Szarlotka z migdałową kruszonką
Przepis na placek jabłkowy z kruszonką migdałową
Zapraszam na przepyszną i bardzo prostą szarlotkę pieczoną z kruszonką, a to kruszonka z mąki migdałowej, która ma wspaniały smak i idealną chrupkość. Ta szarlotka zrobiona jest z prażonymi jabłkami, więc jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. Wszystkich domowników zachwyci smakiem takie kruche ciasto z jabłkami i kruszonką migdałową. Polecam!
Spis treści
Szarlotka z migdałową kruszonką przepis krok po kroku
Jeśli lubisz apetyczne szarlotki, które wręcz rozpływają się w ustach, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Szarlotka z migdałową kruszonką przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do szarlotki
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 100 g masła (zimnego )
- 1 jajko ( – użyłam rozmiar L)
- 1 łyżka cukru (- użyłam z wanilią – jeśli lubisz słodsze ciasta, to możesz dać dwie łyżki)
- 1 szczypta soli
- odrobina zimnej wody ( – opcjonalnie)
składniki na jabłkowe nadzienie do szarlotki
- 1 słoik jabłek prażonych ( – około 700-750 g – albo 6 większych jabłek + około 60 g masła + cukier (do smaku))
składniki na kruszonkę migdałową do szarlotki
- 50 g mielonych migdałów ((około pół szklanki) )
- 30 g mąki pszennej ((2 łyżki) )
- 30 g cukru ((2 łyżki) )
- ok 40 g masła
Instrukcja
Jak zrobić szarlotkę z migdałową kruszonką
- Przygotuj kruche ciasto – połącz ze sobą szybko składniki – mąkę, masło w kawałkach, jajko, sól i cukier.200 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 1 szczypta soli
- Jeśli ciasto jest zbyt sypkie to daj trochę zimnej wody.odrobina zimnej wody
- Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią, delikatnie spłaszcz i schłodź w lodówce przez godzinę.
- Jeśli nie używasz gotowych jabłek prażonych, to przygotuj nadzienie.1 słoik jabłek prażonych
- Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne, a owoce pokrój w kostkę.
- Przełóż jabłka na dużą patelnię, dodaj masło i cukier do smaku – smaż aż owoce się lekko rozpadną i zmiękną.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
- Wyłóż nim formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
- Nakłuj ciasto widelcem.
- Wyłóż jabłka.
- Przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki rozgnieć palcami, tak aby była lekko sypka.50 g mielonych migdałów, 30 g mąki pszennej, 30 g cukru, ok 40 g masła
- Posyp kruszonką wierzch jabłek.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut – aż będzie rumiana.
- Po upieczeniu lekko ostudź – ja podałam ją jeszcze na ciepło z lodami – wtedy masa jabłkowa była jeszcze "luźna".
- Po ostudzeniu masa bardziej zgęstnieje.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Migdałowa szarlotka – uwagi
Szarlotki i serniki, to ciasta, które najczęściej przewijają się przez mój piekarnik.
Ciasta z jabłkami wręcz uwielbiam i tą miłość przekazałam chyba razem z mlekiem mojej córce, bo ona nie przejdzie obojętnie obok szarlotki.
Ostatnio mi znowu jęczała, żeby jakąś upiec, więc zrobiłam taką na szybko – z gotowymi jabłkami prażonymi ze słoika.
Dla urozmaicenia smaku do kruszonki dodałam sporo mielonych migdałów i to był strzał w 10!
Do naszej szarlotki z migdałową kruszonką dobrałyśmy się, gdy była jeszcze gorąca, a nadzienie parzyło język.
Pożarłyśmy od razu po kawałku z gałką lodów, a potem jeszcze dokładeczkę :D
Moja krew!
Jeśli nie macie w domu słoika z jabłkami, to możecie wykorzystać świeże jabłka – w przepisie podaję, jak je przygotować. Taka szarlotka z mąki migdałowej na pewno zasmakuje każdemu!
A wszystkich maniaków ciast z jabłkami zapraszam do wypróbowania innych przepisów na szarlotki.
Polecane przepisy na kruchą szarlotkę
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na przepyszne szarlotki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szarlotka z migdałową kruszonką przepis
Zapraszam na pyszną i bardzo prostą szarlotkę przygotowaną z gotowymi prażonymi jabłkami. Możecie tu wykorzystać domowe prażone jabłka, albo takie ze sklepu. Ale jeśli nie macie jabłek prażonych, macie za to jabłka, to z moim przepisem przygotujecie idealne nadzienie do ciasta z jabłkami. Zobaczcie mój przepis na kruche ciasto z jabłkami i kruszonką migdałową i przygotujcie pyszne jesienne ciasto, które zachwyci wszystkich swoim smakiem.
Jabłecznik z kruszonką migdałową przepis
Przygotujcie razem ze mną przepyszne ciasto z jabłkami i podajcie je jeszcze na ciepło z gałką lodów. Ja osobiście uwielbiam ciepłą i aromatyczną szarlotkę z dodatkiem lodów. Dla mnie to deser idealny. Spróbujcie koniecznie i sami się przekonajcie. Przygotujcie jabłka do ciasta i upieczcie tą szarlotkę z migdałową kruszonką. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na kruche ciasta. Znajdziecie tu inne moje przepisy na jabłeczniki, ale również na ciasta z innymi owocami - jak chociażby kruche ciasto ze śliwkami, które świetnie się sprawdzi jesienią.