Suflet rabarbarowy
Ciasto cytrynowe z owocami

Mam dla Was coś zdrowego, a do tego smacznego 🙂

Na dodatek – z warzywami 🙂

Zapraszam na ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi – fajnie chrupiące z wierzchu, lekko miękkie  w środku.

Moim dzieciom (i mi) bardzo zasmakowały i nawet nie domyśliły się, że w środku zjadają marchewkę 🙂

Te ciasteczka, to gratka dla wszystkich niejadków – mają fajny lekko pomarańczowy kolor, pachną cynamonem i są przede wszystkim upieczone w domu, ze znanych składników.

Ja i moje dzieci jedliśmy je same, ale można te również przełożyć ulubionym dżemem owocowym i jeść jak markizy.

Z przepisu dostaniecie blachę upieczonych „na ciasno” ciasteczek.

ciasteczka marchewkowe_1

ciasteczka marchewkowe_3

ciasteczka marchewkowe_7

ciasteczka marchewkowe_6

Ciasteczka marchewkowe
 
Autor:
Składniki
  • 100 g marchewki startej na drobnych oczkach i odciśniętej z soku
  • 150 g mąki
  • 40 g płatków owsianych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g cukru trzcinowego
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
  1. W dużej misce umieść wszystkie składniki (masło w kawałkach) i szybko zagnieć ciasto.
  2. Schowaj ciasto na godzinę do lodówki.
  3. Po schłodzeniu ponownie zagnieć ciasto, rozwałkuj na blacie podsypanym mąką (na grubość około 3-5 mm).
  4. Radełkiem lub ostrym nożem pokrój ciasto na kwadraciki/prostokąciki.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut - do zrumienienia.
  6. Po upieczeniu ostudź.

 

Suflet rabarbarowy
Ciasto cytrynowe z owocami

Related Post