Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami
Przepis na tartę dyniową z bitą śmietaną i karmelem
Dziś prezentuje się Tobie tarta dyniowa. Taka krucha tarta z nadzieniem z dyni z aromatycznymi przyprawami, to tradycyjne ciasto z kuchni amerykańskiej nazywane Pumpkin Pie. W sezonie na dynię warto wykorzystać to pyszne warzywo do upieczenia między innymi takiej właśnie tarty.
Spis treści
Tarta z dynią i z sosem toffi przepis krok po kroku
Zobacz ten przepis na tradycyjną amerykańską tartę pieczoną z puree z dyni.
Tarta dyniowa z sosem toffi i orzechami przepis
Składniki
składniki kruchego spodu to tarty dyniowej
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 150 g masła (miękkiego )
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 1 szczypta soli
- 50 g cukru
- odrobina mleka (ciepłego (tylko tyle ile trzeba uzyskania odpowiedniej konsystencji))
składniki nadzienia dyniowego do tarty
składniki sosu karmelowego do tarty dyniowej
- 200 g mlecznych krówek ( albo toffi)
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 szklanka orzechów włoskich (posiekanych )
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do tarty dyniowej
- Z podanych składników (oprócz mleka) zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie będą chciały się dobrze połączyć, to dodaj po trochu ciepłego mleka.300 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 jajko, 1 szczypta soli, 50 g cukru, odrobina mleka
- Gdy ciasto będzie gładkie uformuj z niego kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny.
- Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj na wielkość odrobinę większą od foremki (aby móc wykleić też boki) i wyklej nim foremkę.
- Ciasto nakłuj, przykryj folią aluminiową i obciąż grochem albo fasolą.
- Ciasto podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach (góra/dół), a następnie ostudź.
Jak zrobić nadzienie z dyni do tarty dyniowej
- Oczyść dynię z pestek i włókieniek, podziel na mniejsze kawałki i ją ugotuj albo upiecz do miękkości (w 180 stopniach około 30-40 minut).ok 1-1,5 kg dyni
- Dynię obierz ze skórek, zmiksuj, albo przeciśnij przez praskę do ziemniaków i odciśnij nadmiar wody.
- Do przestudzonej dyni dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.2 jajka, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, 2 łyżki mleka, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki goździków
- Nadzienie nałóż na podpieczony spód i zapiecz w 200 stopniach (góra/dół) przez 15 minut. W tym czasie przygotuj sos toffi.
Jak zrobić sos toffee do tarty dyniowej
- Zagotuj mleko i rozpuść w nim cukierki.1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego, 200 g mlecznych krówek
- Wrzuć orzechy i wymieszaj.1 szklanka orzechów włoskich
- Sos będzie płynny, więc ostrożnie wylej go na ciasto – raczej nie zmieści się cały (mi się nie zmieścił). Jego resztę zostaw do polewania ciasta przy podawaniu :)
- Ciasto z polewą piecz jeszcze około 30 minut w 180 stopniach (góra/dół) – uważaj, aby sos się nie przypalił.
- Podawaj po przestudzeniu.
Prywatne
Tarta dyniowa Pumpkin Pie – uwagi
Miałam ostatnio trochę dyni, więc postanowiłam upiec z niej ciasto.
Chciałam wypróbować przepis na tartę dyniową z musem dyniowym, zapiekaną z sosem toffi i orzechami włoskimi – nie muszę dodawać, że głównie kusił mnie tu ten sos z orzechami :)
Najpierw przygotowałam sobie dzień wcześniej mus dyniowy.
Sam z siebie był smaczny, ale jakoś nie do końca mi pasował.
Trochę się obawiałam, że po upieczeniu nie będzie lepiej, ale na szczęście bardzo się pomyliłam :)
Ciasto dyniowe wyszło baaaaaardzo smaczne i trudno było poprzestać na jednym kawałku do kawy :)
Mogę go z całego serca polecić :)
Ja upiekłam go w foremce do tarty o średnicy 28 cm. Można też wykorzystać zwykłą tortownicę lub blaszkę kwadratową.
Jeśli lubicie warzywa w słodkich wypiekach, to zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z warzywami.
Ten przepis (z moimi zmianami) pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej „Pyszne ciasta i ciasteczka”.
Polecane przepisy na ciasta z dynią
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta dyniowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na dyniowe ciasto z orzechami
Zapraszam na kruchą tartę z nadzieniem z dyni oraz z sosem karmelowym z orzechami. To połączenie smaków jest rewelacyjne! Samo przygotowanie ciasta najlepiej podzielić sobie na etapy - najpierw przygotujcie puree z dyni i kruche ciasto. Ciasto możecie przechować w lodówce nawet dwa dni. Jak będziecie mieć kruche ciasto i puree z dyni, to już w zasadzie macie "z górki" :) Reszta to już przyjemność pieczenia :)
Dyniowa tarta przepis
Zobaczcie mój przepis na tartę z dynią i orzechami i przygotujcie ja na weekend dla swojej rodziny. Lekkie kruche ciasto, aromatyczne nadzienie z dyni z dodatkiem cynamonu, a do tego obłędnie pyszny sos karmelowy z orzechami włoskimi. Jeszcze tylko odrobina bitej śmietany i prawdziwa uczta gotowa. Dyniowe ciasto z orzechami to ciasto, które koniecznie trzeba upiec jesienią! Spróbujcie koniecznie! Zobaczcie również inne moje przepisy na tarty. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.