Tort chałwowy z bezą w środku :)

Szukałam jakiegoś ciekawego i oryginalnego tortu na moje 35 urodziny (w końcu trzeba to jakoś godnie uczcić ;)). Po poszukiwaniach stanęłam przed wyborem jednej z trzech propozycji – tortu egipskiego, orzechowego i chałwowego.

Wygrał tort chałwowy, bo uwielbiam chałwę, a przy okazji miałam puszkę tego przysmaku przywiezioną z jednej z wycieczek przez znajomych. Ale nie bójcie się – jeszcze na pewno wrócę do tych pozostałych tortów :)

Martwiłam się trochę ilością kremu podaną w przepisie – myślałam, że jest go zdecydowanie za mało. Otóż nie da się użyć zbyt dużo kremu, bo jest bardzo leciutki i wycieka bokami, gdy jest go za dużo :( Radzę więc, nie przesadzić z nim, a to co zostanie zjeść na deser po obiedzie :)

Najlepiej też, aby tort przed podaniem postał w lodówce przez kilka godzin, aby krem lekko stężał i beza namiękła od niego. Biszkopt i bezę można upiec dzień wcześniej.

Z podanej porcji otrzymacie tort o średnicy 24 cm.

Jeśli lubicie chałwę, to zróbcie sobie również sernik chałwowy albo ciasto chałwowe bez pieczenia :)

 

tort chałwowy

chałwowy2

chałwowy3

chałwowy4

chałwowy5

 

 

tort chałwowy

Tort chałwowy z bezowym środkiem :)

Wypieki Beaty
4 z 5 ocen

Składniki
  

biszkopt kakaowy:

beza sezamowa:

krem chałwowy:

Instrukcja
 

wykonanie biszkoptu:

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka). Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane. Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  • Przekrój ciasto na pół - jeśli trzeba odetnij "czapeczkę", aby tort był równiejszy.

wykonanie bezy sezamowej:

  • Wymieszaj razem sezam, obie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj do nich cukier i miksuj, aż nie będzie czuć kryształków. Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Przełóż do przygotowanej tortownicy (o średnicy 24 cm). Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut. Po upieczeniu wystudź i dopiero wtedy wyjmij z foremki.

wykonanie kremu:

  • W garnku zagotuj około 350 - 400 ml mleka. Pozostałe składniki (poza masłem i chałwą), połącz z resztą mleka i dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż powstanie budyń. Odstaw masę do wystudzenia (jeśli na wierzchu położysz kawałek folii spożywczej, albo "woreczek śniadaniowy, to nie powstanie na nim twarda "skorupka:)).
  • Do wystudzonego kremu dodaj w porcjach miękkie masło i dokładnie miksuj całość, na koniec dodaj po łyżce chałwę i też dokładnie zmiksuj masę. Krem można teraz jeszcze dodatkowo schłodzić, aby się lepiej rozmarowywał.

złożenie tortu:

  • Jeden z blatów biszkoptowych połóż na paterze. Nasącz go według uznania (ja użyłam osłodzonej herbaty z dodatkiem amaretto) i nałóż na niego część kremu chałwowego (jeśli będzie go za dużo, to może wyciec bokiem pod ciężarem reszty tortu). Teraz połóż blat bezowy i na jego wierzch ponownie nałóż krem. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Nasącz go i pokryj cały tort pozostałą częścią kremu.
  • Udekoruj według uznania - ja cały obsypałam płatkami migdałowymi, ale możesz też użyć pokruszone sezamki, suszone owoce i bakalie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!