Truskawkowe shortcakes
Przepis na truskawkowe shortcakes, czyli ciastka z truskawkami i kremem
Truskawkowe shortcakes to klasyczne, uwielbiane nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również na całym świecie ciastka. Kruche i lekko puszyste shortcakes stanowią idealne połączenie z bitą śmietaną i owocami. Ja korzystając z sezonu na truskawki dodałam tu świeże, soczyste truskawki, które dodają ciastkom wyrazistego smaku i naturalnej słodyczy. Tak przygotowane i podane ciastka wyglądają fantastycznie i na pewno wzbudzą zachwyt u rodziny i gości!
Spis treści
Truskawkowe shortcakes przepis krok po kroku
Jeśli lubicie niezwykłe połączenia smakowe i lubicie delektować się pysznymi deserami, to te ciastka podane z bitą śmietaną i truskawkami na pewno Was zachwycą. Spróbujcie koniecznie!
Truskawkowe shortcakes przepis
Składniki
składniki na ciastka shortcakes
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 85 g masła (zimnego)
- 3/4 szklanki śmietany kremówki (zimnej – 180 ml)
- 2 żółtka (z jajek ugotowanych na twardo (ja o nich zapomniałam i nie dałam))
składniki na bitą śmietanę do shortcakes
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić ciastka shortcakes
- Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia.300 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g cukru
- Dodaj masło podzielone na kawałki i palcami rozgnieć całość na kruszonkę.85 g masła
- Żółtka jajek zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do ciasta (ja robiłam bez bo zapomniałam ;)).2 żółtka
- Dodawaj do ciasta po trochu zimną kremówkę i zagniataj ciasto aż zlepi się ładną kulkę.3/4 szklanki śmietany kremówki
- Rozpłaszcz ciasto lub lekko rozwałkuj na grubość 1,5-2 cm i wytnij szklanką krążki – moja szklanka miała 6 cm średnicy.
- Pozostałe ciasto szybko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij krążki.
- Ułóż krążki na desce z papierem do pieczenia – schowaj do lodówki na godzinę.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni (tryb góra-dół).
- Posmaruj wierzch ciastem rozpuszczonym masłem i posyp jedną łyżką cukru.1 łyżka masła
- Wstaw schłodzone ciastka i piecz około 15 minut – aż się zarumienią.
- Po upieczeniu ciastka ostudź.
Jak zrobić bitą śmietanę do ciastek
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
Jak podać shortcakes
- Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki – dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw aż lekko puszczą sok.250-300 g truskawek
- Przetnij shortcakes na pół, na każdy nałóż truskawki z sokiem oraz bitą śmietanę.
- Przykryj odkrojonym kawałkiem i podaj
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciastka shortcakes z truskawkami – uwagi
Truskawkowe shorcakes, to dosłownie tłumacząc „małe/niskie ciastka z truskawkami„.
Popularne są głównie w Stanach Zjednoczonych i są to tak w zasadzie półkruche ciastka.
Ale są na tyle wysokie, że można je przeciąć na pół.
Najczęściej takie przecięte shortcakes smaruje się bitą śmietaną i dodaje do nich pokrojone truskawki.
Poza sezonem truskawkowym możecie wykorzystać inne owoce.
Jak zrobić shortackes z truskawkami – wskazówki
Do przygotowania moich truskawkowych shortcakes wykorzystałam przepis Jamesa Bearda.
Wszystko zrobiłam ściśle trzymając się przepisu oprócz jednego elementu.
On w swoich ciastkach używa gotowane żółtka, które ściera na drobnej tarce do ciasta.
Ja też miałam zamiar je dodać.
Co najmniej ze trzy razy wstawałam od laptopa, aby wstawić jajka do gotowania i ciągle coś mnie rozpraszało.
W końcu zupełnie o nich zapomniałam.
Zrobiłam swoje truskawkowe shortcakes.
Zrobiłam zdjęcia i zjedliśmy ciacha.
I dopiero przygotowując wpis zobaczyłam, że zapomniałam o tych nieszczęsnych żółtkach!
Czy one wiele zmieniają w cieście? Nie wiem.
Następnym razem dam, to będę wiedziała.
Wam zostawiam wybór – z żółtkami lub bez ;)
Poza nieszczęsnymi żółtkami będziecie potrzebować zimną śmietanę kremówkę, zimne masło oraz mąkę i cukier.
Zimne składniki są tu kluczowe! Ciastka należy również schłodzić w lodówce przed pieczeniem.
Po upieczeniu shorcakes studzicie i wtedy podajecie z bitą śmietaną i truskawkami.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem oraz na domowe ciasteczka.
Polecane przepisy na proste ciastka idealne na deser
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na proste i szybkie ciastka, które będą doskonałe na deser po obiedzie, albo na słodką przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciastka z truskawkami i kremem
Zapraszam na popularne w Anglii i USA ciastka shortcakes, czyli niskie ciasta. Te ni to ciastka ni to ciasto zwykle podawane jest przekrojone i przełożone bitą śmietaną i owocami. Jak korzystając z sezonu truskawkowego przygotowałam swoje ciastka z truskawkami. Powiem wam, że to smakuje wspaniale. Takie shortcakes możecie podać na śniadanie albo na deser. Myślę, że jak podacie komuś ciastka z truskawkami na śniadanie do łóżka to zrobicie niezłe wrażenie :) Myślę, że się ze mną zgadzacie. Same ciastka shortcakes są bardzo proste do zrobienia. A przełożone bitą śmietaną i podane z truskawkami albo innymi owocami wyglądają i smakują rewelacyjnie!
Truskawkowe shortcakes przepis
Zobaczcie mój przepis na ciastka shortcakes i sprawdźcie jak zrobić ciastka z truskawkami i kremem idealne na śniadanie do łóżka i nie tylko ;) Takie shortcakes z truskawkami możecie przygotować jako niespodziankę na urodziny, albo na jakąś rocznicę. Możecie je oczywiście zjeść do weekendowej kawy :) A gdy skończy się sezon na truskawki to zróbcie te ciastka z innymi owocami. Myślę, że będą świetnie smakowały z jagodami :) Sprawdźcie jak smakują strawberry shortcakes i zróbcie je dla siebie i kogoś bliskiego :) Koniecznie zobaczcie również inne moje wypieki z truskawkami :)