Galette figowe, czyli rustykalna tarta z figami
Ekspresowe bułki

Mocno wilgotne ciasto bananowe.

ciasto bananowe_6

 

Bardzo lubię banany i jem je prawie codziennie do porannej porcji musli 🙂

Zrozumiałe jest więc również to, że uwielbiam bananowe wypieki – wszelkie babeczki, ciasta i banana bread.

Jeśli szukacie przepisów z wykorzystaniem bananów, to zapraszam zapoznania się z przepisami 🙂

Szczególnie polecam przepis na ciasto bananowe z czekoladą z przepisu Nigela Slatera.

Dziś też mam przepis na banana bread – tylko prostsze i z mniejszą ilością składników. Za to bardzo bananowe, bardzo wilgotne i bardzo sycące 🙂

Ciasto bananowe będzie idealne dla dzieci, świetnie się sprawdzi na wszelkich piknikach.

Dzięki swojej wilgotności nie wysycha i może długo poleżeć 🙂

ciasto bananowe_1

ciasto bananowe_3

banana bread

 

Ciasto bananowe
 
Autor:
Składniki
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (ewentualnie można zmniejszyć ilość)
  • 2 roztrzepane widelcem jajka
  • 4 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj rozgniecione banany, wanilię i jajka - zmiksuj.
  3. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  4. Krótko zmiksuj.
  5. Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu przestudź.

Przepis znalazłam na stronie Food.com

Galette figowe, czyli rustykalna tarta z figami
Ekspresowe bułki

Related Post