Racuszki z brzoskwiniami
Przepis na drożdżowe racuchy z brzoskwiniami
Przygotuj dziś ze mną racuszki z brzoskwiniami. Te racuchy przygotowane na lekko słodkim cieście drożdżowym mają w sobie zatopione kawałki soczystych brzoskwiń. To idealne racuszki na końcówkę lata! Przepis jest na dużą ilość racuchów, więc na pewno wystarczy dla całej rodziny.
Spis treści
Racuszki z brzoskwiniami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie drożdżowe racuchy, to koniecznie zrób te z kawałkami brzoskwiń.
Racuszki z brzoskwiniami przepis
Składniki
składniki na drożdżowe racuchy z brzoskwiniami
- 0,5 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml mleka (ciepłego )
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 2 brzoskwinie (średnio dojrzałe )
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe racuchy z brzoskwiniami
- Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku i łyżeczce cukru, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.50 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
- Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałeczki.2 brzoskwinie
- Resztę składników włóż do dużej miski, jak drożdże wyrosną dodaj do miski i szybko wyrób ciasto (ręcznie albo mikserem), jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste – dodaj jeszcze odrobinę mleka.0,5 kg mąki pszennej, 100 g cukru, 2 jajka
- Na koniec dodaj brzoskwinie i delikatnie wymieszaj.
- Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj łyżką ciasto, smaż racuchy na małym ogniu (możesz też patelnię przykryć podczas smażenia przykrywką, wtedy placki będą robić się szybciej).
- Ja wykałaczką sprawdzam, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku, jeśli patyczek jest czysty można wyciągać racuchy.
- Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Racuchy z brzoskwiniami – uwagi
Dzisiaj proponuję Wam odnowioną wersję racuchów z jabłkami – drożdżowe racuszki z brzoskwiniami – jest ich teraz tyle świeżych, że aż żal nie skorzystać :)
Racuchy będą świetne na obiad na słodko, albo na kolację – dzieci na pewno je pokochają.
Ja je robiłam na urlopie, bo wykonanie jest bardzo proste i szybko można się cieszyć przepysznym daniem.
Jak zrobić drożdżowe racuchy z brzoskwiniami – wskazówki
Najpierw robimy lekko luźne ciasto drożdżowe, a potem dodajemy do niego pokrojone brzoskwinie i odstawiamy do wyrośnięcia.
Poza sezonem możecie również użyć brzoskwinie z puszki. Wystarczy je odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni, ale w trakcie smażenia zmniejszamy ogień.
Te placki potrzebują trochę więcej czasu na usmażenie niż zwykle placuszki.
Na koniec wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, albo podać z odrobiną ulubionego dżemu.
Koniecznie wypróbujcie również moje przepisy na racuchy z jabłkami oraz na racuchy z bananem.
Polecane przepisy na racuchy
Jeśli lubicie smakowite racuszki, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na te pyszne placki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżowe racuszki z brzoskwiniami
Zapraszam was dziś na obiad na słodko, albo na słodką przekąskę - czyli drożdżowe placki z brzoskwiniami. Ja bardzo lubię obiady na słodko, a mój mąż może taki obiad zjeść, więc od czasu do czasu robię nam słodkie drożdżowe racuchy. Lubię dodać do nich świeże owoce, bo dodają im one smaku oraz wpływają na ich wilgotność. Nasze ulubione racuchy drożdżowe, to oczywiście racuszki z jabłkami, a teraz wykorzystałam świeże brzoskwinie i usmażyłam drożdżowe placuszki właśnie z nimi :) A dodam, że te racuszki smażyłam podczas naszego urlopu! Bo to bardzo prosty przepis, który możecie wykorzystać praktycznie wszędzie.
Przepis na drożdżowe placki z brzoskwiniami
Zobaczcie mój przepis na racuszki z brzoskwiniami i sprawdźcie jak zrobić drożdżowe racuchy dla swojej rodziny. Mój dokładny przepis krok po kroku na placuszki na drożdżach pomoże wam przygotować pyszny słodki obiad, którym będą zachwycone dzieci. Koniecznie spróbujcie! A przy okazji polecam wam również przepyszne drożdżowe gofry belgijskie, które również można zaserwować na obiad, albo na pyszny deser.