Puszysty piernik z melasą
Przepis na puszysty piernik z melasą idealny na święta
Jeśli macie w domu melasę, to na święta przygotujcie idealny lekki piernik z kremem z białej czekolady. To ciasto jest bardzo szybkie i proste do zrobienia i nie wymaga dojrzewania. Do tego melasa zapewnia mu piękny lekko czekoladowy kolor oraz niezwykły smak. Piernik dzięki niej jest puszysty i długo zachowuje świeżość. Gorąco polecam na Boże Narodzenie i nie tylko.
Spis treści
Puszysty piernik z melasą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz miękkie i puszyste ciasta o korzennym aromacie, to koniecznie wypróbuj ten przepis na świąteczne ciasto.
Puszysty piernik z melasą przepis z filmem
Wyposażenie
- Przepis na formę 22-23 cm średnicy.
Składniki
składniki na puszysty piernik:
- 250 g mąki pszennej ((1 i 2/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szczypta soli
- 180 ml melasy ((3/4 szklanki) )
- 180 ml wody (ciepłej )
- 115 g masła (miękkiego )
- 70 g cukru trzcinowego (- 1/3 szklanki)
- 1 jajko ( rozmiar L)
składniki na krem z białej czekolady:
- 250 g mascarpone
- 100 czekolady (białej )
Instrukcja
Jak zrobić miękki i puszysty piernik:
- W dużej misce wymieszaj razem mąkę, sól, sodę i przyprawę do piernika.250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- Melasę zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj.180 ml melasy, 180 ml wody
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.115 g masła, 70 g cukru trzcinowego
- Dodaj jajko i do masy maślanej i krótko zmiksuj.1 jajko
- Dodaj do masy część mąki – zmiksuj.
- Wlej melasę z wodą, dodaj część mąki i zmiksuj.
- Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj – nie miksuj za długo.
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 22-23 cm średnicy.
- Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem z białej czekolady do piernika
- Serek mascarpone krótko zmiksuj.250 g mascarpone
- Dodaj do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę – zmiksuj do połączenia składników.100 czekolady
- Nałóż krem na piernik.
- Możesz dodatkowo udekorować wierzch ciasta wg uznania.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Miękki piernik na święta – uwagi
Puszysty piernik z melasą możecie zrobić na ostatnią chwilę, a i tak zachwycicie nim domowników. W przeciwieństwie do piernika staropolskiego ciasto robi się bardzo szybko, łatwo i przyjemnie, a do tego można go jeść już od razu po upieczeniu i ostudzeniu. Nie używamy do niego kakao ani czekolady, a piękny brązowy kolor nadaje mu melasa.
Co to jest melasa?
Melasa to ciemnobrązowy, prawie czarny, syrop powstający w trakcie produkcji cukru – ja kupiłam melasę trzcinową, która powstała podczas robienia cukru trzcinowego. Syrop jest jak już wspomniałam bardzo ciemny, słodki, a jednocześnie „esencjonalny” – jakby kawowy. Dodany do ciast dodaje im słodyczy i wilgotności. Melasę możecie kupić w dobrych sklepach, a na pewno dostaniecie ją w sklepach internetowych – ja swoją kupiłam na allegro. Jeśli macie jak, to koniecznie ją kupcie.
Jeśli jednak czasu już nie macie, święta już „za rogiem”, to zamiast melasy użyjcie płynny miód, a do mąki dodajcie łyżkę gorzkiego kakao. Ciasto będzie smakowało inaczej – bez tego cięższego, dymnego aromatu melasy, ale powinno być smaczne. Koniecznie też przygotujcie sobie do tego puszystego piernika domową przyprawę do piernika :) Musicie też zrobić do tego piernika krem z mascarpone i białej czekolady – ja osobiście uwielbiam to połączenie, a na tym cieście smakuje wręcz rewelacyjnie.
Pod przepisem znajdziecie także filmik z przygotowań ciasta.
Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi zmianami.
Polecane przepisy na wypieki z przyprawą do piernika
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne pierniki, pierniczki i babeczki piernikowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Puszysty piernik z melasą przepis
Macie ochotę na piernika ale macie mało czasu, albo przeszkadza wam, że często wychodzi suchy i twardy? Jeśli tak, to zróbcie ten miękki piernik z melasą. Ciasto jest fajnie puszyste i miękkie, do tego długo zachowuje świeżość. Krem z białej czekolady i serka mascarpone idealnie współgra z piernikowym ciastem i doskonale go uzupełnia. Spróbujcie koniecznie. Do przygotowania ciasta piernikowego będziecie potrzebować melasę. Warto ją kupić przed okresem świątecznym, bo może się wam przydać nie raz! Druga sprawa przyprawa do piernika. Gorąco polecam wam przygotować domową przyprawę do piernika. Jest ona o niebo lepsza od tych sprzedawanych w sklepach.
Jak zrobić miękki piernik?
Zobaczcie mój dokładny przepis na piernik i upieczcie puszysty piernik z melasą. Miękki piernik z melasą i kremem czekoladowym zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Do tego to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, więc każdy sobie z nim poradzi. Spróbujcie koniecznie i zobaczcie również inne moje przepisy na Boże Narodzenie.