Zupa z kukurydzą i kurczakiem
Przepis na prostą chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem
Dziś u mnie bardzo prosta i szybka chińska zupa z kukurydzą i kruczakiem. Ta delikatna zupa łączy soczyste kawałki kurczaka z chrupiącymi ziarnami kukurydzy. Prosta w przygotowaniu, ta zupa z pewnością zaspokoi apetyt na wyjątkowe danie, które można przygotować w zaciszu domowej kuchni. Odkryj smak Chin w tym łatwym przepisie na zupę z kukurydzą i kurczakiem!
Spis treści
Zupa z kukurydzą i kurczakiem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie zupy z mięsem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Zupa z kukurydzą i kurczakiem przepis
Składniki
składniki na chińską zupę z kukurydzą i kurczakiem
- 1 litr rosołu ( lub litr wody)
- 0,5 łyżeczki imbiru (mielonego)
- 1 białko
- około 200 g mięsa z kurczaka (mielonego lub drobno posiekanego)
- 1 puszka kukurydzy ((duża) – około 340 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki wody
- sól ( do smaku)
- chilli ( do smaku)
- papryczki chilli (do podania)
- szczypiorek (do podania – może też być kolendra)
Instrukcja
Jak zrobić chińską zupę z kurczakiem
- Rosół lub wodę zagotuj z dodatkiem imbiru.1 litr rosołu, 0,5 łyżeczki imbiru
- Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki gotuj kilka minut.1 puszka kukurydzy
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w 4 łyżkach wody, dodaj do zupy i energicznie wymieszaj.1 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki wody
- Mięso z kurczaka wymieszaj z białkiem i dodaj do gotującej się zupy – wymieszaj, gotuj przez 5-6 minut.około 200 g mięsa z kurczaka, 1 białko
- Dopraw zupę solą i chilli albo pieprzem cayenne.sól, chilli
- Podaj z posiekanym szczypiorkiem oraz posiekaną papryczką chilli.szczypiorek, papryczki chilli
Prywatne
Składniki Odżywcze
Chińska zupa kukurydziana z kurczakiem – uwagi
Zabieram was dziś do wschodnich Chin i zapraszam na aksamitną zupę. Będzie to zupa kukurydziana z kurczakiem. Przepis na nią pochodzi ze starej książki „Kuchnia Chińska” Katarzyny Pospieszyńskiej (wyd. 1987 r.). Książka ta od dłuższego czasu (jeśli 18 lat można tak nazwać ;)) stała sobie na mojej półce i się kurzyła. Ostatnio ją wyciągnęłam i zaczęłam przeglądać. Od razu wpadło mi w oko kilka przepisów, a między nimi właśnie ten przepis.
Zupa z kurczakiem i kukurydzą ( Ci Jung Szu Mi) to bardzo popularna zupa w Kantonie. Na pewno nie należy do szczególnie pięknych i fotogenicznych, ale za to robi się ją bardzo szybko, smakuje wyśmienicie, doskonale rozgrzewa (szczególnie jeśli nie pożałujecie chilli) i jest sycąca. Jeśli macie w domu amatorów kukurydzy i niewiele czasu na gotowanie, to ta propozycja jest właśnie dla was.
Polecam wam również przepis na kurczaka z ananasowym ryżem, kurczaka tikka masala, albo zielone curry z kurczakiem.
Polecane przepisy na zupy
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i pożywne zupy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: