Nowa kategoria - pancakes
Frużelina truskawkowa na zimę

 

W gorące dni mam zwykle ochotę na coś zimnego i owocowego – do tego mniej kalorycznego 😉

Dlatego „zrobiłam sobie dobrze” i przygotowałam na weekend brzoskwiniowy jogurtowiec.

Jest to pyszny, lekki deser z owocami, galaretką i naturalnym jogurtem.

Wykorzystałam przy nim świeże brzoskwinie i galaretki brzoskwiniowe, ale świetnie się też sprawdzą inne dostępne teraz owoce (można też wykorzystać owoce z puszki).

Podaję Wam przepis na foremkę o rozmiarze 22 cm.

brzoskwiniowy jogurtowiec3

brzoskwiniowy jogurtowiec4

brzoskwiniowy jogurtowiec1

Brzoskwiniowy jogurtowiec
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 150 g herbatników
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżki miodu
masa jogurtowa:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 2 brzoskwinie
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • ⅓ szklanki zimnej wody
dodatkowo:
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 brzoskwinia (opcjonalnie)
Wykonanie
spód:
  1. Herbatniki zmiksuj lub mocno rozdrobnij.
  2. Dodaj do nich masło i miód i zagnieć.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia lub folią i wyłóż na nie ciasteczkową masę - rozprowadź ją dokładnie i lekko przygnieć.
  4. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.
  5. Galaretkę rozpuść w 1 szklance gorącej wody, odstaw do zastygnięcia - gdy będzie twarda pokrój ją w kostkę (proponuję przygotować galaretkę dzień wcześniej, aby było szybciej).
  6. Brzoskwinie sparz i zdejmij z nich skórkę, pokrój miąższ w kostkę.
  7. Żelatynę zalej zimną wodą.
  8. Mleko zagrzej, dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  9. Dodaj do mleka cukier i zamieszaj, aby się rozpuścił.
  10. Jogurt krótko zmiksuj, dodaj do niego przestudzone mleko i dokładnie wymieszaj.
  11. Dodaj pokrojoną brzoskwinię i galaretkę.
  12. Przelej masę do tortownicy i schowaj tortownicę do lodówki.
  13. Przygotuj drugą galaretkę - rozpuść ją w jednej szklance gorącej wody.
  14. Brzoskwinię sparz, zdejmij z niej skórkę, a miąższ zmiksuj blenderem, a następnie przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się większych kawałków owoców.
  15. Dodaj mus z brzoskwini do galaretki i dokładnie wymieszaj.
  16. Wylej galaretkę na stężałą masę i schłódź w lodówce.
  17. Aby deser wyjąć z tortownicy należy ogrzać jej boki - możesz to zrobić ogrzewając rant suszarką do włosów 🙂

 

Przepis znalazłam w książeczce „Domowe ciasta i ciasteczka”, ale wprowadziłam w nim wiele zmian.

Nowa kategoria - pancakes
Frużelina truskawkowa na zimę

Related Post