Sernik na piernikowym brownie
Wesołych Świąt 🙂

ciasteczka cynamonowe_3

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko pierniczki w przeróżnych odmianach 🙂

Ja w tym roku będę zajadać się również nowymi ciasteczkami – oto ciasteczka cynamonowe.

Chrupiące, aromatyczne, fajnie cynamonowe w smaku, a do tego migdałowe – mniam 😀

Do tego podana przeze mnie porcja jest na tyle mała, że nie będziecie musieli spędzić połowy dnia, na ich pieczeniu – otrzymacie około 2 blachy ciasteczek – akurat tyle, aby się nimi nacieszyć, a nie narobić 😉

Tradycyjnie już – jak przy każdych ciasteczkach – polecam najmłodszych pomocników – wałkowanie i wykrawanie ciasteczek sprawi frajdę każdemu dziecku.

A jeśli ładnie je udekorujecie i zapakujecie w świąteczne opakowanie, to ciasteczka te będę świetnych prezentem pod choinkę 😀

Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla” Pawła Małeckiego.

ciasteczka cynamonowe_1

ciasteczka cynamonowe_7

ciasteczka cynamonowe_4

ciasteczka cynamonowe_6

 

Ciasteczka cynamonowe
 
Autor:
Składniki
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów laskowych lub migdałów, zmielonych na mączkę
  • 100 g miękkiego masła
  • cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko, rozmiar L
  • 2 łyżeczki startego cynamonu
Wykonanie
  1. Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami lub orzechami.
  2. Dodaj masło, wanilię, cukier puder, jajko oraz cynamon.
  3. Wszystkie składniki połączy.
  4. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź godzinę w lodówce (możesz ciasto przygotować wcześniej i przechować w lodówce).
  5. Ciasto rozwałkowuj na grubość 4-5 mm.
  6. Wytnij foremkami ciasteczka.
  7. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w temp. 175°C 12-15 minut (na złoty kolor).
  9. Po upieczeniu ostudź i udekoruj wg uznania.

 

Sernik na piernikowym brownie
Wesołych Świąt 🙂

Related Post