Szarlotka z jabłkami
Przepis na szarlotkę na kruchym cieście
Dziś mam dla was klasyczny przepis na tradycyjne polskie ciasto. To najlepsza szarlotka z jabłkami pieczona pomiędzy dwoma warstwami pysznego kruchego ciasta. Do tego masa pysznych i delikatnych jabłek. Jesienią i zimą aromatyczne i ciepłe ciasto z jabłkami to idealny dodatek do kawy czy herbaty. Gorąco polecam!
Spis treści
Szarlotka z jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche szarlotki, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Taka szarlotka podana na ciepło z gałką lodów, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Szarlotka z jabłkami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/30 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do szarlotki
- 400 g mąki pszennej ((2 i 2/3 szklanki) )
- 70 g cukru ((1/3 szklanki))
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (- u mnie rozmiar L)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3-4 łyżki mleka (jeśli ciasto nie będzie się chciało zlepić)
- 160 g masła (miękkiego )
składniki na nadzienie jabłkowe do szarlotki
- 2 kg jabłek
- 1/3 szklanki cukru (- 70 g – lub do smaku)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu ((można dać więcej, jeśli ktoś lubi cynamon))
- 40 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ((opcjonalnie))
Instrukcja
Jak zrobić nadzienie jabłkowe do szarlotki
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko na kawałki.2 kg jabłek
- Wrzuć do garnka wszystkie składniki nadzienia (oprócz mąki) i dodaj około 1/4 szklanki wody. Duś jabłka, aż zmiękną.1/3 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/4 łyżeczki cynamonu, 40 g masła
- Na koniec dodaj mąkę (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj. Pogotuj jeszcze chwilkę i zestaw z ognia.2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić kruche ciasto do szarlotki
- Zagnieć razem wszystkie składniki (możesz to zrobić mikserem, albo malakserem).400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 łyżka cukru waniliowego, 3-4 łyżki mleka, 160 g masła
- Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie części.
- Rozwałkuj jedną z nich i wylep nią przygotowaną wcześniej foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia, albo posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą), ponakłuwaj ciasto kilkakrotnie.
- Podpiecz ciasto przez 10 minut w 180 stopniach (góra/dół).
- Na ciasto wyłóż masę jabłkową.
- Rozwałkuj drugą porcję ciasta i wyłóż na jabłka.
- Całość piecz około 30-35 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i odrobiny gorącej wody.
Prywatne
Krucha szarlotka z jabłkami – uwagi
Czy ja już wam mówiłam, że uwielbiam jabłka?
Pewnie mówiłam, co? :D
Jabłka jem codziennie, przynajmniej jedno, a najlepiej dwa. Pamiętam, że jak byłam młodsza, to potrafiłam wciągnąć kilogram dziennie – takich prosto z drzewa, pachnących słońcem.
Skoro tak pożeram jabłka, to jest zupełnie jasne, że ciastu z jabłkami też nigdy nie powiem „nie”.
Od jakiegoś czasu strasznie chciało mi się szarlotki z jabłkami – już za długo żadnej nie jadłam.
Nie wiedziałam jaką upiec, więc ciągle trwało to w zawieszeniu.
Niedawno na blogu Słodkie fantazje pojawił się wpis o szarlotce.
Ta szarlotka z jabłkami zyskała wiele dobrych opinii, więc postanowiłam ją wypróbować :)
Jak zrobić szarlotkę z jabłkami – porady
Półkruche ciasto robi się szybko, bo nie wymaga schładzania w lodówce. Wystarczy szybko je zagnieść albo nawet zmiksować, podzielić na dwie mniej więcej równe części, rozwałkować i jedną z nich wylepić dno formy do pieczenia. Tak przygotowaną foremkę z ciastem podpiekacie chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jabłka można przygotować samemu, albo wykorzystać kupną masę jabłkową, albo przygotowane wcześniej jabłka ze słoika.
Ja zapomniałam, że na półce stoją mi słoiki z zeszłego roku i zrobiłam ze świeżych jabłek. Dałam ich dużo i w konsekwencji masa lekko mi bokami przy jedzeniu wychodziła, ale ja nie narzekam, bo uwielbiam jabłka :)).
Jak przygotować jabłka do szarlotki?
Jakie jabłka użyć do szarlotki? Najlepsze będą takie twardsze jabłka – np. szara reneta, ja lubię też jabłka jonagold. Ale w zasadzie możecie użyć takie jakie macie w domu.
Jeśli robicie sami jabłka, to obierzcie je, przekrójcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie w kostkę i podduście aż się zaczną rozpadać. Jeśli lubicie większe kawałki jabłek w cieście, to wyłącznie grzanie zanim zaczną się rozpadać. Jabłka lekko studzicie i wykładacie na spód. Teraz jeszcze układacie na górze drugą część ciasta i pieczecie.
Ciasto po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, aby ładniej się prezentowało i było nieco słodsze.
Ciasto możecie jeść już po lekkim ostudzeniu – masa jabłkowa może być wtedy jeszcze mało ścięta, ale to w zupełności nie przeszkadza. Wraz z ostyganiem, jabłka powinny robić się bardziej zwarte.
Wypróbujcie ten przepis na szarlotkę na kruchym cieście, bo warto!
Pokochacie to delikatne ciasto i pyszną masę jabłkową. Do tego to ciasto na dużą blachę, więc ciasta wystarczy dla każdego. Zarówno dla domowników jak i gości. A jesienią taka szarlotka z jabłkami stanowi doskonały deser – myślę, że każdy się tu ze mną zgodzi :)
Upieczcie więc to ciasto już w ten weekend!
A potem – jeśli tak jak ja uwielbiacie ciasta z jabłkami i jabłka – przetestujcie inne moje przepisy na szarlotki i jabłeczniki. Szarlotka przepisy dla każdego – każdy znajdzie tu coś dla siebie :)
A tu moja szarlotka z jabłkami na starych zdjęciach.
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Jeśli lubisz ciasta z jabłkami i aromatyczne szarlotki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te rewelacyjne ciasta. Tu na szybko polecam takie trzy przepisy na jabłeczniki, które zasmakują każdemu!
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szarlotka z jabłkami przepis
Przepis na szarlotkę na cieście półkruchym to świetny pomysł na pyszne ciasto do kawy. Dwa blaty ciasta półkruchego a pomiędzy nimi masa prażonych jabłek - możecie użyć gotowe jabłka, albo samodzielnie poddusić jabłka. Dzięki dodatkowi proszku do pieczenia ciasto jest troszkę bardziej miękkie i nie kruszy się. Zaraz po upieczeniu masa jabłkowa jest jeszcze gorąca i lekko luźna, ale po ostygnięciu "ściąga" się. Takie ciasto z jabłkami idealnie smakuje z gałką lodów - spróbujcie koniecznie.
Przepis na szarlotkę
Zobaczcie mój przepis na półkruchą szarlotkę i sprawdźcie jak zrobić ciasto z jabłkami na cieście półkruchym. Upieczcie takie ciasto swojej rodzinie i zobaczcie jak szybko zniknie :) Przy okazji polecam wam przepis na szarlotkę z kruszonką - nieziemską w smaku! Mam nadzieję, że mój dokładny przepis opisany krok po kroku pozwoli wam przygotować to ciasto bez żadnych problemów. Prosta krucha szarlotka przepis dla każdego! Sami się przekonajcie jak wyśmienicie smakuje to ciasto. Jestem przekonana, że wasza rodzina i goście ją pokochają. Szczególnie jeśli podacie ją na ciepło z lodami. Wtedy to doskonały deser dla każdego!