Tort chałwowy z bezą w środku :)
Szukałam jakiegoś ciekawego i oryginalnego tortu na moje 35 urodziny (w końcu trzeba to jakoś godnie uczcić ;)). Po poszukiwaniach stanęłam przed wyborem jednej z trzech propozycji – tortu egipskiego, orzechowego i chałwowego.
Wygrał tort chałwowy, bo uwielbiam chałwę, a przy okazji miałam puszkę tego przysmaku przywiezioną z jednej z wycieczek przez znajomych. Ale nie bójcie się – jeszcze na pewno wrócę do tych pozostałych tortów :)
Martwiłam się trochę ilością kremu podaną w przepisie – myślałam, że jest go zdecydowanie za mało. Otóż nie da się użyć zbyt dużo kremu, bo jest bardzo leciutki i wycieka bokami, gdy jest go za dużo :( Radzę więc, nie przesadzić z nim, a to co zostanie zjeść na deser po obiedzie :)
Najlepiej też, aby tort przed podaniem postał w lodówce przez kilka godzin, aby krem lekko stężał i beza namiękła od niego. Biszkopt i bezę można upiec dzień wcześniej.
Z podanej porcji otrzymacie tort o średnicy 24 cm.
Jeśli lubicie chałwę, to zróbcie sobie również sernik chałwowy albo ciasto chałwowe bez pieczenia :)

Tort chałwowy z bezowym środkiem :)
Składniki
biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
beza sezamowa:
- 3 białka
- pół szklanki cukru
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- pół łyżki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g ziaren sezamu
krem chałwowy:
- 400 ml mleka (oryginalnie jest 500 ml, ale proponuję zmniejszyć tą ilość)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 4 żółtka
- 100 g miękkiego masła
- 200 g chałwy
Instrukcja
wykonanie biszkoptu:
- Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka). Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
- Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
- Przekrój ciasto na pół - jeśli trzeba odetnij "czapeczkę", aby tort był równiejszy.
wykonanie bezy sezamowej:
- Wymieszaj razem sezam, obie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj do nich cukier i miksuj, aż nie będzie czuć kryształków. Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj łopatką.
- Przełóż do przygotowanej tortownicy (o średnicy 24 cm). Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut. Po upieczeniu wystudź i dopiero wtedy wyjmij z foremki.
wykonanie kremu:
- W garnku zagotuj około 350 - 400 ml mleka. Pozostałe składniki (poza masłem i chałwą), połącz z resztą mleka i dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż powstanie budyń. Odstaw masę do wystudzenia (jeśli na wierzchu położysz kawałek folii spożywczej, albo "woreczek śniadaniowy, to nie powstanie na nim twarda "skorupka:)).
- Do wystudzonego kremu dodaj w porcjach miękkie masło i dokładnie miksuj całość, na koniec dodaj po łyżce chałwę i też dokładnie zmiksuj masę. Krem można teraz jeszcze dodatkowo schłodzić, aby się lepiej rozmarowywał.
złożenie tortu:
- Jeden z blatów biszkoptowych połóż na paterze. Nasącz go według uznania (ja użyłam osłodzonej herbaty z dodatkiem amaretto) i nałóż na niego część kremu chałwowego (jeśli będzie go za dużo, to może wyciec bokiem pod ciężarem reszty tortu). Teraz połóż blat bezowy i na jego wierzch ponownie nałóż krem. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Nasącz go i pokryj cały tort pozostałą częścią kremu.
- Udekoruj według uznania - ja cały obsypałam płatkami migdałowymi, ale możesz też użyć pokruszone sezamki, suszone owoce i bakalie.
Czy mogę zostawić je np na noc w lodówce, albo dłużej? Czy beza nie zmięknie zabardzo?
Beza trochę zmięknie – zresztą ona od kremu też namięka. A przechowywać trzeba go w lodówce.
Czy można przełożyć ciasto dodatkowo dżemem np jagodowym ?
Pewnie, najlepszy będzie lekko kwaskowy
Polecam☺ moje wykonanie
super ! :)
Wszystko w miatę ok, gdyby nie ten sezam. Za dużo go jak dla mnie w bezie. Następnym razem nie dodam sezamu do białek. Zbyt mocno sezamowe ciasto jest wtedy. Dla miłośników sezamu być może Ok, dla mnie średnio.
Witaj Beatko,
To ciasto robię dziś już czwarty raz, jest WYŚMIENITE!
Najlepsze (wiadomo, jak to z ciastem), gdy trochę poleży. Po prostu niebo w głębie i nie przesadzam :)
Serdecznie pozdrawiam, gratuluję wspaniałego, rozwijającego się bloga i przepięknych zdjęć
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdza :) Dziękuję za ciepłe słowa i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów :)
Tort bardzo smaczny. Wyszedł pomimo zastąpienia sezamu zmielonymi orzechami laskowymi. Polecam, zwłaszcza na następny dzień kiedy wszystko się apetycznie ” przegryzie”
Bardzo się cieszę :)
A ja nie wiem co się stało? Beza wyszła mi fatalnie, zupełnie przypomina płaską bułkę z sezamem .Jutro spróbuję jeszcze raz.
bardzo dobry tort tylko mało go ;) zrobiłam na Dzień Matki. Następnym razem dodam więcej chałwy żeby bardziej ją było czuć.
kuszący!
Łał, imponujący! Musiał smakować obłędnie :)
Wszystkiego najlepszego :)