Sernik z mlekiem w proszku
Przepis na lekki i puszysty sernik z mlekiem w proszku
Zapraszam dziś na idealny sernik puszysty z mlekiem w proszku. Ten sernik pieczony jest bez spodu i do tego podałam go tylko lekko posypany cukrem pudrem i owocami. Sam sernik jest tak smakowity, że zupełnie nie potrzebuje innych dodatków. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis na sernik z wiaderka z mlekiem w proszku!
Spis treści
Sernik z mlekiem w proszku przepis krok po kroku
Jeśli lubicie serniki, to koniecznie zróbcie ten mega puszysty i lekki sernik zrobiony z mlekiem w proszku.
Sernik z mlekiem w proszku przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na puszysty sernik z mlekiem w proszku
- 6 białek (z jajek rozmiar L )
- 6 żółtek
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 1 kg twarogu (na serniki – tłustego – polecam Piątnicę)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu (waniliowego po 40 g każde – używamy proszek)
- 180 ml oleju
- 360 ml mleka (użyłam 1,5%)
- 120 g mleka w proszku (pełnotłustego (nie może być granulowane), 1,5 szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić sernik z mlekiem w proszku
- Wstaw w czajniku do gotowania wodę do kąpieli wodnej.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (tryb góra/dół).
- Żółtka przełóż do dużej misy, dodaj cukier i cukier waniliowy i miksuj razem aż masa będzie biała i bardzo gęsta.200 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 6 żółtek
- Dodaj do żółtek twaróg – porcjami i dobrze zmiksuj.1 kg twarogu
- Dodaj proszki budyniowe, wlej olej i mleko – zmiksuj do połączenia składników – masa będzie rzadka.2 opakowania budyniu
- Wsyp mleko w proszku i dokładnie zmiksuj.
- Białka ubij ze szczyptą soli aż będą białe i bardzo gęste.6 białek
- Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Od zewnątrz owiń foremkę kilkoma warstwami folii aluminiowej.
- Przelej sernik do foremki i wstaw ją w drugą większą formę (ja ustawiłam na głębokiej blaszce z piekarnika)
- Ostrożnie wlej gorącą wodę do większej blaszki.
- Piecz sernik przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz, a sernik zostaw w środku.
- Wyjmij foremkę z kąpieli wodnej.
- Schowaj ciasto do lodówki do schłodzenia – ja lubię zostawić je na noc.
- Przed podaniem sernik posyp cukrem pudrem, albo polej polewą czekoladową.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik na mleku z proszku – uwagi
W mojej całkiem sporej kolekcji serników zagościł wreszcie sernik z mlekiem w proszku.
Nosiłam się z zamiarem jego upieczenia już od dłuższego czasu i wreszcie miałam na to czas :)
Upiekłam go bez spodu, a wierzch posypałam jedynie cukrem pudrem i udekorowałam owocami.
Jakie składniki będą potrzebne do upieczenia sernika na mleku w proszku?
Po pierwsze – twaróg.
Musi być być to dobry, tłusty twaróg – ja użyłam gotowy w wiaderku (Piątnicy).
Twaróg musi być tłusty, bo do masy sernikowej dodajemy sporo płynów – olej i zwykłe mleko. Jeśli użyjecie luźny i mokry ser, to sernik może się nie udać. Może to być sernik z wiaderka – ale właśnie bardzo dobrej jakości!
Po drugie – mleko w proszku.
Pełnotłuste i sypkie. Nie możecie użyć mleka granulowanego!
Po trzecie – budyń.
Może być waniliowy lub śmietankowy na pół litra mleka – będziecie potrzebować dwa opakowania.
Poza tym jajka – które rozdzielamy na żółtka i białka, mleko, olej i cukier.
Składniki miksujemy razem.
Sernik po dodaniu do niego mleka i oleju będzie bardzo rzadki.
Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy w dwóch porcjach do masy twarogowej i delikatnie mieszamy łyżką albo rózgą.
Przelewamy masę do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w kąpieli wodnej.
Jak upiec sernik w kąpieli wodnej?
Formę do pieczenia należy owinąć z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej (jeśli forma nie jest odpinana i jest szczelna, to nie trzeba tego robić).
W czajniku gotujemy wodę.
Formę z sernikiem wstawiamy do większej formy (ja ją stawiam na dużej blaszce dołączonej do piekarnika) i ostrożnie wlewamy gorącą wodę.
Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy.
Po upieczeniu zostawiamy jeszcze sernik z wiaderka z mlekiem w proszku w piekarniku do momentu aż się ostudzi, a wtedy chowamy go do lodówki.
Po schłodzeniu możecie polać wierzch sernika rozpuszczoną czekoladą, albo jak ja posypać go jedynie cukrem pudrem.
Sernik wychodzi bardzo delikatny i puszysty (na zdjęciach widać nawet, że górna część jest bardziej puszysta), a do tego ma niewiele kalorii!
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak wam smakował.
Ps.
Zachęcam Was do wypróbowania również innych przepisów na pyszne serniki!
Polecam również obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy znajdziesz w łatwej do zapisania na później formie.
Polecane przepisy na serniki
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na przepyszne serniki – zarówno na zimno jak i te pieczone. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik z mlekiem w proszku
Przepis na sernik na mleku w proszku gwarantuje nam lekki i puszysty sernik. Sernik przygotowany w tego przepisu jest delikatny jak chmurka. To zasługa lekkiej masy sernikowej oraz pieczenia w kąpieli wodnej. Sernik pieczony w kąpieli wodnej jest zawsze lżejszy i po upieczeniu nie opada. Taki serniczek piecze się bardziej równomiernie i mniej gwałtownie, dlatego po upieczeniu zachowuje swoją wysokość. Mleko w proszku w serniku z mlekiem dodaje mu fajnego smaczku. Ja sama bardzo lubię smak mleka w proszku - mam tak jeszcze z czasów dzieciństwa. Wtedy potrafiłam wyjadać mamie to mleko łyżkami.
Serniczek z mlekiem w proszku jest dość płynny po przygotowaniu - to przez dolewane zwykłe mleko. Dlatego zwróćcie uwagę, aby wasza foremka była szczelna. Sernik po upieczeniu i ostudzeniu możecie polać lukrem.
Jak zrobić lukier? Najprostszy lukier jaki możecie zrobić składa się z zaledwie dwóch składników. Wsypcie do miseczki cukier puder (ze 2 szklanki) i dodawajcie po trochu mleka (albo soku z cytryny jeśli chcecie lukier smakowy). Mieszajcie cukier z mlekiem aż powstanie lekko lejący lukier. Teraz wystarczy już polać sernik z mlekiem w proszku lukrem.
Puszysty sernik przepis
Do tego przepisu potrzebujecie tłuste mleko w proszku. I musi to być mleko "w proszku", a nie granulowane! Mleko granulowane nie rozpuści się w twarogu i będziecie mieć jego grudki w cieście. Taki sernik będzie niezbyt dobry. Mleko w proszku możecie dodatkowo przesiać przez sitko jeśli chcecie się pozbyć ewentualnych grudek. Upieczcie swojej rodzinie ten puszysty sernik bez spodu i cieszcie się ich zadowoloną miną :)
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki z bloga. Ja wam polecam aksamitny sernik londyński albo orzechowy sernik rosyjski.