Reklama


Ciasto bananowe wilgotne

Ciasto bananowe – mocno wilgotne

ciasto bananowe wilgotne

 

Bardzo lubię banany i jem je prawie codziennie do porannej porcji musli 🙂

Zrozumiałe jest więc również to, że uwielbiam bananowe wypieki – wszelkie babeczki, ciasta i banana bread.

Jeśli szukacie przepisów z wykorzystaniem bananów, to zapraszam zapoznania się z przepisami 🙂

Szczególnie polecam przepis na ciasto bananowe z czekoladą z przepisu Nigela Slatera.

Dziś też mam przepis na banana bread – tylko prostsze i z mniejszą ilością składników. Za to bardzo bananowe, bardzo wilgotne i bardzo sycące 🙂

Ciasto bananowe będzie idealne dla dzieci, świetnie się sprawdzi na wszelkich piknikach.

Dzięki swojej wilgotności nie wysycha i może długo poleżeć 🙂

Najlepsze będą tu banany już mocno dojrzałe – im bardziej brązowa skórka, im bardziej miękkie owoce, tym są bardziej aromatyczne. Zwykle moje dzieci nie chcą już jeść bananów, gdy pojawią się pierwsze brązowe piegi – wtedy daję bananom jeszcze z kilka dni i są idealne do pieczenia 🙂

Zapraszam na ciasto bananowe wilgotne – mega wilgotne i do tego przepyszne 😀

ciasto bananowe_1

ciasto bananowe

banana bread

 

Ciasto bananowe
 
Autor:
Składniki
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (ewentualnie można zmniejszyć ilość)
  • 2 roztrzepane widelcem jajka
  • 4 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 1 i ¼ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodaj rozgniecione banany, wanilię i jajka - zmiksuj.
  3. Dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  4. Krótko zmiksuj.
  5. Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm).
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu przestudź.

Przepis znalazłam na stronie Food.com

Related Post

Reklama

  • bardzo ładne zdjęcia i cudny przepis!
    Zapraszam do mnie 🙂

  • dobry przepis, bo nie ma wydziwionych składników na pewno spórbuję je upiec

  • Ewa

    Właśnie pieczę się ciasto 🙂 nie mogę doczekać się kiedy spróbuje 🙂 Pozdrawiam

  • Zaneta

    ciasto- pycha! tak szbko jak sie upieklo, tak szybko zniknelo! Super!

  • Paulina

    skończyło mi się masło, czy może być olej kokosowy? uda się czy nie marnować oleju i lecieć do sklepu? 🙂

    • Wydaje mi się, że spokojnie możesz użyć olej kokosowy 🙂

    • Paulina

      dziękuję, to działam :))

%d bloggers like this: