Przepis na tort z kremem chałwowym i z bezą w środku :)

Szukałam jakiegoś ciekawego i oryginalnego tortu na moje 35 urodziny (w końcu trzeba to jakoś godnie uczcić ;)).

Po poszukiwaniach stanęłam przed wyborem jednej z trzech propozycji – tortu egipskiego, orzechowego i chałwowego.

Wygrał tort chałwowy, bo uwielbiam chałwę, a przy okazji miałam puszkę tego przysmaku przywiezioną z jednej z wycieczek przez znajomych.

Ale nie bójcie się – jeszcze na pewno wrócę do tych pozostałych tortów :)

Martwiłam się trochę ilością kremu podaną w przepisie – myślałam, że jest go zdecydowanie za mało.

Otóż nie da się użyć zbyt dużo kremu, bo jest bardzo leciutki i wycieka bokami, gdy jest go za dużo :(

Radzę więc, nie przesadzić z nim, a to co zostanie zjeść na deser po obiedzie :)

Najlepiej też, aby tort przed podaniem postał w lodówce przez kilka godzin, aby krem lekko stężał i beza namiękła od niego.

Biszkopt i bezę można upiec dzień wcześniej.

Z podanej porcji otrzymacie tort o średnicy 24 cm.

Jeśli lubicie chałwę, to zróbcie sobie również sernik chałwowy albo ciasto chałwowe bez pieczenia :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.15 z 7 ocen
Postaw mi kawę

 

tort chałwowy

chałwowy2

chałwowy3

chałwowy4

chałwowy5

 

 

Tort chałwowy z bezowym środkiem przepis

tort chałwowy

Tort chałwowy z bezowym środkiem :)

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły czekoladowy tort z kremem chałwowym i sezamową bezą.
4.15 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 20 minut
4 godz
Czas całkowity 6 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Składniki

biszkopt kakaowy:

beza sezamowa:

krem chałwowy:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
    2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki kakao, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę razem z cukrem (możesz najpierw ubić same białka, potem dodać do nich cukier, a na koniec pojedynczo żółtka).
    5 jajek, 3/4 szklanki cukru
  • Wyłącz mikser. Do masy jajecznej dodaj w porcjach mąkę z kakao i mieszaj całość delikatnie łopatką.
  • Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw nieposmarowane.
  • Przelej ciasto do tortownicy i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut – sprawdź patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
  • Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia (w tortownicy) i dopiero, gdy będzie zimy, to zdejmij z niego obręcz foremki.
  • Przekrój ciasto na pół - jeśli trzeba odetnij "czapeczkę", aby tort był równiejszy.

beza sezamowa:

  • Wymieszaj razem sezam, obie mąki i proszek do pieczenia.
    0,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżki mąki pszennej, 150 g ziaren sezamu, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    3 białka
  • Stopniowo dodawaj do nich cukier i miksuj, aż nie będzie czuć kryształków.
    100 g cukru
  • Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Przełóż do przygotowanej tortownicy (o średnicy 24 cm).
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35 minut.
  • Po upieczeniu wystudź i dopiero wtedy wyjmij z foremki.

krem chałwowy:

  • W garnku zagotuj około 350 - 400 ml mleka.
    500 ml mleka
  • Pozostałe składniki (poza masłem i chałwą), połącz z resztą mleka i dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
    3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 g cukru, 4 żółtka
  • Wlej mieszaninę do gotującego się mleka i mieszaj aż powstanie budyń.
  • Odstaw masę do wystudzenia (jeśli na wierzchu położysz kawałek folii spożywczej, albo "woreczek śniadaniowy, to nie powstanie na nim twarda "skorupka:)).
  • Do wystudzonego kremu (ale w temperaturze pokojowej) dodaj w porcjach miękkie masło i dokładnie miksuj całość.
    100 g masła
  • Na koniec dodaj po łyżce chałwę i też dokładnie zmiksuj masę.
    200 g chałwy
  • Krem można teraz jeszcze dodatkowo schłodzić, aby się lepiej rozsmarowywał.

złożenie tortu:

  • Jeden z blatów biszkoptowych połóż na paterze.
  • Nasącz go według uznania (ja użyłam osłodzonej herbaty z dodatkiem amaretto).
  • Nałóż na niego część kremu chałwowego (jeśli będzie go za dużo, to może wyciec bokiem pod ciężarem reszty tortu).
  • Teraz połóż blat bezowy i na jego wierzch ponownie nałóż krem.
  • Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Nasącz go i pokryj cały tort pozostałą częścią kremu.
  • Udekoruj według uznania - ja cały obsypałam płatkami migdałowymi, ale możesz też użyć pokruszone sezamki, suszone owoce i bakalie.
  • Schowaj tort do lodówki na kilka godzin.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znaleziony na blogu Desernik