Świąteczna rolada piernikowa
Przepis na bożonarodzeniową piernikową roladę z powidłami
Dziś na blogu rozgościła się przepyszna świąteczna rolada piernikowa. To niezwykłe ciasto to puszysty biszkopt z piernikową nutą zawinięty z lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi oraz obłędnym kremem piernikowym z białą czekoladą. Całość tworzy niezwykle bożonarodzeniowe ciasto, któremu nie oprze się nikt! Zobacz mój przepis ze zdjęciami krok po kroku oraz obejrzyj krótki film z przygotowań, gdzie pokazuję jak zrobić roladę z kremem piernikowym i koniecznie zrób to ciasto na nadchodzące święta Bożego Narodzenia.
Spis treści
Bożonarodzeniowa rolada piernikowa przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na niezwykłe świąteczne ciasto, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również prezentuje się niezwykle okazale, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Świąteczna rolada piernikowa przepis z filmem
Wyposażenie
- Duża forma do pieczenia o wielkości około 30/40 cm.
Składniki
składniki na krem piernikowy
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka żelatyny (plus trochę zimnej wody)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszek lub granulki)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 200 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
składnik na biszkopt piernikowy
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 4 łyżki oleju
dodatkowe składniki
- ok 140 g powideł śliwkowych
- świąteczne dekoracje
Instrukcja
Jak zrobić piernikową roladę z kremem krok po kroku
Krok 1 – wstępne przygotowanie kremu
- Zacznij od kremu, bo będzie potrzebował czasu na schłodzenie – zagrzej mocno śmietanę kremówkę.200 ml śmietany kremówki
- Do gorącej kremówki dodaj żelatynę namoczoną w zimnej wodzie i lekko napęczniałą – wymieszaj dokładnie.1 łyżeczka żelatyny
- Dodaj do kremówki rozpuszczalną kawę (proszek) oraz przyprawę do piernika – wymieszaj.2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Białą czekoladę połam na kawałki, dodaj do śmietany i mieszaj do rozpuszczenia – jeśli masa ma dalej grudki, to możesz ją dodatkowo zmiksować ręcznym blenderem.200 g białej czekolady
- Ostudź śmietanę z czekoladą, a następnie schowaj do lodówki aby się porządnie schłodziła i mocno zgęstniała – najlepiej na około 6 godzin albo nawet na całą noc.
Krok 2 – przygotuj biszkopt piernikowy
- Formę do pieczenia biszkopta wyłóż na dnie papierem do pieczenia, a boki zostaw puste i suche.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg) albo 180 stopni (góra/dół).
- Przesiej razem przez sitko mąkę, kakao i przyprawę do piernika.100 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Białka zmiksuj z cukrem mikserem – ja miksuję kilka minut na najwyższych obrotach miksera – aż otrzymam białą, gęstą i lśniąca masę – jak na bezę.4 białka, 100 g cukru
- Dodaj żółtka i albo zmiksuj krótko na najniższych obrotach miksera, albo wymieszaj łyżką.4 żółtka
- Dodaj porcjami przesianą mąkę i krótko zmieszaj mikserem albo łyżką
- Wlej olej i krótko zmiksuj.4 łyżki oleju
- Przełóż biszkopt do formy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 12 minut – do suchego patyczka.
Krok 3 – przygotowanie rolady
- Na blacie kuchennym ułóż czysty ręcznik kuchenny i posyp go cukrem pudrem.
- Wyjmij upieczony biszkopt z piekarnika, od razu ostrym nożem odetnij go od boków foremki.
- Wyjmij gorący biszkopt razem z papierem z foremki i ułóż do góry nogami na ręczniku z cukrem pudrem. Delikatnie zdejmij papier do pieczenia ze spodu biszkopta.
- Delikatnie i ostrożnie zwiń biszkopt w rulon – razem z ręcznikiem.
- Zostaw tak ciasto do zupełnego ostudzenia.
Krok 5 – przygotowanie kremu piernikowego
- Schłodzony krem z białej czekolady przełóż do większej miski i zmiksuj mikserem na puszysto przez kilka minut – u mnie to były 3 minuty.
- Dodaj porcjami serek mascarpone do ubitego kremu i zmiksuj krótko – do połączenia.250 g serka mascarpone
- Odłóż około 1/3 kremu do późniejszej dekoracji – ja przełożyłam go do rękawa cukierniczego z założoną dużą tylką w kształcie gwiazdy.
Krok 6 – wykończenie rolady
- Na blacie ułóż większy kawałek folii spożywczej.
- Ostrożnie odwiń biszkopt z ręcznika – uważaj aby ci nie popękał i ułóż na folii.
- Posmaruj wierzch biszkopta powidłami śliwkowymi.ok 140 g powideł śliwkowych
- Wyłóż krem piernikowy i rozsmaruj po biszkopcie.
- Ostrożnie – pomagając sobie folią – zwiń biszkopt w rulon.
- Owiń ciasto folią i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę.
Krok 6 – dekorowanie rolady
- Wyjmij schłodzoną roladę z lodówki i odwiń z folii.
- Ułóż ciasto na podłużnym talerzu.
- Udekoruj z wierzchu odłożonym kremem.
- Możesz ciasto dodatkowo posypać cukrową posypką albo dodać świąteczne czekoladki lub pierniczki.świąteczne dekoracje
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Świąteczna piernikowa rolada z powidłami – uwagi
Moje dzisiejsze ciasto – rolada piernikowa, to idealne ciasto na Boże Narodzenie. Do tego muszę przyznać, że smakowało obłędnie. Nawet mój syn powiedział, że ciasto jest rewelacyjne, a to się mu nie zdarza zbyt często :) Znaczy chwalenie mnie i moich ciast ;) Już to jest dla mnie niezłą rekomendacją i jeśli uwielbiasz delikatnie piernikowe ciasta ze słodkim kremem, przełamane lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi, to koniecznie upiecz to ciasto na nadchodzące święta!
Na blogu jest już wyjątkowa czekoladowa rolada Yule Log – z kremem czekoladowym, a teraz dołącza do niej ta przepyszna rolada z powidłami i kremem piernikowym. Obydwie polecam na Boże Narodzenie.
Składniki niezbędne do przygotowania piernikowej rolady
Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- biała czekolada – podstawą kremu piernikowego jest biała czekolada, kupując ją zwróć uwagę na jej gramaturę, bo producenci (np. Wedel) mają zaniżone opakowania i często jest to tylko 80 lub 90 g czekolady, ja tu najbardziej polecam czekoladę z Lidla – z ich marki Fin Carre
- śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30 % (użyłam Łaciatą), możesz też użyć śmietankę 36%, ale wybierz taką płynną, a nie gęstą jak śmietana
- mascarpone – to kremowy włoski serek, bez problemu dostaniesz go w każdym Lidlu, Biedronce i większych sklepach, niestety nie bardzo jest go czym zastąpić w kremie, ale w ostateczności możesz użyć tłusty twaróg do serników z wiaderka – ale taki dobrej jakości jak Piątnica, czy Mój Ulubiony z Wielunia – nie może to być President, czy też tańsze twarogi z dyskontów!
- żelatyna – ja używam żelatyny w proszku (moja jest 180 bloom), jeśli nie masz żelatyny, to możesz z niej zrezygnować, pamiętaj tylko wtedy o tym, żeby porządnie i długo schłodzić czekoladę rozpuszczoną w kremówce, aby krem dobrze zgęstniał przed ubijaniem, żelatyna dodana do kremu sprawia, że krem szybciej się ścina i potem lepiej trzyma konsystencję.
- przyprawa do piernika – ja jak zwykle polecam przygotowanie domowej przyprawy do piernika – najlepiej z mojego przepisu ;) ale jeśli nie masz czasu i składników na przyprawę, to kup ją w sklepie – ale koniecznie zwróć uwagę na skład! Większość przypraw ma w sobie głównie mąkę pszenną, czasem jeszcze cukier lub kakao. Nie kupuj takiej przyprawy! Nie potrzebujesz mąki w twoim kremie! Dodatkowo taka przyprawa jest mało aromatyczna, bo zawiera niewiele faktycznych przypraw. Z takich gotowych przypraw polecam firmę Kotanyi – tylko wybierz przyprawę do piernika, a nie do grzanego wina, bo tam jest dodany cukier.
- powidła – ja użyłam sklepowe powidła, ale jeśli masz takie domowe, to będą jeszcze lepsze!
Jak zrobić roladę piernikową?
Aby sobie ułatwić pracę nad ciastem warto podzielić sobie przygotowania na etapy. Ze względu na długie schładzanie czekolady rozpuszczonej w kremówce najlepiej zrobić ją wieczorem dzień wcześniej. Wtedy po przygotowaniu schowaj ją do lodówki i niech się schładza przez całą noc. Biszkopt do rolady potrzebny jest świeży i już trzeba „pracować” nad takim gorącym, wyjętym prosto z piekarnika. Dlatego jego upiecz w dniu, kiedy będziesz robić całą roladę.
Biszkopt po upieczeniu trzeba zwinąć w rulon razem z ręcznikiem kuchennym i ostudzenie go w ten sposób. To zapewni mu potem utrzymanie kształtu i zapobiegnie pękaniu biszkopta. Jeśli wystudzisz go na płasko, to potem będziesz mieć duży problem ze zwinięciem go w roladę.
Ja jeszcze lubię dodatkowo schłodzić zawiniętą roladę (bez dekoracji) w lodówce przez godzinę albo dwie. W tym czasie biszkopt i krem „docierają się” i rolada nabiera stabilności. Dopiero taką schłodzoną roladę zaczynam dekorować. Wtedy już można ją od razu podać albo schować do lodówki.
Jak przechowywać roladę piernikową?
Roladę najlepiej przechowywać w lodówce – możesz ją dodatkowo przykryć kloszem, albo włożyć w pojemnik z przykrywką, tak aby nie chłonęła lodówkowych zapachów. Odpowiednio zabezpieczoną roladę możesz również trzymać na balkonie, jeśli temperatura nie jest poniżej 0 stopni ;)
Mam nadzieję, że taka świąteczna rolada piernikowa z powidłami i kremem piernikowym zasmakuje tobie i twoim bliskim tak samo jak nam :) Jeśli skorzystasz z przepisu będzie mi niezwykle miło, jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je łatwo zapisać sobie na później.
Polecane przepisy na rolady
Na blogu znajdziesz również inne przepisy na pyszne rolady z różnymi kremami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu. Zapraszam!
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Rolada piernikowa z powidłami przepis
Jeśli szukasz przepisu na bożonarodzeniowe ciasto, które zrobi efekt WOW na świątecznym stole, to koniecznie wypróbuj przepis na piernikową roladę. Ciasto jest super puszyste, fajnie wilgotne i przepyszne. Połączenie korzennej przyprawy do piernika i lekko kwaskowych powideł śliwkowych sprawia, że to idealne ciasto na Boże Narodzenie. Do tego forma ciasta przygotowana jako rolada sprawia, że ciasto prezentuje się wręcz zjawiskowo. Udekoruj swoją roladę świątecznymi niedużymi czekoladkami albo małymi pierniczkami, a na pewno zachwycisz wszystkich!