Proste ciastka z marcepanem

Zaktualizowany: 2024 27 października
ciastka z marcepanem i migdałami

Przepis na szybkie ciasteczka migdałowe z marcepanem

Zapraszam dziś na pyszne i bardzo proste do przygotowania ciastka z marcepanem i posiekanymi migdałami. Do upieczenia tych ciasteczek użyłam baton marcepanowy w czekoladzie. Dzięki niemu ciastka nabrały fantastycznego smaku, a migdały dodały im chrupkości. Koniecznie zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić ciastka bez wałkowania ciasta i wycinania ciasteczek foremkami.

szybkie ciasteczka marcepanowe z siekanymi migdałami

Proste ciastka z marcepanem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz szybkie i proste ciasteczka o lekko kruchej konsystencji i migdałowym smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

a cookie and a glass of tea

Kruche ciastka z marcepanem przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne lekko kruche ciasteczka migdałowe pieczone z marcepanem i siekanymi migdałami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 12 minut
30 minut
Czas całkowity 57 minut
Porcje 15 sztuk
Kalorie 182 kcal
Składniki

składniki na ciastka z marcepanem

Instrukcja
 

Jak zrobić ciastka z marcepanem krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
    • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).

    Krok 2 – przygotowanie ciasta na ciastka

    • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
      175 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Pokrój marcepan na plasterki – u mnie miały około 0,5 cm grubości – pokrój tak aby mieć około 15-16 kawałków.
      ok 170 g marcepana
      krojenie marcepana na plasterki
    • Zmiksuj masło z cukrem na jasną i puszystą masę – ja miksuję kilka minut na wysokich obrotach miksera.
      100 g masła, 100 g cukru pudru
      ucieranie miękkiego masła z cukrem pudrem
    • Dodaj do masła jajko i krótko zmiksuj.
      1 jajko
      dodawanie jajka do utartego masła z cukrem
    • Dodaj do masła porcjami mąkę ciągle miksując na niskich obrotach miksera.
      dodawanie mąki z proszkiem do pieczenia do ciasta na ciastka
    • Skończ miksować gdy widzisz jeszcze resztki mąki i domieszaj je łyżką.
    • Jeśli masz czas to schowaj miskę z ciastem do lodówki, aby ciasto się lekko schłodziło.

    Krok 2 – formowanie ciastek

    • Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz z niego w dłoniach kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego – jeśli ciasta nie schładzasz, to może być lekko klejące. Wtedy pomaga lekkie posypanie dłoni odrobiną mąki.
      toczenie ciasta na ciastka z marcepanem
    • Ułóż ciastka na blaszcze zachowując odstępy między ciastkami – rozpłyną się podczas pieczenia.
      układanie ciastek na blaszce do pieczenia
    • Ułóż na każdym ciastku plaster marcepana i lekko go dociśnij.
      dodawanie pokrojonego marcepana do ciastek
    • Na koniec posyp ciastka posiekanymi migdałami.
      ok 30 g migdałów
      posypywanie ciastek posiekanymi migdałami

    Krok 3 – pieczenie ciastek z marcepanem

    • Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku przez około 12 minut – aż będą lekko rumiane.
    • Zaraz po upieczeniu ciastka będą jeszcze miękkie. Jeśli któreś ci się zlepiły podczas pieczenia, to teraz je od razu przetnij nożem.
    • Wraz z ostyganiem ciastka będą robić się twardsze i bardziej chrupiące.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 182kcalWeglowodany: 21gBiałko: 3gTłuszcz: 9g
    Słowa kluczowe ciasteczka marcepanowe, kruche ciastka z migdałami
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    szybkie ciastka marcepanowe z migdałami

    Marcepanowe ciastka z migdałami – uwagi

    W trakcie naszego krótkiego wyjazdu urlopowego do Berlina kupiłam tam duży baton marcepanowy w czekoladzie. Biedak tak sobie leżał i leżał i jakoś nikt się do niego nie dobierał. W końcu ja postanowiłam go jakoś wykorzystać i upiekłam takie proste ciasteczka. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania. Ciasteczka z marcepanem wyszły fajnie chrupiące i delikatnie migdałowe. A marcepan w czekoladzie podczas pieczenia nabrał miękkości i jego smak się jeszcze bardziej wzmocnił. Takie ciastka z marcepanem to idealny dodatek do kubka gorącej herbaty albo kawy – szczególnie w chłodniejsze dni. Spróbuj koniecznie!

    almond marzipan cookies

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia ciastek z marcepanem?

    Do upieczenia ciasteczek będziesz potrzebować jedynie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę oraz ewentualne zamienniki.

    • marcepan – u mnie to jak pisałam wcześniej marcepan w czekoladzie. Mój był duży i miał wagę 175 g. Możesz użyć również marcepan bez czekolady – pokrój go na kawałki i ułóż na ciastkach.
    • migdały – u mnie to migdały w skórce – całe migdały posiekałam grubo i posypałam ciastka. Możesz też użyć migdały w płatkach – wtedy ich już nie siekaj.
    • masło – użyłam masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz opcjonalnie użyć dobrej jakości masło roślinne
    • cukier – ja użyłam cukier puder, bo wolę go w ucieranych ciastach. Jeśli nie masz cukru pudru, to możesz użyć zwykły cukier, użyj 100 g cukru, a jeśli wolisz miarę w szklankach, to cukru kryształu użyj pół szklanki
    migdałowe ciastka z marcepanem

    Jak urozmaicić smak ciastek z marcepanem?

    Jeśli chcesz wzbogacić smak ciasteczek migdałowych, to możesz do nich dodać trochę posiekanej czekolady – czekoladę dodaj do ciasta i dopiero wtedy utocz z nich kulki. Możesz też dodać do ciasta zamiast albo oprócz czekolady trochę posiekanych migdałów.

    migdałowe ciastka z marcepanem

    Jak przechowywać ciasteczka z marcepanem?

    Ciastka po upieczeniu ostudź na blaszce. Gdy będą już w temperaturze pokojowej przełóż je do szczelnego pojemnika. Dzięki temu nie będą obsychać i dłużej zachowają świeżość. Ciastka tego typu najlepiej zjeść dość szybko – w przeciągu tygodnia. Wtedy są najsmaczniejsze.

    Mam nadzieję, że te ciastka z marcepanem zagoszczą na twoim stole i będziesz chętnie korzystać z tego przepisu.

    Przy okazji gorąco zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne domowe ciasteczka. Na blogu jest ich bardzo duży wybór, więc na pewno znajdziesz ciasteczka idealne dla siebie.

    Zachęcam również do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy znajdziesz w łatwej do zapisania na później formie.

    Polecane przepisy z marcepanem

    Jeśli lubisz marcepana i chętnie wykorzystujesz go w swoich wypiekach, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy z jego wykorzystaniem. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a więcej na blogu.

    Opublikowano: 2024 28 października

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Ciasteczka z marcepanem przepis

    Zapraszam dziś na przepis na szybkie ciasteczka pieczone z pokrojonym marcepanem i posiekanymi migdałami. Te proste ciastka nie wymagają wałkowania ciasta ani wycinania ciasteczek foremkami. Wystarczy, że porcje ciasta utoczysz w kulkę i dodasz do nich kawałki marcepana i migdały. Te szybkie ciastka będzie w stanie przygotować każdy. Nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu. Spróbuj koniecznie! Sprawdź mój przepis ze zdjęciami z przygotowania ciasteczek oraz obejrzyj mój krótki film, gdzie pokazuję jak ja robię ciastka z marcepanem.