, że każdy – nawet osoby o małym doświadczeniu w pieczeniu – są w stanie przygotować tą wyjątkową babkę z dyni w swojej własnej kuchni! Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później.
Składniki potrzebne do babki dyniowo-kawowej
Aby upiec taką babkę dyniową z kawą potrzebujesz kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- dynia – ja użyłam tu puree z dyni hokkaido, dobrze się też sprawdza dynia piżmowa, te dwa rodzaje dyni są jednymi z najlepszych do słodkich jesiennych wypieków
- olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz też użyć inny olej o delikatnym smaku, może to też być rozpuszczony olej kokosowy
- soda oczyszczona – aby babka dobrze wyrosła i była puszysta, a nie gniotowata użyłam sodę oczyszczoną, która jest mocniejsza do proszku do pieczenia, jeśli jednak nie masz sody, to użyj tu 3 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- kawa – do ciasta na babkę dodałam dwie czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku – taka kawa z proszku ładnie się rozpuszcza i miesza z ciastem, jeśli jednak masz kawę w granulkach, to najpierw rozpuść ją w minimalnej ilości wody, tak aby powstała taka pasta i dopiero wtedy dodaj ją do ciasta, do lukru użyłam espresso, ale możesz też zalać około 30 ml wody łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, nie musisz studzić kawy, przed dodaniem jej do cukru pudru
Jak zrobić puree z dyni do babki dyniowej?
Jeśli nie wiesz jak zrobić puree idealne do jesiennych ciast, to możesz przeczytać mój post na ten temat – znajdziesz tam również krótki film. Ale w skrócie – ja dynię przecinam na pół i łyżką wydłubuję pestki i „farfocle”. Przeciętą dynię układam na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia – układam przecięciem do dołu i piekę przez około 40 minut w 180 st. Pod koniec sprawdzam widelcem, czy dynia jest miękka. Jeśli tak, to wyjmuję blachę, obracam dynię do góry nogami i studzę. Na koniec obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i miksuję blenderem, albo porządnie ugniatam widelcem – można też utłuc dynię tłuczkiem do ziemniaków. Tak przygotowane puree dodaję do ciasta. Tutaj będziesz potrzebować niecałe dwie szklanki gotowego puree.
Jak przygotować smarowidło do foremek na babki?
Aby zrobić bardzo proste i bardzo wygodne w użyciu smarowidło, które idealnie się sprawdza przy formach do babki musisz zmieszać w równych porcjach olej, margarynę oraz mąkę. Zobacz mój krótki film, gdzie pokazuję jak to zrobić.
Proste wykończenie babki – lukier czy też coś innego?
Aby podkreślić kawowy charakter mojej babki dyniowej posmarowałam ją po upieczeniu bardzo prostym lukrem kawowym przygotowanym ze zwykłego cukru pudru i zaparzonej kawy espresso. Sama babka dyniowa z kawą nie jest mocno słodka, więc lukier dodał jej też trochę słodyczy. Jeśli chcesz ograniczyć lekko kaloryczność babki, to możesz zrezygnować z lukru i ostudzoną babkę posypać tylko samym cukrem pudrem.
Wielbiciele czekolady mogą zamiast lukru przygotować polewę czekoladową z dodatkiem kawy. Wtedy rozpuść 100 g czekolady mlecznej w 70 ml gorącej śmietany kremówki podgrzanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej. Wymieszaj dokładnie polewę, aż czekolada się dobrze rozpuści. Ostudź i gdy polewa będzie już gęstnieć polej nią wierzch babki dyniowej.
Jak przechowywać babkę dyniowo-kawową?
Babka dyniowo-kawowa bardzo dobrze się przechowuje dzięki swojej wilgotności. Ale możesz przedłużyć jej świeżość przez przechowywanie babki pod kloszem, albo przełożenie jej do szczelnego pojemnika z pokrywką. W temperaturze pokojowej babka może spokojnie postać na zewnątrz trzy dni, a nawet dłużej. Jeśli schowasz ją do lodówki, to spokojnie będzie dobra do jedzenia nawet tydzień od pieczenia.
Babkę dyniową z kawą możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że ta babka dyniowo-kawowa zagości również w twoim domu. Koniecznie daj wtedy znać w komentarzu pod przepisem jak ci smakowała!
Ps. Przy okazji polecam również obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz ten a także inne moje przepisy, a możesz je łatwo zapisać na później.
Inspiracja do przepisu :)
Polecane przepisy na jesienne ciasto z dyni
Jeśli lubisz wykorzystywać w swoich wypiekach jesienną dynię, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy z tym pysznym warzywem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na babkę dyniową z kawą
Babka dyniowo-kawowa to szybkie i proste ciasto, które z łatwością przygotuje każdy – nawet osoby bez dużego doświadczenia w pieczeniu. To wilgotna, puszysta babka z dodatkiem puree z dyni i aromatycznej kawy rozpuszczalnej, oblana po upieczeniu delikatnym kawowym lukrem. Idealna na jesienny podwieczorek, do filiżanki kawy czy jako słodki wypiek na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Przepis został opracowany tak, aby był maksymalnie prosty – krok po kroku pokazuję na zdjęciach, jak przygotować ciasto, a dodatkowo dołączam film z całego procesu pieczenia. Dzięki temu masz pewność, że babka uda się za każdym razem i zachwyci smakiem oraz aromatem.