Tarta serowa z żurawinami
Przepis na kruchą tartę z nadzieniem twarogowym i żurawiną
Dziś u mnie pyszna krucha tarta serowa z żurawinami. Takie ciasto z twarogiem, to doskonały pomysł na Boże Narodzenie i nie tylko! Samo ciasto jest smakowite i wręcz rozpływa się w ustach! Spróbuj koniecznie i zaskocz swoich bliskich takim ciastem z żurawinami.
Spis treści
Tarta serowa z żurawinami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz serniki, to koniecznie przygotuj taką kruchą tartę i podaj ją z wyśmienitymi żurawinami.
Tarta serowa z żurawinami przepis
Wyposażenie
- Forma do tarty o średnicy około 28 cm.
Składniki
składniki na kruchy spód do tarty
- 150 g masła (miękkiego )
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 50 g mielonych migdałów (- około pół szklanki)
- 50 g cukru pudru (- 1/3 szklanki)
- ewentualnie odrobina mleka ((do nadania konsystencji))
składniki na masę serową do tarty
- 500 g serka mascarpone
- 2 jajka (- użyłam M)
- 100 g cukru (- pół szklanki )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowe składniki do tarty
- 200 ml kwaśnej śmietany ((użyłam 12 %))
- 2-3 łyżki cukru pudru ((do smaku))
- 1 słoiczek żurawin
Instrukcja
Jak zrobić kruchy spód do tarty
- Wszystkie składniki (oprócz mleka) umieść w misce i zagnieć ciasto – jeśli będzie taka potrzeba, to możesz dodać odrobinę mleka.150 g masła, 1 jajko, 250 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 50 g cukru pudru, ewentualnie odrobina mleka
- Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, to umieść je w foliowym woreczku i schłodź w lodówce przez 1-2 godziny (albo przez noc).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim przygotowaną blaszkę do tarty (ja użyłam takiej o średnicy 28 cm).
- Nadmiar ciasta odkrój – możesz z niego powycinać foremką małe ciasteczka i potem ozdobić nimi tartę, albo upiec oddzielnie i zjeść :)
- Ciasto nakłuj, połóż na wierzchu kawałek folii aluminiowej i obciąż ją fasolą, grochem, albo ryżem.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez 20 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź.
Jak zrobić masę serową do tarty sernikowej
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.500 g serka mascarpone, 2 jajka, 100 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód.
- Możesz brzegi tarty udekorować ciasteczkami wyciętymi z pozostałego ciasta.
- Piecz tartę w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 45-50 minut.
- Pod koniec pieczenia zmieszaj śmietanę z cukrem pudrem i wylać ją na upieczoną tartę – wtedy podpiecz ciasto jeszcze przez około 10 minut.200 ml kwaśnej śmietany, 2-3 łyżki cukru pudru
- Ciasto ostudź – możesz je schłodzić w lodówce.
- Przed podaniem nałóż na tartę żurawiny.
Prywatne
Krucha tarta sernikowa z żurawiną – uwagi
Tarty nie są tradycyjnym ciastem bożonarodzeniowym, ale to nie znaczy, że trzeba je z tego powodu dyskryminować :)
Dlatego dziś będzie przepyszna tarta serowa z żurawinami.
Mamy tu delikatne kruche ciasto z dodatkiem mielonych migdałów, kremową masę sernikową z serka mascarpone i żurawiny w sosie.
Mieszanka smaków jest niebywała – delikatny smak masy serowej świetnie się komponuje z wyrazistą żurawiną, która dodaje ciastu „charakteru”.
Tarta jest przepyszna, a do tego doskonale się prezentuje :)
Myślę, że zrobi furorę na każdym świątecznym stole.
Ps. Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie tarty. Znajdziesz na blogu zarówno te pieczone jak i takie bez pieczenia.
Polecane przepisy na ciasta z serem
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne serniki i ciasta z serem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na kruchą tartę sernikową
Zapraszam na tartę sernikową z żurawiną, która będzie doskonała na święta. Tu kruche ciasto zapieczone jest z lekką masą sernikową i podane z konfiturą z żurawiny. To połączenie smaków sprawia, że tarta sernikowa jest jednocześnie słodka i delikatnie kwaskowa. Koniecznie upiecz taką tartę z twarogiem dla swojej rodziny!