Wiśniowe ślimaczki
Przepis na drożdżowe bułeczki z wiśniami
Zapraszam dziś na wiśniowe ślimaczki, czyli pyszne i puszyste bułeczki drożdżowe zawijane z soczystymi wiśniami. Moje drożdżówki po upieczeniu oblałam lukrem, który podkreślił smak lekko kwaskowych wiśni. Jeśli lubicie ciasta drożdżowe z owocami, to koniecznie upieczcie takie drożdżówki z wiśniami!
Spis treści
Wiśniowe ślimaczki drożdżowe przepis krok po kroku
Wszystkich wielbicieli wiśni i ciast z wiśniami zachęcam do wypróbowania tego przepisu!
Wiśniowe ślimaczki przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do ślimaczków
- 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 90 g oleju (lub rozpuszczonego masła)
- 70 g cukru (- 1/3 szklanki)
- 150 ml mleka (ciepłego – nie gorącego!)
składniki na nadzienie wiśniowe do ślimaczków
- około 700 g wiśni (wydrylowanych)
- 100 g cukru trzcinowego (- pół szklanki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonych migdałów ( lub 2 łyżki mąki kokosowej (użyłam mąkę kokosową))
składniki na lukier do ślimaczków
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 1 łyżka soku z cytryny
- woda (- do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić wiśniowe ślimaczki drożdżowe
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
- W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru, olej lub rozpuszczone i przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ma być gęste.450 g mąki pszennej, 2 jajka, 90 g oleju, 70 g cukru
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć.
- Wyjmij na blat podsypany mąką i rozwałkuj na placek o grubości max 1 cm.
- Do wiśni dodaj cukier, mąkę i mielone migdały (lub mąkę kokosową), wymieszaj.około 700 g wiśni, 100 g cukru trzcinowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mielonych migdałów
- Wyłóż owoce na rozwałkowane ciasto – rozłóż równomiernie.
- Ostrożnie zwiń ciasto razem z wiśniami w rulon.
- Ostrym nożem odcinaj plastry ciasta – o grubości około 3 cm.
- Układaj je w przygotowanej formie (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) – ja użyłam taką o wielkości 24/24 cm.
- Foremkę z drożdżówkami przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
- Wyrośnięte bułeczki piecz w 180 stopniach (góra-dół) lub w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut – aż bułeczki będą rumiane.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Aby przygotować lukier do cukru pudru dodaj sok z cytryny i dodaj odrobinę wody (jeśli lukier jest zbyt gęsty) – lukrem polej bułeczki.150 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, woda
Prywatne
Drożdżówki z wiśniami – uwagi
Dziś mam dla Was wiśniowe bułeczki z ciasta drożdżowego – mega pyszne :)
Lekkie ciasto drożdżowe zwinięte z masą wiśni – prawdziwą masą.
Mój mąż aż się dopytywał, czy nie przesadzam, a okazało się, że warto było, bo wiśnie są wszędzie , wyglądają z każdego kawałeczka i smakują obłędnie :D
Do tego moje drożdżowe bułki z wiśniami polałam dużą ilością lukru, więc były słodziutkie, lepkie i kuszące.
Mnie kusiły ogromnie i ciągle je podskubywałam – zupełnie nie mogłam się im oprzeć!
Co prawda drylownica się nie popisała i było sporo pestek, ale i tak ciacho przepyszne!
Swoją drogą jeśli ktoś z Was ma niezawodną drylownicę do wiśni, to podzielcie się info o producencie, bo ja już mam chyba 4 i wszystkie ogólnie do niczego. Albo słabo drylują, albo zaraz się rozwalają.
Ps.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe – uzbierała się ich już niezła kolekcja – są tu przepisy na ciasta zarówno z owocami jak i bez.
Polecane przepisy na ciasta drożdżowe
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe ciasta drożdżowe. Na blogu jest ich spory wybór, więc na pewno każdy znajdzie ciasto idealne dla siebie – sprawdźcie koniecznie! A tutaj podrzucam Wam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto drożdżowe z wiśniami
Zapraszam was dziś na przepyszne i puszyste drożdżowe ciasto z wiśniami. To ciasto przygotowałam z dużą ilością wiśni, które wcześniej wymieszałam z cukrem trzcinowym i odrobiną mąki kokosowej i ziemniaczanej (mąka ma pomóc we wchłonięciu soku z wiśni, który powstanie podczas pieczenia drożdżówki z wiśniami). Moje ciasto drożdżowe jak zwykle wyrobiłam mikserem. Odkąd odkryłam, że mikser z hakiem wspaniale wyrabia ciasto na drożdżach, to uwielbiam sama robić drożdżowe ciasta. Stąd mam na blogu ogromną ilość przepisów na ciasta drożdżowe. A teraz dołącza tu drożdżowe ciasto z wiśniami i lukrem. Ciasto przygotowałam trochę inaczej, bo zamiast zrobić drożdżowy placek z wiśniami ciasto rozwałkowałam dość cienko, ułożyłam na nim wiśnie i zwinęłam jak roladę. Potem pokroiłam je na plastry i tak ułożyłam w foremce. Dzięki temu moja drożdżówka z wiśniami wyglądała fantazyjnie - były to takie zawinięte ślimaczki z owocami. Wiśnie były ładnie widoczne a ciasto smakowało wybornie! Taka zawijana drożdżówka z wiśniami albo z innymi owocami pięknie wygląda i można ją łatwo podzielić na mniejsze porcje - i to bez krojenia! Bo to wychodzi odrywana drożdżówka z wiśniami.
Drożdżowe bułeczki z wiśniami przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na odrywane ciasto drożdżowe i sprawdźcie jak zrobić zawijane ciasto drożdżowe z wiśniami. Jeśli nie macie świeżych wiśni, to spokojnie możecie użyć wiśnie z kompotu (wtedy nie dodawajcie do nich tak dużo cukru), albo wiśnie mrożone. Jeśli macie wiśnie mrożone, to je wcześniej rozmroźcie na sitku. Nie dodawajcie zamrożonych wiśni do bułeczek drożdżowych, bo takie zimne wiśnie spowolnią pracę drożdży i bułeczki drożdżowe z wiśniami słabiej wyrosną. Drożdżowe bułeczki z wiśniami smakują wyśmienicie polane prostym lukrem. Dodatkowo taki lukier zapewnia drożdżówkom z wiśniami lepszą ochronę przed wysychaniem - drożdżówki z wiśniami są dłużej świeże dzięki polaniu lukrem. Jeśli lubicie wiśnie i ciasta z wiśniami, to koniecznie wypróbujcie mój przepis na drożdżówki z wiśniami. Przy okazji polecam również bułeczki drożdżowe z jagodami i serkiem - wyśmienite!