Mini focaccie z oliwkami
Lody truskawkowe z mascarpone

Dziś mam przepis z czerwcowego numeru magazynu BBC Good Food.

Dalej będę eksploatować truskawki i mam dla Was ciasto z truskawkami i twarogiem.

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, a jednocześnie smaczne.

Zrobiłam je ściśle według przepisu, ale myślę, że następnym razem będę go jednak modyfikować – wg przepisu wykłada się część ciasta do foremki, na to kładzie się truskawki i nadzienie twarogowe, potem znowu ciasto, truskawki i twaróg.

Truskawki i twaróg ze środka ciasta opadły jednak na dno i przez to wyglądały mało apetycznie, dlatego proponuję, aby jednak wykorzystać połowę owoców i masy twarogowej i dać ją tylko na wierch ciasta 🙂

Decyzja należy do Was.

ciasto z truskawkami i twarogiem_5

ciasto z truskawkami i twarogiem_2

ciasto z truskawkami i twarogiem_1

ciasto z truskawkami i twarogiem_7

 

Ciasto z truskawkami i twarogiem
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 175 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych migdałów
  • 75 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 pokrojonych na plasterki truskawek
masa twarogowa:
  • 200-250 g sera twarogowego lub mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 duże jajko
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem składniki masy twarogowej.
  2. Masło utrzyj krótko z cukrem.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
  4. Do masy jajecznej dodaj jajka i krótko zmiksuj, dodaj mąkę, ekstrakt z wanilii i jogurt naturalny.
  5. Wyłóż połowę ciasta do foremki o średnicy około 22 cm.
  6. Na wierzchu ułóż połowę truskawek oraz nałóż łyżką kleksy masy twarogowej.
  7. Ostrożnie wyłóż pozostałe ciasto.
  8. Ułóż na wierzchu resztę truskawek i masy twarogowej, możesz też posypać wierzch płatkami migdałów.
  9. Piecz w 180 stopniach (lub 170 z termoobiegiem) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Owoce i masa twarogowa w środku mogą opaść na dno. Możecie wykorzystać połowę truskawek i twarogu i ułożyć je tylko na wierzchu ciasta.

 

Mini focaccie z oliwkami
Lody truskawkowe z mascarpone

Related Post