Reklama


Beza z truskawkami i bitą śmietaną

Bazyliowa drożdżówka z twarogiem, truskawkami i olejem rzepakowym
Murzynek

Beza z truskawkami i bitą śmietaną

Królowa wśród bez, czyli mega wielka beza z truskawkami i cytrynową bitą śmietaną – rewelacyjna na gorące wiosenno-letnie dni 🙂

Beza jest krucha z zewnątrz i miękka w środku (sami zobaczcie jak ołędnie wygląda).

Zresztą ona nie tylko obłędnie wygląda, ale również obłędnie smakuje 🙂

Leciutka, delikatna, nie za słodka …… i tylko ma jedną wadę – za szybko się kończy 😉

A poza tym (jak argumentowałam do swojego męża) – nie ma wcale kalorii – bo to przecież białka i truskawki 😉

Tak podana beza (nie tylko z truskawkami, ale również z innymi owocami), to słynna beza Pavlovej.

Zawsze jest to duża beza z kremem śmietanowym i owocami.

Beza jest przepyszna, a wszystkie smaki pięknie się ze sobą komponują.

I jeszcze jedno – upieczenie bezy wcale nie jest takie straszne 😉

Przetestujcie również inne bezowe przepisy.

 

beza z truskawkami

beza z truskawkami1

beza z truskawkami4

beza z truskawkami5

beza z truskawkami

 

Beza z truskawkami i bitą śmietaną
 
Autor:
Składniki
beza:
  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
dodatkowo:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka likieru cytrynowego (Limoncello)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • około 300 g pokrojonych truskawek
  • listy mięty lub melisy do dekoracji
Wykonanie
beza:
  1. Ubij białka ze szczyptą soli.
  2. Dodawaj po łyżce cukier i miksuj, aż się rozpuści, a białka zrobią się gęste i lśniące.
  3. Wyłóż bezę na blaszkę z papierem do pieczenia - zrób krążek o średnicy około 22 cm.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, włóż bezę do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni - piecz bezę przez 2 godziny.
  5. Po upieczeniu, piekarnik wyłącz, lekko uchyl drzwiczki - bezę pozostaw w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
krem:
  1. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone - krótko zmiksuj.
  2. Dodaj likier oraz sok z cytryny, wymieszaj.
  3. Nałóż krem na bezę, na wierzchu ułóż truskawki i listki melisy lub mięty.

 

Bazyliowa drożdżówka z twarogiem, truskawkami i olejem rzepakowym
Murzynek

Related Post

Reklama


  • mniam wygląda to wyśmienicie 🙂

  • cudowne 🙂 pozdrawiam

  • Paulina

    Pojutrze zamierzam zrobić bezę pierwszy raz, skorzystam z Twojego przepisu mam nadzieję, że wszystko będzie ok 🙂 na jakich obrotach powinnam zacząć ubijanie? i czy mają co jakiś czas się zwiększać? Pozdrawiam

    • Białka można ubijać od razu na wysokich obrotach. Przy ubijaniu piany z białek nie musisz się też martwić o to, że ubijesz ją za mocno (musisz uważać przy śmietanie:) )

  • Paulina

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 😉

  • Paulina

    Jeszcze jedno pytanie-białka z solą należy ubić do sztywności i od tego momentu dodawać cukier?

    • Tak, najpierw ubij mocno białka, potem po trochu (wtedy zmniejszam trochę obroty) dodaj cukier, zwiększ obroty, gdy dodasz cały cukier i ubijaj, aż białka będą lśniące (jeśli weźmiesz na palec trochę piany i potrzesz ją między palcami i nie będziesz czuć kryształków cukru, to piana jest gotowa :)).

      • Paulina

        Bardzo bardzo dziękuję za wskazówki 🙂

  • Asia

    Zrobiłam raz. Dla teścia. – Bomba.
    Zrobiłam drugi raz. Na dzień Mamy. – Kolejna bomba.
    Zrobiłam dla teściowej na urodziny. – Bomba.
    Teraz jak piekę to nie 1. Przynajmniej 3. Dla mamy, siostry, siebie itd…
    Przepis przekazałam już kilku osobom. Wszyscy zachwyceni.

  • Asia

    Tyle, że moje nie są takie piękne 🙂

    • Beza zawsze jest piękna :)! Super – dziękuję za zdjęcia 🙂

  • Asia

    🙂

  • Pavlova

    Przypomina mi to przepis z książki dołaczanej do miksera Kitchen Aid – możnaby podać to źródło.

    • Ty na serio ?
      1. Przepis na bezę jest na tyle uniwersalny i powszechny, że chyba nikt nie myśli – że to ja wymyśliłam bezę.
      2. Nie używam KitchenAida i nie miałam tej książki w rękach
      3. ZAWSZE podaję źródła którymi się inspiruję – spójrz na inne moje przepisy

  • Bardzo fajnie pokazane jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku – w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.

  • Aneta

    A mi wycieka woda z tego ciasta co mogłam zrobić źle?

    • Hmm, wodę? Pierwsze słyszę. Woda jest w samej bezie, czy też może kremówka się rozpuszcza?

      • Aneta

        nie znam się, nigdy w życiu nic nie piekłam, więc to chyba kremówka się rozpuszczała,może dlatego że nie było jej 400 a 500 ml, ale i tak wszystko zjedliśmy, bo było pyszne

        • Ważne jest, aby ubić dobrze kremówke. To, że było jej trochę więcej nie powinno mieć znaczenia.

  • ewa

    ocet winny jest konieczny bo nie posiadam takiego ;/?

    • może być ocet spirytusowy lub sok z cytryny 🙂

%d bloggers like this: