Mufinki twarogowe z borówkami
Beza z truskawkami i bitą śmietaną

 

Tak, tak – dobrze widzicie 🙂

Zapraszam Was na przepyszną i niebanalną drożdżówkę ze świeżą bazylią.

Bazylia jest zarówno składnikiem ciasta drożdżowego jak i lukru, któremu nadaje dodatkowo świetny kolor 🙂

Jako nadzienie wykorzystałam twaróg ze świeżymi truskawkami – pysznie, lekko i owocowo.

Wszystkie smaki świetnie się ze sobą komponują, a bazylia bardzo urozmaica smak i zapach ciasta 🙂

Dla zdrowia zamieniłam masło na olej rzepakowy i dodałam go do drożdżówki.

Olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega-3 dlatego w mojej kuchni nie stosuję go jedynie do sałatek, ale właśnie również jako ważny składnik moich wypieków 🙂

Jeśli jeszcze nigdy nie jedliście truskawek z bazylią, to koniecznie upieczcie tą drożdżówkę 🙂

Podana porcja jest na około 9 ślimaczków – ja je piekłam w kwadratowej foremce o wielkości 24/24 cm.

 

bazyliowa drożdżówka4

bazyliowa drożdżówka

bazyliowa drożdżówka2

bazyliowa drożdżówka3

 

Bazyliowa drożdżówka z twarogiem, truskawkami i olejem rzepakowym
 
Autor:
Składniki
rozczyn drożdżowy:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
ciasto:
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki (+ trochę do podsypywania)
  • garść liści bazylii zmiksowana lub utarta z łyżeczką cukru pudru
nadzienie:
  • 250 g twarogu sernikowego
  • ok 3 łyżki cukru - do smaku
  • około 250 g truskawek pokrojonych w plasterki
lukier:
  • kilka dużych liści bazylii utartych z odrobiną cukru pudru
  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka - do nadania konsystencji
Wykonanie
rozczyn:
  1. Składniki rozczynu zmieszaj razem w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  2. Składniki ciasta umieść w dużej misce, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto - będzie lekko "luźne".
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  4. Po pół godziny ciasto wyjmij na blat podsypany mąką i krótko zagnieć (w razie potrzeby dodaj trochę mąki).
  5. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości mniej więcej 20/30 cm - o grubości około 5 mm.
  6. Posmaruj ciasto twarogiem zmieszanym z cukrem i ułóż truskawki.
  7. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku tworząc rulon.
  8. Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o wielkości około 3-5 cm (mi wyszło 9 kawałków).
  9. Ułóż ciasto na przygotowanej foremce (użyłam foremkę 24/24 cm) - zachowaj odstępy między kawałkami, aby mogły urosnąć.
  10. Przykryj foremkę ściereczką i odstaw na godzinę.
  11. Po tym czasie włóż ciasto do piekarnika, włącz temperaturę na 180 stopni i piecz przez około 40 minut - aż ciasto się ładnie zrumieni.
lukier:
  1. Zmieszaj cukier puder z mlekiem - mleko dodawaj stopniowo, po jednej łyżce.
  2. Na koniec dodaj bazylię i wymieszaj.
  3. Polej lukrem przestudzone ciasto.

 

Mufinki twarogowe z borówkami
Beza z truskawkami i bitą śmietaną

Related Post