Bazyliowa drożdżówka z twarogiem
Przepis na drożdżówka z twarogiem, truskawkami i bazyliowym lukrem
Dziś u mnie bazyliowa drożdżówka z truskawkami, czyli niezwykłe ciasto drożdżowe z dodaną do niego posiekaną bazylią i polany po upieczeniu lukrem z bazylią. To aromatyczne zioło nadaje ciastu wyjątkowego i fajnie orzeźwiającego smaku. Koniecznie musicie spróbować – szczególnie tego lukru bazyliowego!
Spis treści
Bazyliowa drożdżówka z twarogiem przepis krok po kroku
Jeśli lubicie w swojej kuchni niebanalne połączenia smakowe to koniecznie upieczcie taką słodką drożdżówkę ze świeżą bazylią.
Bazyliowa drożdżówka z twarogiem przepis
Składniki
składniki na rozczyn drożdżowy do drożdżówki
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml mleka (ciepłego )
- 1 łyżeczka cukru
składniki na ciasto drożdżowe
- 1 jajko (rozmiar L)
- 3 łyżki cukru
- 50 ml oleju rzepakowego
- 250 g mąki pszennej ((+ trochę do podsypywania) – 1 i 2/3 szklanki)
- 1 garść liści bazylii (zmiksowana lub utarta z łyżeczką cukru pudru)
składniki na nadzienie do drożdżówki
- 250 g twarogu sernikowego
- ok 3 łyżki cukru (- do smaku)
- około 250 g truskawek ( pokrojonych w plasterki)
składniki na bazyliowy lukier do drożdżówki
- kilka dużych liści bazylii (utartych z odrobiną cukru pudru)
- 1 szklanka cukru pudru (150 g)
- 2-3 łyżki mleka ( – do nadania konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe na drożdżówkę
- Składniki rozczynu zmieszaj razem w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.15 g świeżych drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- Składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto – będzie lekko "luźne".1 jajko, 3 łyżki cukru, 50 ml oleju rzepakowego, 250 g mąki pszennej, 1 garść liści bazylii
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Jak zrobić drożdżówki z truskawkami i twarogiem
- Po pół godziny ciasto wyjmij na blat podsypany mąką i krótko zagnieć (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości mniej więcej 20/30 cm – o grubości około 5 mm.
- Posmaruj ciasto twarogiem zmieszanym z cukrem i ułóż truskawki.250 g twarogu sernikowego, ok 3 łyżki cukru, około 250 g truskawek
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku tworząc rulon.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o wielkości około 3-5 cm (mi wyszło 9 kawałków).
- Ułóż ciasto na przygotowanej foremce (użyłam foremkę 24/24 cm) – zachowaj odstępy między kawałkami, aby mogły urosnąć.
- Przykryj foremkę ściereczką i odstaw na godzinę.
- Po tym czasie włóż ciasto do piekarnika, włącz temperaturę na 180 stopni (góra/dół) i piecz przez około 40 minut – aż ciasto się ładnie zrumieni.
Jak zrobić lukier z bazylią do drożdżówki
- Zmieszaj cukier puder z mlekiem – mleko dodawaj stopniowo, po jednej łyżce.1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki mleka
- Na koniec dodaj bazylię i wymieszaj.kilka dużych liści bazylii
- Polej lukrem przestudzone ciasto.
Prywatne
Ciasto drożdżowe z bazylią i truskawkami – uwagi
Tak, tak – dobrze widzicie :)
Zapraszam Was na przepyszną i niebanalną drożdżówkę ze świeżą bazylią.
Bazylia jest zarówno składnikiem ciasta drożdżowego jak i lukru, któremu nadaje dodatkowo świetny kolor :)
Jako nadzienie wykorzystałam twaróg ze świeżymi truskawkami – pysznie, lekko i owocowo.
Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują, a bazylia bardzo urozmaica smak i zapach ciasta :)
Dla zdrowia zamieniłam masło na olej rzepakowy i dodałam go do drożdżówki.
Olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega-3 dlatego w mojej kuchni nie stosuję go jedynie do sałatek, ale właśnie również jako ważny składnik moich wypieków :)
Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście truskawek z bazylią, to koniecznie upieczcie tą drożdżówkę z truskawkami :)
Podana porcja jest na około 9 ślimaczków – ja je piekłam w kwadratowej foremce o wielkości 24/24 cm.
Zapraszam również na ciasto z truskawkami i kruszonką – to tak bardziej tradycyjnie ;)
Polecane przepisy na drożdżówki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne słodkie drożdżówki i ciasta drożdżowe. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bazyliowa drożdżówka z twarogiem
Przepis na ciasto drożdżowe z bazylią, twarogiem i truskawkami to przepis na niezwykłe ciasto idealne na ciepły letni dzień. Bazylia dodana do ciasta drożdżowego nadaje mu fajnego smaku, a lukier z bazylią smakuje wybornie! Samo ciasto drożdżowe z twarogiem jest delikatne i puszyste, a dodatek truskawek sprawia, że jest jeszcze smaczniejsze. Bazyliowa drożdżówka to świetne ciasto na lato dla całej rodziny.
Ciasto drożdżowe z twarogiem
Zobacz mój przepis na puszyste ciasto drożdżowe z truskawkami i sprawdź jak zrobić drożdżówkę zawijaną z twarogiem. Takie ślimaczki z twarogiem i truskawkami to idealne ciasto na ciepłe popołudnie. Można go podać na grillu albo spakować na piknik. Koniecznie wypróbujcie to ciasto z bazylią i truskawkami. Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to bazyliowa drożdżówka wam zasmakuje! Wypróbujcie również mój przepis na bombę truskawkową również z dodatkiem bazylii.