Proste ciastka z marcepanem
Przepis na szybkie ciasteczka migdałowe z marcepanem
Zapraszam dziś na pyszne i bardzo proste do przygotowania ciastka z marcepanem i posiekanymi migdałami. Do upieczenia tych ciasteczek użyłam baton marcepanowy w czekoladzie. Dzięki niemu ciastka nabrały fantastycznego smaku, a migdały dodały im chrupkości. Koniecznie zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić ciastka bez wałkowania ciasta i wycinania ciasteczek foremkami.
Spis treści
Proste ciastka z marcepanem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz szybkie i proste ciasteczka o lekko kruchej konsystencji i migdałowym smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Kruche ciastka z marcepanem przepis z filmem
Składniki
składniki na ciastka z marcepanem
- ok 170 g marcepana (u mnie w czekoladzie)
- 100 g masła (miękkiego)
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 175 g mąki pszennej (1 szklanka i 2 lekko czubate łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 30 g migdałów (posiekanych)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka z marcepanem krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
Krok 2 – przygotowanie ciasta na ciastka
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.175 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pokrój marcepan na plasterki – u mnie miały około 0,5 cm grubości – pokrój tak aby mieć około 15-16 kawałków.ok 170 g marcepana
- Zmiksuj masło z cukrem na jasną i puszystą masę – ja miksuję kilka minut na wysokich obrotach miksera.100 g masła, 100 g cukru pudru
- Dodaj do masła jajko i krótko zmiksuj.1 jajko
- Dodaj do masła porcjami mąkę ciągle miksując na niskich obrotach miksera.
- Skończ miksować gdy widzisz jeszcze resztki mąki i domieszaj je łyżką.
- Jeśli masz czas to schowaj miskę z ciastem do lodówki, aby ciasto się lekko schłodziło.
Krok 2 – formowanie ciastek
- Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz z niego w dłoniach kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego – jeśli ciasta nie schładzasz, to może być lekko klejące. Wtedy pomaga lekkie posypanie dłoni odrobiną mąki.
- Ułóż ciastka na blaszcze zachowując odstępy między ciastkami – rozpłyną się podczas pieczenia.
- Ułóż na każdym ciastku plaster marcepana i lekko go dociśnij.
- Na koniec posyp ciastka posiekanymi migdałami.ok 30 g migdałów
Krok 3 – pieczenie ciastek z marcepanem
- Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 12 minut – aż będą lekko rumiane.
- Zaraz po upieczeniu ciastka będą jeszcze miękkie. Jeśli któreś ci się zlepiły podczas pieczenia, to teraz je od razu przetnij nożem.
- Wraz z ostyganiem ciastka będą robić się twardsze i bardziej chrupiące.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Marcepanowe ciastka z migdałami – uwagi
W trakcie naszego krótkiego wyjazdu urlopowego do Berlina kupiłam tam duży baton marcepanowy w czekoladzie. Biedak tak sobie leżał i leżał i jakoś nikt się do niego nie dobierał. W końcu ja postanowiłam go jakoś wykorzystać i upiekłam takie proste ciasteczka. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Ciasteczka z marcepanem wyszły fajnie chrupiące i delikatnie migdałowe. A marcepan w czekoladzie podczas pieczenia nabrał miękkości i jego smak się jeszcze bardziej wzmocnił. Takie ciastka z marcepanem to idealny dodatek do kubka gorącej herbaty albo kawy – szczególnie w chłodniejsze dni. Spróbuj koniecznie!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia ciastek z marcepanem?
Do upieczenia ciasteczek będziesz potrzebować jedynie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę oraz ewentualne zamienniki.
- marcepan – u mnie to jak pisałam wcześniej marcepan w czekoladzie. Mój był duży i miał wagę 175 g. Możesz użyć również marcepan bez czekolady – pokrój go na kawałki i ułóż na ciastkach.
- migdały – u mnie to migdały w skórce – całe migdały posiekałam grubo i posypałam ciastka. Możesz też użyć migdały w płatkach – wtedy ich już nie siekaj.
- masło – użyłam masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz opcjonalnie użyć dobrej jakości masło roślinne
- cukier – ja użyłam cukier puder, bo wolę go w ucieranych ciastach. Jeśli nie masz cukru pudru, to możesz użyć zwykły cukier, użyj 100 g cukru, a jeśli wolisz miarę w szklankach, to cukru kryształu użyj pół szklanki
Jak urozmaicić smak ciastek z marcepanem?
Jeśli chcesz wzbogacić smak ciasteczek migdałowych, to możesz do nich dodać trochę posiekanej czekolady – czekoladę dodaj do ciasta i dopiero wtedy utocz z nich kulki. Możesz też dodać do ciasta zamiast albo oprócz czekolady trochę posiekanych migdałów.
Jak przechowywać ciasteczka z marcepanem?
Ciastka po upieczeniu ostudź na blaszce. Gdy będą już w temperaturze pokojowej przełóż je do szczelnego pojemnika. Dzięki temu nie będą obsychać i dłużej zachowają świeżość. Ciastka tego typu najlepiej zjeść dość szybko – w przeciągu tygodnia. Wtedy są najsmaczniejsze.
Mam nadzieję, że te ciastka z marcepanem zagoszczą na twoim stole i będziesz chętnie korzystać z tego przepisu.
Przy okazji gorąco zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne domowe ciasteczka. Na blogu jest ich bardzo duży wybór, więc na pewno znajdziesz ciasteczka idealne dla siebie.
Zachęcam również do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy znajdziesz w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy z marcepanem
Jeśli lubisz marcepana i chętnie wykorzystujesz go w swoich wypiekach, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy z jego wykorzystaniem. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasteczka z marcepanem przepis
Zapraszam dziś na przepis na szybkie ciasteczka pieczone z pokrojonym marcepanem i posiekanymi migdałami. Te proste ciastka nie wymagają wałkowania ciasta ani wycinania ciasteczek foremkami. Wystarczy, że porcje ciasta utoczysz w kulkę i dodasz do nich kawałki marcepana i migdały. Te szybkie ciastka będzie w stanie przygotować każdy. Nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu. Spróbuj koniecznie! Sprawdź mój przepis ze zdjęciami z przygotowania ciasteczek oraz obejrzyj mój krótki film, gdzie pokazuję jak ja robię ciastka z marcepanem.