Sernik Michałek bez pieczenia
Przepis na pyszny sernik z białymi Michałkami na zimno
Zapraszam dziś na sernik Michałek na zimno. Ten sernik z białymi Michałkami i białą czekoladą przygotowany zupełnie bez pieczenia to prawdziwa gratka dla wielbicieli serników. Prosty i szybki w przygotowaniu doskonale smakuje i pięknie się prezentuje. Dlatego sernik z Michałkami możesz przygotować na święta albo na specjalne rodzinne uroczystości i okazje. Koniecznie sprawdź mój przepis i zobacz jak zrobić sernik na zimno z Michałkami!
Spis treści
Sernik Michałek bez pieczenia przepis krok po kroku
Jeśli lubisz serniki, a szczególnie takie serniki, które nie wymagają pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten sernik z białą czekoladą i Michałkami.
Sernik biały Michałek bez pieczenia przepis z filmem
Wyposażenie
- Okrągła forma o średnicy około 23-24 cm.
Składniki
składniki na spód do sernika
- 130 g herbatników
- ok 60 g masła (rozpuszczonego)
składniki na sernik biały Michałek
- 1 kg twarogu na serniki (tłustego lub półtłustego – użyłam Piątnicę w wiaderku)
- 100 g białej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki (podzielonej na porcje – 50 i 200 ml)
- 150 g białych Michałków (9 cukierków)
- 6 łyżeczek żelatyny (w proszku)
- 80 ml wody
- 50 g orzeszków ziemnych (drobniutko posiekanych lub zmiksowanych)
- cukier puder (opcjonalnie – do smaku)
składniki na wierzch sernika
- 100 g białej czekolady
- 70 ml śmietany kremówki
- ok 50 g orzeszków ziemnych (posiekanych i podzielonych na dwie porcje – ok 30 i 20 g)
- ok 3-4 sztuki cukierków Michałków
Instrukcja
Jak zrobić sernik Michałek krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do sernika wyłóż papierem do pieczenia – ja oddzielnie wyłożyłam dno tortownicy i dodatkowo za pomocą odrobiny masła przykleiłam paski papieru do ścianek tortownicy.
- Rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę z 50 ml śmietany kremówki i odstaw do przestudzenia.100 g białej czekolady
- Zagrzej aż będzie gorąca pozostałe 200 ml kremówki.
- Cukierki pokrój na cienkie plasterki.150 g białych Michałków
- Dodaj cukierki do gorącej kremówki i mieszaj aż się rozpuszczą – ostudź.
Krok 2 – przygotowanie sernika
- Herbatniki zmiksuj albo rozkrusz aż będą drobniutkie. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.130 g herbatników, ok 60 g masła
- Przesyp herbatniki do formy i wylep nimi całe dno.
- Do dużej misy przełóż twaróg i krótko go zmiksuj mikserem.1 kg twarogu na serniki
- Dodaj przestudzoną białą czekoladę i krótko zmiksuj.
- Wlej do twarogu rozpuszczone w kremówce cukierki i dodaj drobniutko posiekane orzeszki – zmiksuj do połączenia.50 g orzeszków ziemnych
- Teraz możesz spróbować masę i jeśli jest dla ciebie za mało słodka, to możesz dodać porcjami cukier puder i zmiksować do połączenia.cukier puder
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut aby napęczniała.6 łyżeczek żelatyny, 80 ml wody
- Napęczniałą żelatynę krótko podgrzej tak aby stała się płynna (ja ją podgrzewam około 10-20 sekund w mikrofalówce).
- Dodaj do żelatyny łyżkę masy twarogowej i wymieszaj.
- Ciągle miksując masę sernikową wlej żelatynę do sernika i zmiksuj szybko do połączenia.
- Wyłóż masę sernikową do formy i schowaj do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Krok 3 – przygotowanie dekoracji
- Śmietanę kremówkę podgrzej aż będzie gorąca.70 ml śmietany kremówki
- Dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.100 g białej czekolady
- Dodaj do polewy około 30 g posiekanych orzeszków, wymieszaj i odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.ok 50 g orzeszków ziemnych
- Wylej gęstniejącą polewę na wierzch sernika.
- Cukierki Michałki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż je przy brzegu sernika.ok 3-4 sztuki cukierków Michałków
- Na koniec posyp pozostałymi orzeszkami.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik z białymi Michałkami bez pieczenia – uwagi
W poszukiwaniu pomysłu na świąteczny sernik przygotowałam taki oto pyszny sernik bez pieczenia z cukierkami Michałkami, białą czekoladą i orzeszkami ziemnymi. Jeśli serniki średnio ci wychodzą i po upieczeniu opadają lub pękają, to sernik bez pieczenia będzie świetnym rozwiązaniem. Kup kilka niezbędnych składników i przygotuj taki niezwykły sernik, a na pewno zachwycisz nim wszystkich! A jeśli lubisz takie niezwykłe serniki, to koniecznie wypróbuj również przepis na sernik mars bez pieczenia :)
Składniki niezbędne do przygotowania sernika z Michałkami
Do przygotowania tego sernika będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję listę tych podstawowych oraz ewentualne zamienniki.
- twaróg – nie ma sernika bez twarogu, polecam tu użycie dobrej jakości twarogu – najlepiej tłustego lub półtłustego, taki z wiaderka będzie dobry, bo jest już zmielony – ale zwróć uwagę, aby nie był rzadki i wodnisty. Jeśli nie możesz nigdzie dostać dobrego twarogu – polecam Piątnicę lub Mój Ulubiony z Wielunia, to użyj taki jaki jest, ale dodaj z 1 łyżeczkę żelatyny więcej.
- śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietana 30%, możesz ją zastąpić śmietaną 36%, ale to trochę podniesie kaloryczność sernika (a już jest nie mała ;))
- biała czekolada – polecam taką z Lidla, zwróć uwagę na wagę opakowania, bo producenci – a szczególnie Wedel – robi białą czekoladę w gramaturze 90, a nawet 80 g
- Michałki – jeśli nie przepadasz za białymi Michałkami, albo nie możesz ich dostać, to może użyć inną wersję smakową tych cukierków :)
Jak podgrzać żelatynę jeśli nie masz mikrofalówki?
Jeśli nie masz mikrofalówki to napęczniałą żelatynę najlepiej podgrzać w wodzie. Możesz wstawić miseczkę z żelatyną do gorącej wody i co jakiś czas mieszać, aż się rozpuści. Możesz też ją podgrzać na parze – na dno małego garnka nalej wody i ją zagotuj, ustaw żelatynę na górze garnka i ciągle gotując wodę podgrzewaj żelatynę na parze.
Ile kcal ma sernik Michałek?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g sernika przy dokładnie tych produktach i ilościach składników, które podałam (łącznie z dekoracją). Jeśli sernik podzielisz na 12 mniej więcej równych porcji, to każdy kawałek będzie miał około 552 kcal (węglowodany – 31 g, tłuszcze – 41 g, białko – 15 g). Jeśli sernik podzielisz na 15 porcji, to każda z nich będzie miała około 442 kcal.
Jak odchudzić sernik z Michałkami?
Jeśli bardzo ci zależy na nieco mniejszej kaloryczności, to możesz zrezygnować z dodawania do sernika orzeszków ziemnych. W sumie użyłam ich tu 100 g, a to około 550 kcal. Nie będzie to jakaś astronomiczna zmiana, ale zawsze coś :) Możesz też zrezygnować z polewy z białej czekolady na wierzchu, ale sernik będzie wtedy wyglądał trochę biednie. Myślę, że od czasu do czasu i od święta, można zjeść bardziej kaloryczne ciasto. A zawsze możesz ukroić cieńszy kawałek, aby cieszyć się smakiem, a nie przesadzić z kaloriami ;)
Mam nadzieję, że mimo sporej kaloryczności sernik z białymi Michałkami zagości również na twoim stole. Będzie mi miło jeśli podzielisz się swoimi uwagami i spostrzeżeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy i możesz je sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na serniki bez pieczenia
Koniecznie zobacz i wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne serniki o różnych smakach, które nie wymagają pieczenia. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik z białymi Michałkami
Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia przygotuj pyszny sernik bez pieczenia z cukierkami Michałkami i białą czekoladą z mojego przepisu. Sernik na zimno to gwarancja, że sernik nie opadnie i nie popęka. Sernik pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Zobacz mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku. Możesz też obejrzeć krótki film gdzie pokazuję jak zrobić sernik z białymi Michałkami i białą czekoladą. Z tym przepisem sernik będzie idealny, a ty zachwycisz swoją rodzinę i bliskich jego smakiem i wyglądem.