Czekoladowe ciasto bez jajek
Domowy twaróg

brownie z jagodowym musem 6

 

To brownie z jagodowym musem inspirowane było przepisem z Kwestii Smaku. Oryginalnie robione było z truskawek, ale że o truskawki już trudno, to wykorzystałam jagody 🙂

Powiem krótko – obłęd 🙂

Spód jest megaczekoladowy i jednocześnie delikatny, idealnie pasuje do lekko kwaskowatego musu z jagód. A mus … mus to zupełnie inna historia – można jeść sam łyżkami.

Jak dla mnie to idealne ciasto na lato, mocno owocowe, delikatne, lekkie, nie za słodkie, a do tego podawane na zimno – czego chcieć więcej 🙂

Z podanej porcji otrzymacie dużą blaszkę ciasta – ja użyłam foremkę 20/40 cm.

brownie z jagodowym musem 1

 

brownie z jagodowym musem 2

 

brownie z jagodowym musem 3

 

brownie z jagodowym musem 7

 

brownie z jagodowym musem 8

 

Brownie z jagodowym musem
 
Autor:
Składniki
czekoladowe brownie:
  • 125 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 5 jajek - białka i żółtka oddzielnie (użyłam rozmiar L)
  • 180 g drobnego cukru
  • ¼ szklanki mąki
mus:
  • 450 g jagód
  • 10 g żelatyny (1 czubata łyżka stołowa) plus około 4 łyżki wody do żalatyny
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
Wykonanie
spód:
  1. W rondelku zagotuj masło, połamaną czekoladę, wodę i amaretto (możesz użyć też np rum) - zamieszaj, aby czekolada się rozpuściła.
  2. Masę zdejmij z kuchenki i ostudź.
  3. Białka zmiksuj z cukrem na puszystą gęstą masę - miksuj aż piana będzie lśniąca.
  4. Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj, dodaj masę czekoladową i wsyp mąkę - delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.
  5. Przełóż masę do przygotowanej foremki o wielkości około 20/40 cm.
  6. Piecz w 160 stopniach przez około 30 minut - po upieczeniu ostudź (w trakcie studzenia ciasto może trochę opaść).
mus:
  1. Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny.
  2. Żelatynę zalej wodą aby napęczniała.
  3. Do garnka włóż zmiksowane jagody, dodaj cukier i żelatynę, zamieszaj i gotuj aż cukier się rozpuści. Ostudź owoce.
  4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj ostudzony mus i delikatnie wymieszaj.
  5. Mus wyłóż na spód i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  6. Możesz dodatkowo na wierzch ciasta wylać galaretkę przygotowaną w połowie ilości wody.

 

 

brownie z jagodowym musem 10

Czekoladowe ciasto bez jajek
Domowy twaróg

Related Post