Tarta z gruszkami
Przepis na czekoladową tartę z gruszkami zapiekanymi w masie mascarpone
Dziś u mnie niezwykle apetyczna i pięknie się prezentująca tarta z gruszkami. Kruche czekoladowe ciasto zapieczone jest tu z puszystą masą mascarpone i nakrojonymi połówkami gruszek. To idealny pomysł na pyszne jesienne ciasto. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Krucha czekoladowa tarta z gruszkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kruche tarty pieczone z lekką masą i owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Tarta z gruszkami przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe kruche ciasto do tarty
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru ((może być cukier puder))
- 200 g masła (zimnego pokrojonego w małe kawałki albo startego na tarce na grubych oczkach)
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
składniki na masę mascarpone do tarty
- 250 g mascarpone
- 2 żółtka (z jajek rozmiar L)
- 2 białka
- 3 łyżki cukru pudru ( – albo do smaku)
- ok 3-4 gruszki ((zależy od ich wielości))
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe kruche ciasto do tarty
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – jeśli będziesz mieć problem z jego uformowaniem, to dodaj 1-2 łyżki bardzo zimnej wody.200 g mąki pszennej, 50 g cukru, 200 g masła, 2 żółtka, 2 łyżki gorzkiego kakao
- Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i schłodź przez około 30-60 minut (możesz je przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, wtedy wyjmij je około 15 minut wcześniej przez pieczeniem).
Jak zrobić masę mascarpone do tarty
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z żółtkami i cukrem.250 g mascarpone, 2 żółtka, 3 łyżki cukru pudru
- Białka ubij na sztywno, porcjami dodaj do serka i delikatnie wymieszaj.2 białka
Tarta z gruszkami wykończenie
- Kruche ciasto rozwałkuj na wielkość foremki (takiej około 26 cm średnicy) i wylep nim dno i boki foremki – nadmiar ciasta odkrój (możesz z niego wykroić foremką listki i udekorować nimi brzegi tarty).
- Ciasto nakłuj widelcem, a następnie podpiecz w 200 stopniach (góra/dół) przez 10 minut.
- Na podpieczony spód wylej masę serową i ułóż przekrojone na pół, wydrążone i nacięte gruszki.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni (góra/dół) i piecz tartę przez około 40 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Czekoladowa tarta mascarpone z gruszkami – uwagi
Ostatnio mój mąż uświadomił mi, że jedyna tarta z gruszkami jaka jest na blogu jest w wersji wytrawnej (swoją drogą tamta tarta jest przepyszna i bardzo ją Wam polecam – zajrzyjcie na tartę z serem pleśniowym).
Czym prędzej postanowiłam poprawę i tak oto na blog zawitała tarta z gruszkami na czekoladowym spodzie i z mascarpone :)
Spód jest lekki (nawet taki lekko wilgotny), do tego delikatna masa sernikowa i oczywiście gruszki – bardzo prosto, ale jednocześnie przepysznie i ładnie :)
Ja dodatkowo z pozostałego mi kruchego ciasta powycinałam wykrawaczką małe listki i oblepiłam nimi brzeg ciasta – taki prosty zabieg, a dzięki niemu tarta wygląda o wiele lepiej.
Swoją tartę przygotowałam w foremce o średnicy 26 cm.
Polecane przepisy na ciasta z gruszkami
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta pieczone z gruszkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy :
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tartę z gruszkami
Zapraszam dziś na przepyszną i prostą do zrobienia tartę pieczoną z mascarpone i gruszkami. Ta tarta to pyszny i kruchy czekoladowy spód, na który po podpieczeniu w piekarniku wylałam puszystą masę mascarpone i ułóżyłam połówki gruszek. Tak przygotowane ciasto upiekłam w piekarniku. Otrzymałam niezwykle apetyczną tartę, której nikt nie mógł się oprzeć! Koniecznie więc kup pyszne i soczyste gruszki i serek mascarpone i upiecz to ciasto jak najszybciej!