Spaghetti z łososiem i szpinakiem
Przepis na spaghetti z łososiem i szpinakiem
Zapraszam dziś na pyszny obiad, a serwuję makaron ze szpinakiem i łososiem wędzonym. Ten pełen smaku makaron będzie idealny również na szybki lunch, czy też na kolację. Koniecznie spróbujcie tego połączenia smaków! Spaghetti w tym wydaniu jest pełne smaku umami!
Spis treści
Przepis na spaghetti z łososiem i szpinakiem przepis krok po kroku
Jeśli szukacie przepisów pełnych smaku umami, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na spaghetti ze szpinakiem i łososiem!
Spaghetti z łososiem i szpinakiem przepis
Składniki
składniki na spaghetti umami z łososiem i szpinakiem
Instrukcja
Jak zrobić umami spaghetti z łososiem i szpinakiem
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu (odlej trochę wody, w której gotował się makaron).250 g makaronu
- Na dużej patelni podgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i go krótko podsmaż.oliwa, 2-3 ząbki czosnku
- Dodaj makaron i trochę wody z gotowania makaronu, wrzuć pokrojone pomidory oraz pokrojonego w paski łososia, dodaj szpinak i wymieszaj.100 g łososia, 3-4 suszone pomidory, 2 garście szpinaku
- Na koniec dodaj tarty parmezan i dokładnie wymieszaj.50 g parmezanu
- Posól i popieprz spaghetti do smaku.sól i pieprz
- Podawaj od razu – makaron udekoruj płatkami parmezanu.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Umami spaghetti ze szpinakiem i łososiem – uwagi
Dziś mam dla was fajną propozycję obiadową :)
To danie aż pachnie dla mnie latem i wakacjami – takimi włoskimi wakacjami :D
Zapraszam na przepyszne spaghetti z łososiem i szpinakiem a także z suszonymi pomidorami.
Składniki są niezmiernie proste – tak samo jak przygotowanie – za to bardzo smakowite.
Wędzony łosoś, świeże liście szpinaku i obłędne suszone pomidory w oleju.
Nie wiem, czy wiecie, że produkty użyte do tego spaghetti są o smaku umami?
Znacie, czy też słyszeliście już o smaku umami?
Umami został uznany za piąty smak i pojawia się obok słonego, słodkiego, kwaśnego i gorzkiego.
Smak ten odkrył japoński naukowiec i nazwał go umami, co oznacza „pyszny” :D
Źródłem smaku umami jest kwas glutaminowy, który znajdziemy w dojrzałych pomidorach (również tych suszonych), w sosie sojowym, grzybach, parmezanie, orzechach, grzybach, czy właśnie w łososiu wędzonym.
Sam smak jest trudny do scharakteryzowania, ale określany jest jako głęboki, mocny i bogaty – zresztą jeśli lubicie, któryś z powyższych produktów, to mniej więcej wiecie o co chodzi :)
Moje włoskie spaghetii stworzyłam z kilku produktów bogatych w kwas glutaminowy, więc nie może być ono inne niż po prostu „pyszne” :D
Zapraszam was na równie pyszne spaghetti z kurkami i szpinakiem :)
Ps. Podaję przepis na dwie porcje.
Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możesz sobie łatwo zapisać na później i wrócić do nich wtedy kiedy potrzebujesz :)
Polecane przepisy na spaghetti
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne spaghetti idealne na posiłek dla całej rodziny. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na spaghetti z łososiem i szpinakiem
Przepis na obiad w stylu włoskim - na pyszne spaghetti z łososiem i szpinakiem. Do tego parmezan, suszone pomidory w oleju i czosnek. Danie obiadowe palce lizać! Ten prosty makaron ze szpinakiem będziecie mieli gotowy w około pół godziny. Taki szybki przepis na obiad przyda się gdy macie mało czasu na gotowanie. Jeśli nie macie świeżego szpinaku, to możecie użyć mrożony.
Spaghetti ze szpinakiem przepis
Prosty i szybki obiad w pół godziny jest możliwy! Wystarczy przygotować taki pyszny makaron ze szpinakiem i łososiem. A jeśli nie lubicie któregoś z tych składników, to wypróbujcie inne przepisy na spaghetti z mojego bloga. Znajdziecie tu między innymi spaghetti cukiniowo-pomidorowe, spaghetti aglio olio, spaghetti z zielonym groszkiem, makaron z sosem z suszonych pomidorów, warzywne spaghetti z batata albo makaron z kurkami i szpinakiem. Wszystkie przepisy polecam!