Reklama


Ciasto makowa panienka

Ciasto makowa panienka z wiśniami

 

ciasto makowa panienka

 

Za ciasto makowa panienka zabierałam się już od jakiegoś czasu. Na początku nie miałam do niego przekonania – to przez krem maślano-budyniowy i mocno cytrynowy smak.

Ale w sumie, kto mnie zmusza do robienia i jedzenia oryginalnej wersji? Nikt 🙂

Dlatego przygotowałam swoją wersję – krem zrobiłam na bazie serka mascarpone, dodałam tylko trochę cytryny, a ciasto dodatkowo przełożyłam frużeliną wiśniową.

Moja makowa panienka wyszła delikatna, leciutka i przepyszna – nie za słodka, lekko kwaskowata od cytryny i wiśni.

Jak dla mnie w tej wersji jest idealna!

Jeśli Wy również nie przepadacie za kremami na bazie masła, to koniecznie zróbcie moje ciasto makowa panienka – obiecuję, że Wam zasmakuje 🙂

Do ciasta przygotowałam domową frużelinę wiśniową – te ze sklepów, są po prostu okropne. Użyłam mrożone drylowane wiśnie, ale możecie też użyć wiśnie z kompotu – wtedy nie dodawajcie już do owoców cukru, tylko przełóżcie wiśnie do garnka i dodajcie sok, w którym pływały – to podgrzejcie i dodajcie mąkę ziemniaczaną 🙂

Możecie również skorzystać z innych moich przepisów na ciasta z makiem 😀

 

makowa panienka

 

ciasto makowa panienka

 

makowa panienka

 

ciasto z makiem i kremem

 

ciasto z makiem

 

Ciasto makowa panienka
 
Autor:
Składniki
ciasto makowo-kokosowe:
  • 150 g suchego magu
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • 8 jajek - białka i żółtka oddzielnie
wiśnie:
  • 500 g wiśni (użyłam mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać)
  • 100 g cukru
  • 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • trochę wody
krem:
  • 500 g śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • sok z jednej cytryny
poncz:
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • około pół litra ciepłej wody
polewa:
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie
ciasto:
  1. Białka zmiksuj na puszystą masę, dodaj do nich stopniowo cukier i miksuj, aż piana będzie gęsta i lśniąca.
  2. Mak zmieszaj z wiórkami kokosowymi i mielonymi migdałami (jeśli nie masz mielonych migdałów, to zmiksuj blenderem całe migdały na drobny proszek).
  3. Bo ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj, wsyp suche składniki i zmiksuj na wolnych obrotach.
  4. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 27/36 cm.
  5. Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu przestudź, a następnie przetnij wzdłuż na dwa blaty.
poncz:
  1. Wymieszaj razem składniki ponczu i odstaw do wystudzenia, jeśli jest za ciepły.
wiśnie:
  1. Wiśnie włóż do rondelka - jeśli używasz mrożone owoce, to dodaj trochę wody - maksymalnie pół szklanki - oraz cukier.
  2. Zagotuj całość.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niedużej ilości wody, a następnie dodaj do wiśni - całość energicznie wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia.
krem:
  1. Białą czekoladę rozpuść razem ze 100 ml śmietany kremówki - lekko przestudź.
  2. Do serka mascarpone oddaj przestudzoną czekoladę oraz sok z cytryny - zmiksuj.
  3. Ubij na sztywno pozostałą śmietanę kremówkę, a następnie połącz ją z serkiem mascarpone.
wykończenie:
  1. Spodni blat ciasta nasącz ponczem, wyłóż na niego wiśnie, a na nie nałóż krem.
  2. Przykryj krem drugim blatem, który również nasącz.
  3. Białą czekoladę na polewę rozpuść razem z kremówką - kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj aż czekolada się rozpuści.
  4. Przestudź czekoladę, a następnie polej nią wierzch ciasta.
  5. Ciasto posyp dodatkowo wiórkami kokosowymi.

 

 

zBLOGowani.pl

Related Post

Reklama

  • No nie… takich cudów nie mam zamiaru robić. Ale konsumpcja co innego ;]

%d bloggers like this: