Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą
Przepis na kruche rogaliki z marmoladą albo innym nadzieniem
Mój przepis na dziś dla Was to pyszne i chrupiące rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą. Dlaczego te rogaliki są kruche? Otóż dlatego, że pomimo użycia drożdży ciasto się schładza – podobnie jak ciasto kruche i dopiero po schłodzeniu robi się z niego rogaliki. To zapewnia im fajną chrupkość, a drożdże powodują, że rogaliki podczas pieczenia fajnie wyrastają. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne słodkie rogaliki z nadzieniem, to zrób dziś takie kruche słodkości!
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą przepis
Składniki
składniki na rogaliki krucho-drożdżowe
- 250 g mąki pszennej (tortowej (1 i 2/3 szklanki) )
- 100 g masła (miękkiego )
- 90 g jogurtu greckiego ( lub śmietany 18% (1/3 szklanki))
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g marmolady (mniej więcej)
Instrukcja
Jak zrobić rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego
- Jogurt grecki musi być ciepły – ja go włożyłam do miseczki, wstawiłam ją do większej miski i wlałam do niej gorącej wody.90 g jogurtu greckiego
- Gdy jogurt się ociepli dodaj do niego drożdże i cukier puder – dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.20 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru pudru
- W misie umieść mąkę i miękkie masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie gęste.250 g mąki pszennej, 100 g masła
- Uformuj z ciasta kulę, włóż do woreczka foliowego i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki i krótko zagnieć.
- Podziel na dwie równe części.
- Rozwałkuj jedną część na blacie lekko posypanym mąką.
- Ciasto rozwałkuj na okręg, podziel ciasto na 8 trójkątów – przetnij ciasto na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
- Rozdziel kawałki ciasta i jeszcze każdy z nich oddzielnie lekko rozwałkuj tak aby były cieńsze (rogaliki rosną w piekarniku i robią się grubsze).
- Na szerszym kawałku trójkąta nałóż łyżeczkę marmolady i zwiń rogalik od szerokiej podstawy do wierzchołka.100 g marmolady
- Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotuj rogaliki z drugiego kawałka ciasta.
- Piecz rogaliki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15-17 minut.
- Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego – uwagi
Już od bardzo dawna nie piekłam w domu rogalików i miałam na nie straszną ochotę :)
Kupiłam, więc marmoladę owocową, zrobiłam ciasto i oto są – rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą.
Nie za duże, fajnie puchate, a jednocześnie kruche.
Z lekko listkującym się ciastem.
Bardzo smakowite – spróbujcie koniecznie :D
Jak zrobić takie kruche rogaliki drożdżowe?
Najpierw przygotowujemy rozczyn drożdżowy.
Drożdże rozpuszczamy tutaj nie w mleku, a w letnim jogurcie lub śmietanie (muszą być letnie, nie zimne i nie gorące).
Gdy rozczyn drożdżowy zgęstnieje i się napuszy, to dodajemy go do mąki i miękkiego masła i wyrabiamy ciasto.
Ciasto schładzamy, a następnie robimy rogaliki.
Ja swoje rogaliki posmarowałam marmoladą, ale możecie również wykorzystać krem czekoladowy typu nutella.
Rogaliki krucho-drożdżowe po upieczeniu posypcie odrobiną cukru pudru.
Zapraszam was również na rogaliki drożdżowe z makiem, proste rogaliki twarogowe albo na maślane rogaliki idealne na śniadanie.
Ps. Z przepisu otrzymacie 16 rogalików (o wielkości około 10 cm). Szybko znikają, więc możecie od razu zrobić je z podwójnej porcji :D
Inspiracja – Ania gotuje
Polecane przepisy na rogaliki
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne rogaliki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na kruche rogali z marmoladą
Zapraszam was na pyszne i proste rogaliki z nadzieniem z marmolady. Możecie również wykorzystać tu inne nadzienie - nie polecam tylko dżemów, bo większość z nich wypłynie w trakcie pieczenia. Za to możecie użyć konfiturę bez żelatyny i środków żelujących, masło orzechowe czy chociażby nutellę. Ciasto na rogaliki możecie przygotować dzień wcześniej i schłodzić go przez noc w lodówce. Wtedy rano praca pójdzie wam szybciej i sprawniej.
Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis opisany krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić rogaliki drożdżowe idealne na deser. Te rogaliki podczas pieczenia delikatnie rosną i stają się puszyste. Jednocześnie są fajnie chrupiące. To idealny pomysł na deser do kawy czy herbaty. Rogaliki możecie również spakować dzieciom do szkoły, albo zabrać do pracy. Rogaliki z ciasta kruchego na drożdżach nie przysporzą wam problemów, jeśli dokładnie przeczytacie moje instrukcje. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Polecam wam również moje przepisy na pyszne ciasteczka i ciastka.