Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami
Przepis na proste ciasto z jabłkami i migdałami
Dziś u mnie prosta i smakowita rustykalna szarlotka. Wypróbuj ten prosty przepis na szarlotkę z prażonymi migdałami. To połączenie chrupiących migdałów, soczystych jabłek i delikatnego aromatu cynamonu sprawi, że każdy kęs będzie smakował wyjątkowo. Ta szarlotka to prawdziwa uczta dla zmysłów – idealna na przyjęcia rodzinne, spotkania ze znajomymi lub po prostu jako pyszna domowa przekąska. Odkryj urok tradycyjnego smaku w rustykalnym wydaniu!
Spis treści
Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i aromatyczne ciasta z jabłkami, to koniecznie spróbuj jak smakuje ta szybka szarlotka z jabłkami i prażonymi migdałami.
Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na rustykalną szarlotkę z migdałami
- 250 g cukru trzcinowego
- 200 g mąki pszennej
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 80 g masła
- 4 jabłka (średnie)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu ((opcjonalnie))
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 5 łyżek płatków migdałowych (podprażonych (do posypania po wierzchu).)
Instrukcja
Jak zrobić rustykalną szarlotkę z jabłkami i migdałami
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.4 jabłka
- Jajka ubij z mlekiem.2 jajka, 2 łyżki mleka
- Mąkę wymieszaj w dużej misce z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i cukrem.250 g cukru trzcinowego, 200 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu
- Dodaj do mąki masło w małych kawałkach i rozetrzyj razem tworząc kruszonkę.80 g masła
- Wlej jajka do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj jabłka i wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta, ale się tym nie przejmuj).
- Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki, wyrównaj powierzchnię i posyp dwoma łyżkami cukru trzcinowego.2 łyżki cukru trzcinowego
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
- Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.5 łyżek płatków migdałowych
Prywatne
Migdałowa szarlotka – uwagi
Przepis na tą szarlotkę wypatrzyłam na opakowaniu cukru trzcinowego Diamant i zaintrygowała mnie łatwość jego wykonania. Ciasto jest łatwe, szybkie i proste – takie właśnie rustykalne. Prażone migdały świetnie do niego pasują, a ja jeszcze dodatkowo polałam je sosem karmelowym. Spróbujcie koniecznie, a nie zawiedziecie si tym smakiem.
Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na ciasta z jabłkami.
Sprawdzone przepisy na szarlotki
Wypróbuj koniecznie inne moje przepisy na pyszne szarlotki pełne smaku i aromatu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami
Przepis na bardzo proste i szybkie ciasto z jabłkami i migdałami. To ciasto z jabłkami zrobisz bez miksera. Wymieszaj najpierw suche składniki z masłem, a potem dodaj jajka z mlekiem. Do gęstego ciasta dodaj pokrojone jabłka i upiecz ciasto. Szarlotka z migdałami ma po upieczeniu słodki chrupiący wierzch, który dodatkowo podkręcają uprażone migdały. To ciasto fenomenalnie smakuje jeszcze na ciepło z gałką lodów - koniecznie spróbujcie.
Przepis na szarlotkę z migdałami
Rustykalna szarlotka to idealne ciasto na weekend do kawy, możecie go też zabrać do pracy, albo spakować do szkoły. Ciasto ma taką konsystencję, że się nie rozkruszy i nie pobrudzi wszystkiego dookoła. Zobaczcie mój prosty przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić rustykalną szarlotkę z jabłkami i migdałami. Gorąco polecam wam również przepis na szarlotkę z kruszonką oraz rewelacyjny przepis na rosyjską szarlotkę.