chałwa
Chałwa – przepisy dla każdego!
Chałwa to wyrób cukierniczy charakteryzujący się tłustą, włóknistą, kruchą konsystencją, wytwarzany z nasion oleistych i karmelu.
Chałwa mimo że jest wysokotłuszczowa, zawiera głównie głównie kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone, co wpływa na jej właściwości zdrowotne. Można więc po nią sięgać, jednak tylko od czasu do czasu i w umiarkowanych ilościach, m.in. ze względu na kaloryczność.
Wyróżnia się kilka rodzajów chałwy, w zależności od nasion użytych do jej produkcji – wymienić więc można najbardziej znaną chałwę sezamową i chałwę słonecznikową, a także chałwy: pistacjową, migdałową i arachidową (źródło: poradnikzdrowie.pl).
Ja osobiście uwielbiam chałwę i tą miłość przekazałam mojej córce – mogłaby jeść na okrągło.
Chałwa może być fajnym składnikiem dodawanym do ciast.
Spróbujcie koniecznie jak smakuje sernik z chałwą i białą czekoladą!
Ja bardzo lubię ciasto z chałwą i brzoskiwniami oraz chałwowiec bez pieczenia.
Spróbujcie koniecznie i wypróbujcie inne moje przepisy z chałwą.