Ślimaczki z jagodami i mascarpone
Przepis na drożdżowe ślimaczki z jagodami i mascarpone
Dziś u mnie będzie niezwykle pysznie, słodko i letnio, a to za sprawą przepysznych drożdżowych zawijanych bułeczek z jagodami i serkiem mascarpone. Puszyste ciasto drożdżowe rozwałkowałam na płasko, nałożyłam serek i jagody i razem zwinęłam jak roladę. Po pokrojeniu otrzymałam smakowite słodkie ślimaczki jagodowe. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ślimaczki z jagodami i serkiem mascarpone przepis krok po kroku
Jeśli macie jagody i serek mascarpone, to już dziś upieczcie te przepyszne, lekkie i puszyste drożdżówki z jagodami i serkiem mascarpone.
Ślimaczki z jagodami i mascarpone przepis
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto do ślimaczków
składniki na nadzienie do ślimaczków drożdżowych
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki cukru pudru (- lub do smaku)
- 200-250 g jagód
składniki na lukier do ślimaczków z jagodami
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 50 ml śmietanki 12% (płynnej (można zastąpić mlekiem – jego będzie potrzeba mniej))
- aromat pomarańczowy (kilka kropel)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe ślimaczki z jagodami i mascarpone
- Drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru i zamieszaj, wlej ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 70 ml mleka
- W dużej misie umieść mąkę, jajko, olej i aromat pomarańczowy, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (będzie dość gęste).250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 ml oleju, 0,5 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć, wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości około pół centymetra wielkość około 45/20 cm.
- Mascarpone zmieszaj z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem, posmaruj nim dokładnie całą powierzchnię ciasta.125 g serka mascarpone, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki cukru pudru
- Na wierzch wysyp jagody.200-250 g jagód
- Ostrożnie zwiń ciasto w rulon – wzdłuż dłuższego boku.
- Potnij ciasto na 8 kawałków.
- Ułóż bułeczki w formie (około 20/25 cm) – przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
- Piecz bułeczki przez około 25 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
- Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru płynną śmietankę lub mleko – dodawaj je stopniowo, aż lukier będzie gęsty, ale już spływający z łyżki. Możesz dodać odrobinę aromatu pomarańczowego dla smaku.150 g cukru pudru, 50 ml śmietanki 12%, aromat pomarańczowy
- Lukrem polej bułeczki.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżówki z mascarpone i jagodami – uwagi
Muszę się przyznać, że miałam wcale nie robić przepisu na te ślimaczki z jagodami i mascarpone. Upiekłam je tak po prostu – bo były jagody, bo uwielbiam jagodzianki, bo moja rodzina uwielbia jagodzianki. A że przepisów na różne jagodzianki jest już troszkę na blogu, to stwierdziłam, że nie będę dodawać kolejnego.
Tylko, jak przyszło co do czego…
Gdy jagodzianki wyjechały z piekarnika, gdy się dobrałam do pierwszej …..
Stwierdziłam, że one są tak boskie, że muszę, MUSZĘ się z wami podzielić tym przepisem.
Upieczcie te drożdżówki z jagodami i mascarpone i napiszcie jak wam one smakują.
A inne wersje tych przepysznych bułeczek też koniecznie upieczcie – wypróbujcie jagodzianki na maślance, z białą czekoladą, z twarogiem i najprostsze z kruszonką.
Ps. Zamiast mascarpone możecie też użyć inny lekki twarożek – może być riccota, serek typu bieluch itp.
Zajrzyjcie również do moich innych przepisów na ciasta drożdżowe – znajdziecie tam wiele pysznych inspiracji.
Polecane przepisy na ciasta z jagodami
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z jagodami. Znajdziecie na blogu nie tylko przepisy na drożdżowe jagodzianki, ale również na bezy, babki i kruche ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżowe ślimaczki z jagodami
Przepis na pyszne drożdżówki zwijane z jagodami i nadzieniem twarożkowym z serka mascarpone. Te proste jagodzianki przygotujecie bez problemów z moim dokładnym przepisem krok po kroku. Puszyste drożdżówki z jagodami smakują wybornie z aksamitnym serkiem mascarpone. A jagody i twarożek tworzą razem przepyszny duet, któremu trudno się oprzeć. Koniecznie polejcie jagodzianki po upieczeniu lekko pomarańczowym lukrem. Taki spływający, słodki i lepki lukier jest jak wisienka na torcie i ślimaczki z jagodami smakują z nim jeszcze lepiej!
Drożdżowe jagodzianki przepis
Jagodzianki z twarożkiem smakują tak dobrze, że może się okazać, że musicie szybko piec kolejną porcję bułeczek z jagodami. Czujcie się więc przeze mnie ostrzeżeni! Jeśli lubicie jagodzianki, a do tej pory jedliście głównie jagodzianki z kruszonką, to koniecznie wypróbujcie takie zwijane jagodzianki drożdżowe. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ślimaczki z jagodami i mascarpone. Jestem przekonana, że te bułeczki drożdżowe z jagodami skradną wasze serca i podbiją wasze podniebienia :)
Popatrzcie również na inne moje wypieki z jagodami - najdziecie tu przepisy na ciasta z jagodami i nie tylko :)