Syrop imbirowy
Przepis na syrop z imbiru – szybki i prosty
Tej zimy przygotujcie razem ze mną prosty i pyszny syrop. Ten syrop zrobiony jest ze świeżym imbirem, miodem i cynamonem. Możecie go dodać do herbaty, a wspaniale was rozgrzeje. Ale równie dobrze sprawdzi się do kawy :) Zobaczcie więc mój przepis i dowiedzcie się jak zrobić syrop z imbiru.
Spis treści
Syrop imbirowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne syropy, które możesz dodać do herbaty czy też innych napojów, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Syrop imbirowy przepis
Składniki
składniki na syrop imbirowy
- 85 g miodu ((1/4 szklanki) )
- 3 łyżki melasy (- ostatecznie może być miód)
- 2,5 cm imbiru (świeżego korzenia )
- 2 laski cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 320 ml wody
Instrukcja
Jak zrobić syrop imbirowy
- Wszystkie składniki umieść w rondelku – imbir obierz i pokrój w plastry.85 g miodu, 3 łyżki melasy, 2,5 cm imbiru, 2 laski cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 320 ml wody
- Gotuj syrop przez około 10 minut.
- Wyłącz gaz i poczekaj aż syrop ostygnie.
- Przelej go przez sitko (albo wyjmij po prostu cynamon i imbir) do buteleczki.
- Przechowuj w lodówce przez około 2 tygodnie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Syrop imbirowy – uwagi
Imbir w okresie jesienno-zimowym rozgaszcza się w mojej kuchni na dobre.
Zarówno jako przyprawa (mielona) jak również jako świeży korzeń – lubię go dodawać do herbaty, do wody z sokiem cytrynowym, do grzanego wina.
W tym roku przygotowałam sobie domowy syrop imbirowy (do tej pory kupowałam sobie taki w sklepie, ale co domowy, to domowy).
Syrop jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, ale oprócz świeżego korzenia imbiru będziecie do niego potrzebować melasę.
Melasa to gęsty prawie czarny syrop uzyskiwany podczas produkcji cukru.
Możecie ją nabyć w większych marketach, a bez problemu w internecie – np. allegro.
Ogólnie polecam jej zakup, bo przyda się wam do pieczenia pierniczków, ciast piernikowych albo chleba :)
Taki syrop imbirowy możecie dodawać do herbaty, do kawy, wina, a nawet przygotować z nim drinki :D
Z przepisu otrzymacie około 300 ml syropu – możecie go przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na syrop z imbiru i cieszcie się jego smakiem przez całą zimę.
Przepis na syrop znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na domowe syropy
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na syropy idealne jako dodatek do różnych napojów. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Syrop z miodu i imbiru przepis
Przygotujcie sobie syrop z imbiru, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do rozgrzewającej herbaty, do kawy, albo nawet do grzanego wina. Proste i szybkie przygotowanie to zaleta tego przepisu. Bo gotowanie zajmie wam raptem 10 minut! Fajnie jeśli macie w domu melasę, ona dodaje syropowi głębokiego ciemnego koloru i lekko kawowego smaku. Jeśli jednak jej nie macie, to użyjcie więcej miodu.
Jak zrobić syrop z imbiru?
Zobaczcie mój prosty i szybki przepis i zobaczcie jakie to łatwe! Gotowy syrop imbirowy ostudźcie i przelejecie do buteleczki. Przechowujcie go lodówce i używajcie jak najczęściej :) Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na różne napoje. Znajdziecie tam coś dla siebie.